Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Δάνεια έναντι μεταρρυθμίσεων Σκιώδη «ευρωομόλογα» συνδεδεμένα με μίνι «μνημόνια» μελετά η ΕΕ


Σκιώδη «ευρωομόλογα» συνδεδεμένα με μίνι «μνημόνια» μελετά η ΕΕ
  (Φωτογραφία:  Associated Press )

Αθήνα
Πρόταση χορήγησης χαμηλότοκων δανείων προς κράτη-μέλη, με αντάλλαγμα τη δέσμευσή τους για εφαρμογή συγκεκριμένων και συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων αναμένεται να συζητηθεί στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Τετάρτη, εν όψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Η συζήτηση, που βασίζεται σε μία ιδέα της Κομισιόν, αναμένεται να γίνει βάσει εγγράφου εννέα σελίδων που έχει προετοιμάσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, και το οποίο περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters.

Η δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού «δανείων έναντι μεταρρυθμίσεων», όπως περιγράφεται στο έγγραφο, θα έφερνε την Ευρωζώνη ένα βήμα πιο κοντά στη δημοσιονομική ένωση. Αποτελεί όμως μία μορφή αμοιβαιοποίησης κινδύνων που βρίσκει αντίθετη τη Γερμανία -και όχι μόνο.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε αρνητικός στην ιδέα αυτή, σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Les Echos.

«Αυτές οι προτάσεις μοιάζουν λίγο με εκείνες για τα ευρωομόλογα, κατά την άποψή μου. Δεν τάσσομαι υπέρ, διότι θα εξάλειφαν κάθε κίνητρο για την τήρηση υγιών δημοσιονομικών πολιτικών» είπε ο Ντάισελμπλουμ.

«Αν μια χώρα δεν είναι πεισμένη πως είναι προς το συμφέρον της να μεταρρυθμισθεί και να εκσυγχρονισθεί, δεν μπορούμε να της δώσουμε κίνητρο απ' έξω» πρόσθεσε.

«Μόνο οι διαφορές των επιτοκίων που ορίζονται στις αγορές βάσει των πολιτικών που εφαρμόζονται μπορούν να δίνουν τα σωστά μηνύματα. Ας μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη», υποστήριξε ακόμη ο πρόεδρος του Eurogroup.

Δάνεια έναντι μεταρρυθμίσεων

Τα δάνεια αυτού του είδους δεν θα προσφέρονται σε χώρες με μεγάλες οικονομικές ανισορροπίες ή σε κράτη τα οποία βρίσκονται σε προγράμματα χρηματοοικονομικής στήριξης.

Ένας αξιωματούχος με γνώση του εγγράφου ανέφερε πάντως ότι μία χώρα όπως είναι η Ιρλανδία -η οποία ετοιμάζεται να βγει από το πρόγραμμά της- θα μπορούσε να ζητήσει ένα τέτοιο δάνειο και εάν εγκρινόταν να επωφεληθεί από τα χαμηλά επιτόκια.

Για να διασφαλίζεται ότι μια κυβέρνηση θα εκπληρώνει τους όρους του δανείου, αυτό θα αποπληρώνεται σε δόσεις και τα χρεολύσια θα καταβάλλονται μόνον μετά το τέλος της συμφωνημένης περιόδου εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

Εάν οι όροι παραβιάζονται η Ευρωζώνη θα μπορεί να αναστέλλει τις εκταμιεύσεις ή ακόμη να απαιτεί να της επιστραφεί το σύνολο του καταβληθέντος ποσού.

Για να μπορούν να λάβουν τέτοια δάνεια οι χώρες μέλη-θα πρέπει να θεσπίζουν νομικά δεσμευτικά σχέδια μεταρρυθμίσεων, τα οποία θα πρέπει να εγκρίνονται κατόπιν και από τους εταίρους τους στην Ευρωζώνη.

Η εκπλήρωση των προϋποθέσεων των χορηγήσεων αυτών θα θεωρείται σημαντικότερη από άλλες μακροοικονομικές υποχρεώσεις όπως εκείνες που απορρέουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης επισήμαναν ότι η έλλειψη σαφήνειας για τον τρόπο χρηματοδότησης των δανείων αυτών είναι η σημαντικότερη αδυναμία της πρότασης και πρόσθεσαν ότι οι συζητήσεις για αυτό το σχέδιο μπορούν να προχωρήσουν μόνον εάν ξεκαθαρίσει το θέμα αυτό.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: