Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Είναι πολλά τα λεφτά Άρη: Οι πλούσιοι και οι "φτωχοί" της Βουλής



Ακίνητα, οικόπεδα, καταθέσεις μέχρι και… τρακτέρ έχουν στην κατοχή τους οι 300 της Βουλής, κάποιοι από τους οποίους έκαναν αγορές εκατομμυρίων ακόμη και μέσα στην κρίση
Αίσθηση προκάλεσε το ένα εκατομμύριο ευρώ του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ  Δημήτρη Τσουκαλά που όπως ο ίδιος δηλώνει στο πόθεν έσχες προέρχεται από αποζημίωση συνταξιοδότησης.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται και  Τζένη Βαμβακά η οποία στον αντίποδα έχει λευκό πόθεν έσχες, δηλώνει μηδενικό εισόδημα και κανένα περιουσιακό στοιχείο.
Τα πόθεν έσχες των βουλευτών βγήκαν στη δημοσιότητα σε μια στιγμή που έχει ξεσπάσει μεγάλη κόντρα για το φόρο των ακινήτων με πολλούς βουλευτές της συμπολίτευσης να διαφωνούν με την φορολόγηση των ενοικιαστών.
Διαμερίσματα, άλλα και οικόπεδα και αγροτεμάχια που φορολογούνται για πρώτη φόρα έχουν σχεδόν όλοι και μερικοί σπάνε τα κοντέρ. Ας τα δούμε αναλυτικά.
Οι έχοντες ακίνητα
Για παράδειγμα, η Γεωργία Μαρτίνου έχει 159 ακίνητα, ο Παύλος Βογιατζής 97,  ενώ ο Βλαχβέης Μενέλαος εκτός από τα 77 ακίνητα διαθέτει μετοχές άξιας 1.485 εκ.  ευρώ, Γιώργος Βλάχος 31,  η Ντόρα Μπακογιάννη 26, ο  Νίκος Σηφουνάκης 18, ο  Αργύρης Ντινόπουλος 15,  όλοι βέβαια με τις συζύγους τους
Επίσης,  ο Νότης Μηταράκης αγόρασε στο Λονδίνο διαμέρισμα 139 τετραγωνικών αξίας 1εκ 319 χιλ. σε περίοδο κρίσης.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Star, ο υπουργός Οικονομικών που κατά δήλωση του έχασε χρήματα μπαίνοντας στην πολιτική, για το 2011 δήλωσε εισόδημα 220.744 ευρώ, ενώ μαζί με τη σύζυγο του διαθέτουν 10 ακίνητα και καταθέσεις σε ελληνική τράπεζα.
Σκάφη αναψυχής, εκτός από τον πρώην βουλευτή Γιώργο Βουλγαράκη, έχει ο υπουργός Παντελής Καψής, ένα 19μετρο ιστιοπλοϊκό και ένα ταχύπλοο ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος.
Πάντως από τα πόθεν έσχες των βουλευτών της Χρυσής Αυγής προκύπτουν εισοδηματικές ανισότητες καθώς ο Γιώργος Γερμενής κατέχει αμοιβαία κεφάλαια ύψους 200 χιλ. ευρώ, ενώ ο Γιάννης Λαγός  έχει μηδενικό εισόδημα και ο Ηλίας Κασιδιάρης δήλωσε μόλις 3.000 ευρώ. Μηδενικό εισόδημα δηλώνει και ο Ηλίας Παναγιώταρος, παρότι εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης της επιχείρησης με τα μπλουζάκια της Χρυσής Αυγής.
Από τα παράξενα του πόθεν έσχες είναι το τροχόσπιτο της Σταυρούλας Ξουλίδου, το τρακτέρ του Γιάννη Ανδριανού άλλα και τα έξοδα για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στην στέγη του σπιτιού του Σάββα Αναστασιάδη.
Τα παχυλά πόθεν έσχες:
- Δημήτρης Τσουκαλάς: Ο βουλευτής του  ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσεις ενός εκατομμυρίου ευρώ από εθελούσια στην τράπεζα που δούλευε και από αποζημίωση ασφάλισης όπως λέει ο ίδιος.
- Νάντια Βαλαβάνη: Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχει τις εξής καταθέσεις: 363.879 λίρες Αγγλίας και 452.930 ευρώ.
- Γεωργία Μαρτίνου: Η βουλευτής της ΝΔ και γόνος εφοπλιστικής οικογένειας έχει 156 ακίνητα.
- Γιώργος Παπανδρέου: Αύξηση καταθέσεων κατά 180.000 ευρώ.
- Ντόρα Μπακογιάννη: 2 αγροτεμάχια στη Γαλλία, 26 ακίνητα με τον σύζυγο της και από κοινού μεγάλο χαρτοφυλάκιο και καταθέσεις 1,2 εκατ. ευρώ, και 3,9 εκατ. δολάρια Αμερικής.
- Μέτοχος στην εφημερίδα των Χανίων "Κήρυξ" και ποσοστό εισφοράς 307.170 ευρώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης
- Βασίλης Καπερνάρος: Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και γνωστός δικηγόρος δήλωσε 177.733 ευρώ μαζί με τη σύζυγο του. Επίσης έχει 42 ακίνητα και υψηλές καταθέσεις.
- Η βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ Έλενα Ράπτη έχει στην κατοχή της 37 ακίνητα.
-  Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: Ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοίδης έχει από κοινού με την σύζυγό του και τους γονείς της 360.774 ευρώ.
- Ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής της ΝΔ Άρης Σπηλιωτόπουλος είναι μέτοχος σε επιχείρηση παροχής υπηρεσιών από το 2010 με κεφάλαιο εισφοράς 36.000 ευρώ
- Υψηλές καταθέσεις και ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Ψυχάρης. Έχει 201.300 ευρώ με την σύζυγό του και πολλές πολλές μετοχές.
- Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης έχει αποταμιεύσει 252.173 ευρώ.
- Ο Νότης Μηταράκης υφυπουργός Ανάπτυξης εμφανίζει εισοδήματα: 369.769,04 ευρώ και η σύζυγός του 46.892,06 ευρώ το 2010 ενώ αγόρασε και ένα ακίνητο στο Λονδίνο 139 τ.μ. το 2010 αντί 1.319.023,92 ευρώ.
- Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος του ΣΥΡΙΖΑ έχει τις παρακάτω επενδύσεις σε  ξένα funds: Blackrock Global Funds, JP Morgan Fund, Invesco Balanced Risk Allocation Fund κ.α. Ο κ. Τσακαλώτος έχει και ομόλογα αξίας 100.000 λιρών Αγγλίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αλλά και ελληνικά ομόλογα του EFSF αξίας 12.127 ευρώ
- Αλέξης Μητρόπουλος: Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το 1 εκατ. ευρώ που επαναπάτρισε ο Αλέξης Μητρόπουλος το 2005 στη δήλωση πόθεν έσχες δεν αποτυπώνεται ούτε σε τραπεζικό λογαριασμό, ούτε με αγορά κάποιου ακινήτου.
Οι "φτωχοί"
Όπως αναφέρει ο "Ελεύθερος Τύπος", από τις πιο "φτωχές" συζύγους είναι φέτος η Ευγενία Μανωλίδου, η οποία εμφανίζει εισόδημα μόλις 532 ευρώ. Καθόλου αποταμιευτικός τύπος δεν είναι η Θεοδώρα Τζάκρη. Οι καταθέσεις της είναι σχεδόν μηδενικές, αφού εμφανίζει μόλις 6,40 ευρώ σε ένα λογαριασμό, ενώ και του συζύγου κυμαίνονται από 1,03 ευρώ έως 280,60 ευρώ.
Χωρίς... κεραμιδί πάνω από το κεφάλι της αλλά και χωρίς αυτοκίνητο είναι η βουλευτής της ΝΔ, Διονυσία - Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. Μοναδικό της εισόδημα η βουλευτική της αποζημίωση.
"Φτωχαδάκι" είναι επίσης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Βούρος, ο οποίος έχει στο λογαριασμό του στην τράπεζα 14,67 ευρώ. Κατέχει ένα διαμέρισμα στην Αθήνα.
Η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη, εμφανίζει 21 ευρώ καταθέσεις, είναι ιδιοκτήτρια ενός ακινήτου στη Λάρισα και δεν έχει δικό της αυτοκίνητο. Στο ίδιο μήκος κύματος ο εκλεγμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Καστοριά, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος. Δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο και δηλώνει 5.264 ευρώ καταθέσεις. Από το ποσό αυτό, σύμφωνα με το "πόθεν έσχες" του, τα 2.000 ευρώ βρίσκονται στον λογαριασμό της Τοπικής Οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ στην Καστοριά.
(Με πληροφορίες από Star, Ελεύθερο Τύπο)

Δεν υπάρχουν σχόλια: