Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Σε τεντωμένο σχοινί η Ουκρανία Χωρίς τέλος η βία στο Κίεβο, ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών


Μία σπίθα έφτανε για να ξεσπάσει χάος γύρω από την Πλατεία Ανεξαρτησίας   (Φωτογραφία:  Reuters )

Κίεβο
Συνεχώς αναζωπυρώνονται οι συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομίας στο Κίεβο, ενώ οι νεκροί από το πρωί στην πλατεία Ανεξαρτησίας ξεπερνούν τους 20. Εκκενώθηκε η Βουλή για το φόβο «εφόδου». Πρόχειρα νοσοκομεία για τους τραυματίες έγιναν τα γύρω κτίρια. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν φωτογραφίες με σορούς στην πλατεία.

Ο ανταποκριτής του Associated Press αναφέρει ότι είδε «αριθμό νεκρών διαδηλωτών» στην Πλατεία ενώ οι πρώτες αναφορές μιλούν ακόμη και για 21 νεκρούς. Αν και δεν υπάρχει ακόμη επίσημη επιβεβαίωση, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν φωτογραφίες με σορούς στην πλατεία.

Οι αναφορές μιλούν για αρκετές σορούς που έχουν μία σφαίρα στο μέτωπο -ένδειξη ότι γύρω από την πλατεία δρουν «επαγγελματίες». Φαίνεται ότι και οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν όπλα, ενδεχομένως ελεύθερων σκοπευτών.

  • Στο Κίεβο τρεις ευρωπαίοι ΥΠΕΞ, συντήθηκαν με Γιανούκοβιτς και αντιπολίτευση
Φαίνεται ότι το πρωί της Πέμπτης, ομάδα διαδηλωτών -του ακροδεξιού «Δεξιού Τομέα»- στην Πλατεία Ανεξαρτησίας κυνήγησε δυνάμεις ασφαλείας την ώρα που οι δεύτερες αποχωρούσαν, με αποτέλεσμα νέα αναζωπύρωση.


Live streaming video by Ustream
Η αστυνομία αναφέρει ότι 20 μέλη της τραυματίστηκαν από πυρά που έριξαν άγνωστοι από το κτίριο του Ωδείου, στο νότιο τμήμα της πλατείας.
15 φωτογραφίες
Μετά τα περιστατικά, όπως αναφέρει το Reuters, οι διαδηλωτές είχαν επεκταθεί σε τμήμα της πλατείας που είχε καταλάβει την Τετάρτη η αστυνομία.

Παράλληλα, εκκενώθηκε το κοντινό κτίριο της Βουλής λόγω πιθανής εφόδου των διαδηλωτών.
 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση


Την ίδια ώρα, ο νεότερος επίσημος απολογισμός για τις αιματηρές συγκρούσεις μέχρι την Πέμπτη κάνει λόγο για τουλάχιστον 54 νεκρούς και τους 287 τραυματίες σε νοσηλεία.

Στο κέντρο της πλατείας το μεσημέρι της Πέμπτης, όπου συνέχιζαν να καίνε τα λάστιχα που χρησιμοποιούνται ως οδοφράγματα, παραμένει αρκετός κόσμος.

Οι αναφορές για την αναζωπύρωση της έντασης μιλούν για μολότοφ, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και ενδεχομένως και πραγματικά πυρά, ενώ τρία άτομα απομακρύνθηκαν με φορεία. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, μικρός αριθμός ενστόλων «συνελήφθη» από τους διαδηλωτές.

Ο ανταποκριτής του BBC μιλά για χαοτικό κυνηγητό διαδηλωτών με την αστυνομία. Το Russia Today αναφέρει επίσης ότι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και μολότοφ στις δυνάμεις ασφαλείας.











Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: