Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Θετική αποτίμηση της συνάντησης με Μέρκελ Με το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συναντάται ο Αντώνης Σαμαράς


Με το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συναντάται ο Αντώνης Σαμαράς
Από την επίσκεψη του Β.Σόιμπλε στην Αθήνα   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συναντάται το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά την χθεσινή συνάντησή του με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Θετικά αποτιμά η ελληνική πλευρά την χθεσινή συνάντηση με την κ. Μέρκελ, αφού εκτιμάται ότι εκτός του θερμού κλίματος και του θετικού μηνύματος, ανοίγει και η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Από την χθεσινή συνάντηση στο Βερολίνο η ελληνική πλευρά εκτιμά πως πήρε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης, χωρίς ωστόσο να λείψουν οι αστερίσκοι: η γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς από την Αθήνα να συντομεύσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αλλά παράλληλα είπε πως δεν πρέπει οι υπολογισμοί για την πορεία της οικονομίας να γίνονται με βάση τα χειρότερα δυνατά σενάρια.

Επίσης, αναγνώρισε την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος -προαπαιτούμενο για να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση το χρέους- ωστόσο είπε πως αυτό πρέπει να διατηρηθεί και να πιστοποιηθεί κι από τα στοιχεία της Eurostat.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Έθνος, το Σάββατο, η ελληνική πλευρά πέτυχε χθες και τους δύο στόχους της: να συμφωνήσει η γερμανίδα καγκελάριος στο ότι δεν μπορεί να ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα και να πεισθεί ότι μέρος του πλεονάσματος θα αναδιανεμηθεί σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.

Την ίδια ώρα, πάντως, σε άλλο μήκος κύματος εκπέμπουν τα μηνύματά τους τόσο το Eurogroup όσο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στην χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση το Eurogroup ανακοίνωσε πως η στάση των Βρυξελλών για το θέμα της Ελλάδας δεν έχει αλλάξει και περιγράφεται στο δίπτυχο τήρηση των δεσμεύσεων από πλευράς Αθήνας και σύντομη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Όλι Ρεν παραδέχτηκε ότι στην Ελλάδα έχει γίνει «σπουδαία πρόοδος», τόσο από δημοσιονομικής απόψεως όσο και από πλευράς μεταρρυθμίσεων, τόνισε όμως ότι απομένουν «σημαντικά εκκρεμή ζητήματα» για να συζητηθούν με το κλιμάκιο της τρόικας, όταν αυτό επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου.

Και ο Β.Σόιμπλε, λίγο μετά τη συνάντηση Μέρκελ - Σαμαρά, δήλωσε ότι η πρόοδος στην Ελλάδα επιβεβαιώνει ότι οι αποφάσεις των τελευταίων ετών ήταν στη σωστή κατεύθυνση και γι' αυτό τον λόγο δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να χαλαρώσει η προσπάθεια μετά τις πρώτες επιτυχίες.

Επανάλαβε ότι η Γερμανία είναι πρόθυμη να βοηθήσει την Ελλάδα, υπό την αυστηρή όμως προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: