Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Παν. Ρήγας: «Δεν συμφωνούμε με αυτά τα κριτήρια προστασίας από τους πλειστηριασμούς»...





Τη θέση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνεί με τα εισοδηματικά κριτήρια και τα όρια αντικειμενικών αξιών ακινήτων που προστατεύονται από...
την μεταβατική διάταξη για τους πλειστηριασμούς που είδαν το φως της δημοσιότητας στον Τύπο εξέφρασε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Παναγιώτης Ρήγας μιλώντας στο πρωινο του MEGA.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη το σχέδιο προβλέπει προστασία για την πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 160.000 ευρώ και με εισοδηματικά κριτήρια έως 25.000 ευρώ.

«Δεν υπάρχει τίποτα το δεδομένο αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε ως ΠΑΣΟΚ συμφωνήσει σε καμία περίπτωση σε αυτά τα νούμερα, εμείς επιμένουμε στο μάξιμουμ της προστασίας των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών. Επομένως αυτά τα νούμερα που ακούγονται δεν είναι τα τελικά και δεν έχουμε δώσει την συγκατάθεσή μας σε αυτά τα νούμερα», είπε ο Παν. Ρήγας και πρόσθεσε: «Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να είναι η προστασία πιο υψηλά και βεβαίως και το εισόδημα του δανειολήπτη θα πρέπει να είναι πιο ψηλά από αυτό που έχει βγει στο φως της δημοσιότητας».

Συμπλήρωσε ότι η πρόθεση του ΠΑΣΟΚ είναι να προστίθεται και για κάθε παιδί. «Οπως και να γίνει η θέση μας η αρχική ισχύει και θα έλεγα ότι η προστασία του αδύναμου δανειολήπτη θα είναι εξασφαλισμένη, αυτό ως αρχή», είπε.

Ο Παναγιώτης Ρήγας προσέθεσε πως «το ποσό κατά την άποψή μας πρέπει να είναι της τάξης των 180.000 - 200.000 και το εισόδημα θα πρέπει με την πρόσθεση και των παιδιών να φθάνει τις 30.000».


Όπως δήλωσε το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης η ρύθμιση κατατίθεται στη Βουλή εντός της εβδομάδας και μίλησε για τρία κριτήρια (περιουσιακής κατάστασης του οφειλέτη, εισόδημα και μίνιμουμ καταβολής της οφειλής), χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Εθνος, κατά τη μαραθώνια συνάντηση της τρόικας με τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, Γιάννη Στουρνάρα και Κωστή Χατζηδάκη, σημειώθηκαν βήματα προσέγγισης και με την πεποίθηση ότι θα εξασφαλιστεί η συναίνεση ή τουλάχιστον η ανοχή των δανειστών, η κυβέρνηση προχωρεί μέχρι την Παρασκευή στην κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την καθήλωση των πλειστηριασμών και το 2014.

Η ρύθμιση θα ισχύσει αποκλειστικά για την πρώτη κατοικία και υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι προϋποθέσεις αυτές είναι το ακίνητο να είναι η κύρια κατοικία του δανειολήπτη, η αντικειμενική αξία της να μην ξεπερνά τα 160.000 ευρώ και το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 25.000 ευρώ.

Επιπλέον προϋπόθεση τίθεται και η καταβολή ελάχιστης μηνιαίας δόσης, προκειμένου η κατοικία να μην βγαίνει στο σφυρί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: