Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Σταμάτησε ο σχεδιασμός θεραπειών για καρκινοπαθείς στο νοσοκομείο "Αττικόν"...


Τα ειδικά μηχανήματα είναι εκτός λειτουργίας και εκατοντάδες νέες διαγνώσεις "στοιβάζονται" στις λίστες αναμονής...


Η κρατική υποχρηματοδότηση και η επιχειρηματική δραστηριότητα σε Υγεία - Φάρμακο θέτουν σε κίνδυνο τη ...
ζωή των καρκινοπαθών

Από την 1η Νοέμβρη έχει σταματήσει ο σχεδιασμός θεραπειών και η εξομοίωση ακτινοθεραπείας για καρκινοπαθείς στο νοσοκομείο «Αττικόν», εξαιτίας παλαιότητας των συστημάτων. Αυτό σημαίνει ότι το νοσοκομείο δεν δέχεται εδώ και 23 μέρες νέους καρκινοπαθείς, που πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα θεραπεία.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε πως στο «Αττικόν» γίνονται 2.200 ακτινοθεραπείες το χρόνο και κάθε μήνα διαγιγνώσκονται με καρκίνο περίπου 200 ασθενείς. Τώρα, οι νέες διαγνώσεις στέλνονται σε άλλα δημόσια νοσοκομεία, όπου όμως υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής, ενώ κι άλλα αντίστοιχα μηχανήματα βγαίνουν εκτός λειτουργίας λόγω παλαιότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη βδομάδα δε λειτουργούσαν τα συστήματα σχεδιασμού θεραπειών στα νοσοκομεία «Αγιος Σάββας» και «Αρεταίειο».

Οπως τονίζουν γιατροί και ακτινοθεραπευτές, η θεραπεία των καρκινοπαθών πρέπει να γίνεται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και να ξεκινάει χωρίς καθυστέρηση, διαφορετικά κινδυνεύει η ζωή του ασθενή και μειώνεται το προσδόκιμο ζωής.

Σύμφωνα με έγγραφο του υπεύθυνου αναπληρωτή καθηγητή της Μονάδας Ακτινοφυσικής προς τη διοίκηση του νοσοκομείου «Αττικόν» με ημερομηνία 23/9/2013, «η Μονάδα Ιατρικής Φυσικής του Β' εργαστηρίου ακτινολογίας της Ιατρικής Σχολής δεν μπορεί να συνεχίσει το σχεδιασμό θεραπειών ασθενών μετά την 1η Νοεμβρίου 2013, λόγω ακαταλληλότητας των συστημάτων εξομοίωσης και σχεδιασμού (...) Τα τελευταία χρόνια, τα παραπάνω συστήματα λειτουργούν στο νοσοκομείο παρουσιάζοντας τεράστια προβλήματα τα οποία δύσκολα αντιμετωπίζονται λόγω παλαιότητάς τους και μη πλήρους συμβατότητας μεταξύ τους».

«Για τη σωστή και ασφαλή λειτουργία της Μονάδας Ακτινοθεραπείας το νοσοκομείο προκήρυξε μειοδοτικό διαγωνισμό για την αναβάθμιση - προμήθεια δικτύων και συστημάτων σχεδιασμού θεραπείας και εικονικής εξομοίωσης ακτινοθεραπείας, καθώς επίσης και της κάθε κονσόλας των εγκατεστημένων γραμμικών επιταχυντών», σημειώνεται στο έγγραφο.

Τα χρήματα θα λείψουν από αλλού

Να σημειωθεί πως από τους 10 γραμμικούς επιταχυντές των δημόσιων νοσοκομείων στην Αττική, οι δύο του «Αττικόν» είναι εδώ και μέρες «εκτός». Οι λίστες αναμονής επιβαρύνονται με εκατοντάδες ασθενείς που είναι σε μεγάλη ανάγκη και απευθύνονται - όσοι μπορούν - στον ιδιωτικό τομέα, όπου η κάθε θεραπεία κοστίζει χιλιάδες ευρώ.

«Ο διαγωνισμός έχει περατωθεί, αλλά για λόγους άγνωστους σε εμάς η αγορά των συστημάτων δεν υλοποιείται. Λόγω των προβλημάτων που αναλύσαμε και παρουσιάζονται στην πραγματοποίηση εξομοίωσης και σχεδιασμού πλάνων θεραπείας, οι θεραπείες είναι επισφαλείς. Θεωρούμε ότι για την ασφάλεια όλων, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με τον ίδιο τρόπο και θα πρέπει να αναμένουμε τα νέα συστήματα», τονίζεται στο ίδιο έγγραφο.

Τα νέα συστήματα κοστίζουν γύρω στις 600.000 ευρώ. Αυτό το ποσό θα δεσμευτεί από τον προϋπολογισμό του «Αττικόν» του 2014. Δηλαδή, είναι πολύ πιθανόν ότι αυτά τα χρήματα θα λείψουν τον επόμενο χρόνο και θα δημιουργήσουν νέα κενά στην ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου. Σύμφωνα με τον υποδιοικητή του νοσοκομείου «Αττικόν», Ν. Κελέκη, από Δευτέρα αναμένεται να λειτουργεί το νέο σύστημα και θα ξεκινήσουν νέοι σχεδιασμοί θεραπειών.

Επιβεβαιώνεται ότι οι ασθενείς είναι τα μεγάλα θύματα της υποχρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων, της επιχειρηματικής λειτουργίας τους καθώς και της κυριαρχίας των επιχειρηματικών ομίλων σε όλους τους τομείς της Υγείας, όπως στα ιατρικά μηχανήματα και στις θεραπείες...
Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: