Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Eurogroup: Θέλουν «λουκέτο» στα ΕΑΣ ...




Συνεδριάζει σήμερα το πρωί το Euro working group έχοντας στο τραπέζι μεταξύ άλλων και την εισήγηση της Τρόικας σε σχέση με την ολοκλήρωση του λεγόμενου τρίτου ελέγχου και την απόφαση για ...
την εκταμίευση του υπολοίπου της δόσης του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στις Βρυξέλλες χθες βράδυ κοινοτικός αξιωματούχος η εισήγηση της Τρόικας παραθέτει υπόψη των 17 κυβερνήσεων μία σειρά από στοιχεία που αφορούν το κλείσιμο των ΕΑΣ σε βάθος χρόνου, και με βάση κάποιες προϋποθέσεις.

Σε αντίθεση με την οπτική που επικρατεί στην Αθήνα οι επιτελείς των Βρυξελλών εκτιμούν πως η μόνη κατάληξη του σχεδίου δεν μπορεί να είναι άλλη από την εκκαθάριση και αυτής της εταιρίας όπως θα συμβεί και με την ΕΛΒΟ.

Κοινοτικός αξιωματούχος επισήμανε ότι: «ο τρόπος με τον οποίο είχε προσδιοριστεί το προαπαιτούμενο για τις τρεις βιομηχανίες κατά το Eurogroup του Ιουλίου δεν απαιτεί ανάληψη ολοκληρωμένης δράσης, δηλαδή ολοκλήρωσης κάποιας εκκαθάρισης μέσα στο 2013, παρά μόνο την περιγραφή των σχεδίων της κυβέρνησης προς αυτόν το στόχο».

Ως εκ τούτου οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα για τον περίφημο εξαγωγικό χαρακτήρα των ΕΑΣ και προς το τέλος του δρόμου το πλάνο μιλάει για εκκαθάριση.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι μία βδομάδα μετά τη σαφέστατη κατεύθυνση που έδωσε το προηγούμενο Eurogroup, αναλώθηκε στο να διευκρινιστεί και να κλειδώσει αφενός ο οδικός χάρτης προς την εκκαθάριση αφετέρου να διευθετηθούν ζητήματα που άπτονται των κρατικών ενισχύσεων ύψους ενός δις που έχει λάβει η εταιρία.

Στις Βρυξέλλες πάντως η εκτίμηση είναι πως το οκ των εταίρων θα δοθεί πριν αρχίσει το Συμβούλιο Eurogroup, ενώ αυτή καθ’ αυτή η εκταμίευση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, ανήμερα Συνόδου Κορυφής.

Το δε Eurogroup ευχής έργο θα ήταν να μην έχει να ασχοληθεί με την ελληνική δόση από τον λεγόμενο τρίτο έλεγχο, ώστε να απομένει ανοιχτός μόνος ο τέταρτος. Σε σχέση με τον τέταρτο έλεγχο το κλίμα πάντως συνεχίζει και είναι βαρύ. «Εργαζόμαστε παραγωγικά ώστε μαζί με τις ελληνικές αρχές να καταλήξουμε σε μια λειτουργική φόρμουλα που θα επιτρέπει την ανάκτηση τμήματος των κόκκινων δανείων και την αποκατάσταση των συναλλακτικών ηθών και της ροής πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία». Έτσι σχολιάζουν οι αρμόδιες πηγές της Κομισιόν τη διαπραγμάτευση για τους πλειστηριασμούς και ξεκαθαρίζουν πως αν η κυβέρνηση επιθυμεί να νομοθετήσει θα πρέπει να το κάνει με τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή.

Αντιθέτως, αν η κυβέρνηση νομοθετήσει μονομερώς, η επίλυση του ζητήματος θα αποτελέσει πλέον και τυπικό προαπαιτούμενο για την απόδοση της επόμενης δόσης των 4,9 δισ. Τυπικά σήμερα δεν είναι διότι απλούστατα, αν δεν υπάρξει νομοθέτηση τότε αίρεται το καθεστώς προστασίας όπως και ήταν προγραμματισμένο.

Η αποχώρηση της Τρόικας αυτή τη φορά δεν ξάφνιασε κανένα καθώς είχε ήδη προαναγγελθεί, τόσο μάλλον ως κίνηση όσο και ως ουσία. Η διαπραγμάτευση έχει ακόμα πολύ δρόμο και οι διαρροές για μονομερείς παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα η φημολογία για το ΦΠΑ στην εστίαση δεν κάνουν καλό.

Ακόμα χειρότερα η χώρα αυτή τη στιγμή δεν έχει για πρώτη φορά στη μνημονιακή της ιστορία εγκεκριμένο προϋπολογισμό από τους εταίρους της, με αποτέλεσμα αφενός να αυξάνεται η καχυποψία, αφετέρου να μην μπορεί να συνεχιστεί καμία συζήτηση για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος.

Το Euro working group υπολόγιζε από το καλοκαίρι πως αυτή τη βδομάδα θα συζητούσε για το χρηματοδοτικό κενό και αυτός ο υπολογισμός έχει πέσει πλέον έξω, ελέω μεταρρυθμιστικής κόπωσης και πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Τα δε υπόλοιπα προαπαιτούμενα είναι πολλά, οι διαρθρωτικές αλλαγές ακόμα περισσότερες και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία κρέμεται από μία κλωστή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάποιος στις Βρυξέλλες σκέφτεται να δώσει στην Αθήνα χάρη.

πηγη real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: