Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Ξένο δάκτυλο βλέπει ο Ερντογάν Συνεχίζονται οι διώξεις στην Τουρκία με την αποπομπή άλλων 25 αξιωματικών


Συνεχίζονται οι διώξεις στην Τουρκία με την αποπομπή άλλων 25 αξιωματικών
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Αγκυρα, Τουρκία
Άλλους 25 αξιωματικούς της αστυνομίας απέπεμψαν την Κυριακή οι τουρκικές αρχές για την έρευνα διαφθοράς, την οποία ο τούρκος πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει ως «βρώμικη επιχείρηση» κατά της κυβέρνησής του.
Η εν λόγω έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας έχουν απαγγελθεί κατηγορίες συνολικά σε 24 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων οι γιοι δύο υπουργών και ο γενικός διευθυντής της κρατικής τράπεζας Halkbank, διευρύνεται. Το Σάββατο απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες στους γιους των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας και σε άλλα 12 άτομα.
Μέχρι στιγμής έχουν προφυλακιστεί 14 άτομα από τα συνολικά 71 που είχαν προσαχθεί.
Η κυβέρνηση απάντησε με την αποπομπή περίπου 70 αξιωματικών της αστυνομίας -ανάμεσά τους οι διοικητές πέντε διευθύνσεων της ασφάλειας Κωνσταντινούπολης- από το Σώμα.
Κάποιοι άλλοι έχουν μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες από την περασμένη εβδομάδα, οπότε ξεκίνησαν οι προσαγωγές υπόπτων για συμμετοχή σε σκάνδαλο διαφθοράς.
Με απελάσεις απειλεί ο Ερντογάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε το Σάββατο «διεθνείς οργανώσεις» και «σκοτεινές συμμαχίες» ότι ενθαρρύνουν την έρευνα για διαφθορά που πλήττει συνεργάτες του και είπε ότι θα συνεχιστεί η προσαγωγή εκείνων που βρίσκονται πίσω από την έρευνα.
Σε ομιλία του στη βόρεια πόλη Όρντου, ο Ερντογάν έκανε λόγο για συνωμοσία και κατηγόρησε ένα «κράτος μέσα στο κράτος» ότι ευθύνεται γι' αυτόν τον «βρώμικο πόλεμο» που έχει στόχο να κηλιδώσει τη φήμη του.
Ο Ερντογάν κατηγορεί τους αξιωματικούς για κατάχρηση εξουσίας, λέγοντας ότι δεν ενημέρωσαν την προϊστάμενη πολιτική αρχή για την έρευνα σε βάρος της.
Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει η ένταση ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον.
Το ζήτημα έχει ως σημείο αναφοράς τον αμερικανό πρεσβευτή στην Τουρκία, Φράνσις Ρικιαρντιόνε.
«Θα πρέπει με διαφάνεια να αντιμετωπιστούν οι ισχυρισμοί περί διαφθοράς» είχε πει πριν από μερικές μέρες ο πρεσβευτής στη συνάντηση που είχε με τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Ωστόσο, φιλοκυβερνητικές εφημερίδες ισχυρίστηκαν χτες ότι ο Ρικιαρντιόνε, σε συνάντηση που είχε με πρεσβευτές χωρών μελών της ΕΕ στην Άγκυρα, είπε πως «είχαμε ζητήσει από την Τουρκία να διακοπούν οι σχέσεις της Halkbank με το Ιράν και δεν μας άκουσαν. Τώρα παρακολουθείτε την πτώση μιας αυτοκρατορίας».
Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα αυτά, ο Ερντογάν είπε το Σάββατο πως «οι πρεσβευτές προβαίνουν σε προβοκατόρικες ενέργειες. Απευθύνομαι σε αυτούς. Δεν ήμαστε υποχρεωμένοι να σας κρατάμε στη χώρα μας».
Άμεση ήταν η απάντηση της αμερικανικής πρεσβείας η οποία ανέφερε ότι «τα δημοσιεύματα είναι πέρα για πέρα ψευδή» και ότι «δεν υπήρξε συνάντηση με ευρωπαίους πρεσβευτές».
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «δεν πρέπει να διακινδυνεύει κανείς τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις με τέτοιους αβάσιμους ισχυρισμούς».
Από την πλευρά του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως ήταν πειστική η ανακοίνωση της πρεσβείας και πως δεν συντρέχει λόγος να κληθεί ο Ρικιαρντιόνε στο υπουργείο.
Μέτρα της κυβέρνησης
Μία από τις πρώτες κινήσεις του νέου διοικητή της ασφάλειας Κωνσταντινούπολης, Σελαμί Αλτινόκ, ήταν να απαγορεύσει στους δημοσιογράφους την είσοδο στα αστυνομικά τμήματα της χώρας.
Το Σάββατο δημοσιεύτηκε στο φύλλο της εφημερίδας της κυβέρνησης αιφνίδια αλλαγή στον κανονισμό περί δικαστικής αστυνομίας.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι αστυνομικοί που παίρνουν μέρος σε εισαγγελικές έρευνες οι οποίες είναι μυστικές, θα υποχρεούνται να ενημερώνουν τους προϊσταμένους τους στην Ασφάλεια, ενώ μέχρι σήμερα τελούσαν υπό τις εντολές αποκλειστικά του εισαγγελέα που πραγματοποιεί την έρευνα.
«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και του Φετουλάχ Γκιουλέν, ηγέτη ισχυρού θρησκευτικού τάγματος.
Ο Γκιουλέν βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης και κατηγορείται ότι οργάνωσε την έρευνα για διαφθορά με τη δύναμη που διαθέτει στο δικαστικό σώμα και στην Ασφάλεια.
Άλλωστε, οι αξιωματικοί που φέρονται να είναι προσκείμενοι στον Γκιουλέν, είναι αυτοί που έχουν αρχίσει να απομακρύνονται με απόφαση της κυβέρνησης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: