Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Η Rosoboronexport διαψεύδει ότι συμμετείχε στο "ελληνικό πάρτι της μίζας"



Ρωσική διάψευση για συμμετοχή σε εξοπλιστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα, που συνδέεται με καταγγελίες για διαφθορά. Τι δήλωσε εκπρόσωπός της
Η ρωσική εταιρεία εξαγωγών εξοπλιστικών συστημάτων "Rosoboronexport", αλλά και οι εταιρείες, στη βάση των οποίων συγκροτήθηκε ο εν λόγω όμιλος δεν έχουν σχέση με τις πωλήσεις των αντιαρματικών πυραυλικών συστημάτων "Cornet-Ε" και των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων "Osa" στην Ελλάδα, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της Βιατσεσλάφ Νταβιντένκο, στο πρακτορείο Ιντερφάξ.
Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της ρωσικής εταιρείας τα αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα «Cornet-Ε» πουλήθηκαν στην ελληνική πλευρά, βάσει συμβολαίου, με άλλη ρωσική εταιρεία-παραγωγό εξοπλιστικών συστημάτων την περίοδο 2000-2002, ενώ τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα "Osa" παραδόθηκαν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της πώλησης από τη Γερμανία εξοπλισμού, που ανήκε στον Εθνικό Λαϊκό Στρατό της Ανατολικής Γερμανίας (ΓΛΔ).
Σύμφωνα με τον κ. Νταβιντένκο "δυστυχώς οι επιτυχίες της Rosoboronexport στην ελληνική αγορά έχουν εμπλακεί σε πολλές περιπτώσεις σε αθέμιτο ανταγωνισμό", ενώ η εταιρεία είναι πεπεισμένη ότι «η αμοιβαία επωφελής συνεργασία με την Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται επιτυχώς".
Κατά το Ρώσο αξιωματούχο, η Rosoboronexport συνεχίζει να αναπτύσσει την αμυντική-τεχνική συνεργασία με την Ελλάδα, ακόμη και υπό τις συνθήκες της διεθνούς οικονομικής κρίσης, ενώ "ευέλικτες προσεγγίσεις" έχουν διασφαλίσει την παροχή ανταλλακτικών για τα συστήματα, που έχουν ήδη αποκτηθεί από την ελληνική πλευρά, "επιτρέποντας, κατ' αυτόν τον τρόπο, στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να διατηρούν την ετοιμότητά τους στο αναγκαίο επίπεδο, πράγμα, που επεδείχθη ολοφάνερα κατά την επιτυχή δοκιμή του (σ.σ. αντιαεροπορικού) συστήματος S-300 PMU-1 το Δεκέμβριο του 2013".
Η Rosoboronexport έχει πλέον ενταχθεί στον κρατικό ρωσικό όμιλο "Rostechnologies" και καλύπτει το 80 % των εξαγόμενων από τη Ρωσία εξοπλιστικών συστημάτων και πολεμοφοδίων, εκπροσωπώντας ή συνεργαζόμενη με 700 περίπου αντίστοιχες εταιρείες της Ρωσίας και διαθέτοντας γραφεία αντιπροσώπευσής της σε περισσότερες από 50 χώρες παγκοσμίως. Η δραστηριότητα αυτή αναπτύσσεται, κατά τον κ. Νταβιντένκο "με αυστηρή προσήλωση στο ρωσικό και το διεθνές δίκαιο".
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: