Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

«Θέλουμε βοήθεια για το χρέος» Der Standard: Σταθερότητα ως τις προεδρικές εκλογές εγγυάται ο Σαμαράς


Der Standard: Σταθερότητα ως τις προεδρικές εκλογές εγγυάται ο Σαμαράς
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Η Ελλάδα έχει φέρει εις πέρας τις δεσμεύσεις της και τώρα είναι η ώρα των εταίρων να υλοποιήσουν την υπόσχεσή τους σε σχέση με το χρέος διαμηνύει ο Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας Der Standard. Στη διάρκεια συνομιλίας με ξένους δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν θέλει νέα δάνεια, αλλά διευκολύνσεις στα επιτόκια και παράταση του χρόνου αποπληρωμής. Επισήμανε, δε, ότι εγγυάται κάτι πολύ σημαντικό: την πολιτική σταθερότητα, που ωστόσο αυτήν την φορά τοποθέτησε έως τις προεδρικές εκλογές του 2015.

Σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα Der Standard, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θεωρεί πως οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για το αν η Ελλάδα, έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, σκληρών περικοπών και μεταρρυθμίσεων και με ένα υψηλό ποσοστό ανεργίας στο 27%, θα έχει πετύχει τη στροφή προς το καλύτερο.

«Υπάρχουν αρκετές θετικές ενδείξεις ότι έρχεται μια ανάκαμψη: το τέταρτο τρίμηνο του 2013 υπήρξε για πρώτη φορά και πάλι ανάπτυξη, έστω και μικρή, ενώ το 2014 αναμένεται να είναι μεγαλύτερη» ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως μετά τις πρόσφατες καλές επιτυχίες στον τουρισμό η κυβέρνηση αναμένει το 2014 μια «χρονιά-ρεκόρ»  με πάνω από 17,8 εκατομμύρια τουρίστες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρωθυπουργός σημειώνει πως η αύξηση της ανεργίας θα μπορούσε να ανακοπεί, μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αρχίσουν και πάλι προσλήψεις, αλλά μόνον αυτά δεν αρκούν για την επίτευξη μιας στροφής στην Ελλάδα και -όπως τονίζει- οι εταίροι στην Ευρωπαική Ενωση θα πρέπει να καταλάβουν πως οι μικρές επιτυχίες μπορούν να καταστραφούν υπό την πίεση του τεράστιου χρέους της χώρας που αντιστοιχεί στο 160% του ΑΕΠ.

Ως εκ τούτου τον Απρίλιο, βάσει των στοιχείων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, θα πρέπει να ληφθεί απόφαση για το αν θα δοθούν στην Ελλάδα ελαφρύνσεις στις πληρωμές, όπως είχε αποφασιστεί στο Eurogroup το Νοέμβριο και ο κ. Σαμαράς θεωρεί πως είναι καλές οι πιθανότητες, καθώς η Ελλάδα πέτυχε ένα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι σχεδιαζόταν.

Όπως σημειώνει ο συντάκτης της αυστριακής εφημερίδας, η κυβέρνηση θέλει με το πλεόνασμα να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα και προς τούτο προχωρά αποφασιστικά στην εφαρμογή μέτρων όπως η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και η βελτίωση του συστήματος είσπραξης φόρων.

Σε σχέση με τη συζήτηση για νέα ευρωπαική βοήθεια, ο πρωθυπουργός διευκρινίζει πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα δάνεια και πως θα μπορούσε να ανταπεξέλθει με διευκολύνσεις στα επιτόκια και παράταση του χρόνου αποπληρωμής.

Ο ίδιος δηλώνει, σύμφωνα με την Der Standard, πως έχει ενδείξεις που τον καθιστούν αισιόδοξο, ενώ επιπλέον μπορεί να εγγυηθεί για τη σημαντικότερη προϋπόθεση, την πολιτική σταθερότητα.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο κ. Σαμαράς αναφέρει πως εγγυάται την πολιτική σταθερότητα μέχρι την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας το 2015 (Μάρτιο), καθώς -όπως λέει ο πρωθυπουργός- «κανείς δεν θέλει πρόωρες εκλογές», εκτός -όπως σημειώνει η εφημερίδα- από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό του Αλέξη Τσίπρα.

Κατά την εφημερίδα, ο Αντώνης Σαμαράς επισημαίνει πως στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα δεν θα δοθεί η ευκαιρία για πρόωρες εκλογές, καθώς «η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι φιλοευρωπαίοι».

Πρόκειται για μια έμμεση αναφορά στο δίλημμα των ευρωεκλογών, που όπως άφησε (σε τοποθέτησή του την ημέρα επίσημης ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ) να εννοηθεί ο πρωθυπουργός θα είναι: «ναι ή όχι στην Ευρώπη».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: