Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

ME ΤΡΙΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ 500 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΕΑΣ...


Διατήρηση τριών εργοστασίων, παραμονή στην εταιρεία περίπου 500 εργαζομένων και προσδιορισμός μεταβατικής περιόδου 12 μηνών εντός της οποίας...
η κρατική αμυντική βιομηχανία «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» θα έχει εξαγωγική δυνατότητα είναι οι τρεις πυλώνες της συμφωνίας που επιτεύχθηκε το βράδυ της Δευτέρας μεταξύ της ομάδας Τόμσεν και της ελληνικής κυβέρνησης.

Οπως πληροφορείται το protothema.gr, το περίγραμμα της αρχικής συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ των εκπροσώπων της Τρόικας και του οικονομικού επιτελείου προβλέπει ότι τα ΕΑΣ θα τεθούν σε σταδιακή -μη βίαια- αναδιάρθρωση, από την οποία προβλέπεται να διατηρηθούν τρία εργοστάσια και να παραμείνουν στην εργασία τους 500 από τους περίπου 800 εργαζόμενους που απασχολούνται σήμερα στην εταιρεία.

Το «πολιτικό» σκέλος των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων τίθεται σε εκκαθάριση και οι 500 εργαζόμενοι παραμένουν στην εταρεία απασχολούμενοι σε καθαρά στρατιωτικές δραστηριότητες.
Εντός του 2014 τα ΕΑΣ θα πρέπει να αποδείξουν ότι το νέο σχήμα είναι βιώσιμο, θα πρέπει να διασφαλίσουν αυτοτελείς εξαγωγές (όχι συνδεδεμένες με άλλα εξοπλιστικά προγράμματα ή προερχόμενες από Αντισταθμιστικά Ωφελήματα) και θα πρέπει να έχουν οριστικοποιήσει όλες τις προβλεπόμενες συμφωνίες με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες του protothema.gr το εργοστάσιο του Αιγίου είναι ένα από τα τρία που θα παραμείνουν ανοικτά. Αναμένεται να κλείσουν τα εργοστάσια της Μάνδρας και της Ελευσίνας στην Αττική παρά το γεγονός ότι για το δεύτερο υπάρχουν κάποια ερωτηματικά.

Με την σταδιακή αναδιάρθρωση η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι διασώζονται εκατοντάδες θέσεις εργασίας (μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα η Τρόικα ήταν αμετακίνητη σε περίπου 500 απολύσεις ενώ σήμερα συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθούν περίπου 300 αποχωρήσεις) και διατηρείται ο εξαγωγικός χαρακτήρας της εταιρείας.

Η επιτυχία του εγχειρήματος σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τις διοικήσεις και τους εργαζόμενους στα ΕΑΣ που μέσα στο 2014 καλούνται να αποδείξουν ότι η εταιρεία μπορεί να λειτουργήσει χωρίς να παράγει νέα ελλείμματα που θα επιβαρύνουν τους φορολογουμένους.

Αν στο τέλος του 2014 αποδειχθεί ότι το νέο σχήμα της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας δεν είναι βιώσιμο θα ενεργοποιηθεί αυτομάτως η δεύτερη φάση της αναδιάρθρωσης: Στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα θα παραμείνουν μόνο 341 εργαζόμενοι και θα κλείσει ακόμη ενός εργοστάσιο.

Αν δηλαδή έπειτα από την μεταβατική περίοδο των 12 μηνών εξακολουθήσουν να υπάρχουν προβλήματα βιωσιμότητας τα ΕΑΣ θα οδηγηθούν σε περιθωριοποίηση και λύση τύπου ΕΛΒΟ δηλαδή ευρείας κλίμακας εκκαθάριση. Από τις υπάρχουσες πληροφορίες προκύπτει ότι η έτερη κρατική αμυντική βιομηχανία ΕΛΒΟ (Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων) οδεύει προς εκκαθάριση.

Η συμφωνηθείσα λύση σταδιακής αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων αναμένεται να τεθεί προς έγκριση στην συνεδρίαση του Euro Working Group στις Βρυξέλλες την Τρίτη.
Πηγή : protothema.gr
http://fimotro.blogspot.gr/2013/12/me-500.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: