Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Αποστάσεις Γιώργου Παπανδρέου απο τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ δεν θα παραστεί στην ΚΠΕ


20131222-102746.jpg
Πηγή: newsmail.gr
Την πολιτική επιλογή να τηρήσει εμφανείς αποστάσεις από τους κλυδωνισμούς ή ακόμη και τις ισχυρές αναταράξεις, που καταγράφονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, στον απόηχο της προώθησης της Πρωτοβουλίας των 58 για την «Ελληνική Ελιά», αλλά και της πίεσης, που ασκείται στην ηγεσία του κόμματος από την επιστολή των 11 και την Κίνηση των 75, έχει κάνει σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Μάλιστα, η συγκεκριμένη απόφαση χαρακτηρίζει και τη στάση του εν όψει της «θερμής» συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου.
Μάλιστα, αυτή του η στάση, αναμένεται να επιβεβαιωθεί – σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες – από την απόφαση του να μην παραστεί καν στην επικείμενη συνεδρίαση της Επιτροπής. Και αυτό γιατί δεν επιθυμεί – σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες – να τροφοδοτήσει θεωρίες ότι βρίσκεται πίσω από κινήσεις που έχουν εκδηλωθεί, είτε προσφέροντας τη στήριξη του είτε συμβάλλοντας στην προσπάθεια ορισμένων να τορπιλίσουν άλλες πρωτοβουλίες, όπως υποστήριξαν τις τελευταίες ημέρες στελέχη προσκείμενα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Η «ουδετερότητα» Παπανδρέου έναντι των αντίρροπων δυνάμεων, που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του κόμματος, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγεί στο συμπέρασμα πως δεν παρακολουθεί στενά και δεν αξιολογεί γεγονότα και εξελίξεις, όπως σημειώνουν άνθρωποι του περιβάλλοντος του. Και αυτό γιατί, για τον ίδιο αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας το εγχείρημα της ανασυγκρότησης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, όπως λένε οι ίδιες πηγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός αντιμετωπίζει θετικά κάθε προσπάθεια ανασύστασης της δημοκρατικής παράταξης, αλλά » πιστεύει ότι η συμμετοχή της κοινωνίας σε αυτήν την προσπάθεια είναι που πρέπει να κυριαρχεί και όχι οι κινήσεις κορυφής και οι προσπάθειες εξεύρεσης νέων ισορροπιών μακράν των στρατηγικών στοχεύσεων του χώρου, που οφείλουν να συνάδουν με το δημόσιο συμφέρον».
Ουδέτερη υπήρξε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και η αντίδραση του στην επιστολή των 11 την προηγούμενη εβδομάδα. Εν ενεργεία βουλευτής του κόμματος, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ αυτών που συνυπέγραψαν την επιστολή, εκμυστηρεύεται ότι ο κ. Παπανδρέου ήταν εξαιρετικά φειδωλός στα λεγόμενα του όταν επικοινώνησε μαζί του ρωτώντας τον τι πιστεύει για την πρωτοβουλία τους. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος ο πρώην πρωθυπουργός αρκέστηκε να του δηλώσει ότι έλαβε γνώση της επιστολής, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω.
Από την πλευρά τους, πάντως, τα 11 Παπανδρεογενή στελέχη, που ζήτησαν την άμεση σύγκλιση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, φανερώνοντας έτσι τη δυσαρέσκεια τους για τη στάση Βενιζέλου σε κορυφαία για τη χώρα και το κόμμα ζητήματα δεν κρύβουν την επιδίωξη τους να ακολουθήσουν εφ εξής αυτόνομη πορεία εντός του ΠΑΣΟΚ. Προεξοφλούν ότι οι εξελίξεις στο χώρο μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ούτως ή άλλως ραγδαίες το επόμενο εξάμηνο και διαβεβαιώνουν ότι θα έχουν διακριτή παρουσία στα τεκταινόμενα, ακόμη και στο πολύ πιθανό – για αυτούς – σενάριο της «βελούδινης διαδοχής» στην ηγεσία του κόμματος.
«Θα είμαστε παρόντες» διαμηνύουν, στοχεύοντας να έχουν λόγο και ρόλο στο μέλλον της παράταξης, εκπροσωπώντας τη γενιά των 40αρηδων κατά τα πρότυπα Τσίπρα στο ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμούν, μάλιστα, ότι κατά την επικείμενη συνεδρίαση της ΚΠΕ θα επικρατήσουν διχαστικά μηνύματα από την πλευρά της ηγεσίας του κόμματος και δεν αποκλείουν μάλιστα ακόμη και να απέχουν από πιθανές ψηφοφορίες, που, όπως υποστηρίζουν, δεν θα αποτυπώσουν παρά μόνον «παραπλανητικούς» πολιτικούς συσχετισμούς και ως εκ τούτου δεν θα αποτελούν πρόκριμα για τις επικείμενες εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: