Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Εκκαθάριση ακροδεξιών θυλάκων Αλλαγή στις κυβερνητικές ισορροπίες ζητά ο Ευ.Βενιζέλος


Αλλαγή στις κυβερνητικές ισορροπίες ζητά ο Ευ.Βενιζέλος
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Αμεση ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και του Ευ.Βενιζέλου για την υπόθεση Μπαλτάκου, ζητώντας εκκαθάριση των ακροδεξιών θυλάκων στην κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θέτει θέμα αλλαγής στις κυβερνητικές ισορροπίες, λέγοντας ότι «η διατήρηση της σταθερότητας της κυβέρνησης απαιτεί μεγάλες κινήσεις».
Το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε αμέσως ζητώντας την άμεση απομάκρυνση του Τ.Μπαλτάκου και την εκκαθάριση κάθε ακροδεξιού θύλακα στον κυβερνητικό μηχανισμό. Με τον Ευ.Βενιζέλο να απουσιάζει στις Βρυξέλλες, όμως, υπάρχει ένα παγωμένο κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς αρκετά στελέχη, ιδίως όσοι ασκούσαν κριτική για τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, εκτιμούν ότι «υπάρχει θέμα Σαμαρά και όχι μόνο Μπαλτάκου». 
Ωστόσο, κανένας δεν είναι διατεθειμένος σε αυτή τη στιγμή που αναγνωρίζονται από τους εταίρους οι προσπάθειες της χώρας και η κυβέρνηση προετοιμάζεται να βγει στις αγορές να αποσταθεροποιήσει το κυβερνητικό σχήμα. Ζητούν όμως να ασκηθεί πίεση στον κ. Σαμαρά ώστε να δώσει εγγυήσεις ότι θα καθαρίσει την κυβέρνηση από ακροδεξιά στοιχεία.
Συζητήσεις προκάλεσε, η αναφορά στη δήλωση που έκανε ο κ. Βενιζέλος από τις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ - Αφρικής ότι το ΠαΣοΚ και γενικά οι δυνάμεις της δημοκρατικής παράταξης είναι ο προοδευτικός πόλος. «Ο προοδευτικός πόλος πρέπει να ενισχυθεί για να υπάρχουν και οι αναγκαίες ισορροπίες και οι αναγκαίες εγγυήσεις μέσα στην Κυβέρνηση», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ορισμένοι ερμήνευσαν τη φράση αυτή ως διάθεση να ενισχυθεί ο ρόλος του ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση. Άλλοι όμως εκτίμησαν ότι ο κ. Βενιζέλος ζητεί στην ουσία να αναλάβει πρωτοβουλία ο κ. Αντ. Σαμαράς και να καλέσει ξανά τη ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, με μια νέα προγραμματική συμφωνία, η οποία ενδεχομένως να ικανοποιεί και άλλους βουλευτές ή άλλα σχήματα, και με τον τρόπο αυτό να ενισχυθεί η κυβερνητική πλειοψηφία. Το πιθανότερο είναι ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα ανταποκριθεί θετικά, τουλάχιστον όχι πριν από τις ευρωεκλογές, η πρόσκληση όμως διατηρεί την αξία της.
Οι υπόγειες συνενοήσεις του κ. Μπαλτάκου με τη Χρυσή Αυγή είναι ένα θέμα που δεν αναμένεται να εκτονωθεί εύκολα, παρά την παραίτηση του γγ της κυβέρνησης. Στη δίνη του κυκλώνα βρίσκονται και οι δύο υπουργοί οι Δένδιας και Αθανασίου, οι οποίοι έσπευσαν να διαψεύσουν τους ισχυρισμούς Μπαλτάκου, αλλά το έδαφος είναι ακόμα σαθρό κάτω από τα πόδια τους.
Κεντρικά στελέχη της Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν ότι θα ήταν καταστροφικό για την κυβέρνηση να απομακρυνθούν οι δύο υπουργοί, διότι θα δοθεί η εντύπωση ότι έχουν δόση αληθείας όσα άφησε να εννοηθούν εναντίον τους ο κ. Μπαλτάκος.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: