Με το 70% των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποκάλυψε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, στις κοινές δηλώσεις του με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε. Πρόκειται για μια ακόμα στροφή 180 μοιρών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε όσα έλεγε τα τελευταία πέντε χρόνια και αποδεικνύει πως ούτε το κόμμα αυτό είχε να προτείνει κάτι διαφορετικό από αυτό που έκανε η κυβέρνηση Παπανδρέου το 2010.
Του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα προηγήθηκαν, βεβαίως, η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος εφάρμοσε τις συμφωνίες με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, επιβάλλοντας πρόσθετα βάρη στους ήδη επιβαρυμένους Έλληνες πολίτες. Κανένας, πάντως, δεν εύχεται ο κ. Τσίπρας να βρει χειρότερο τρόπο από εκείνον του κ. Σαμαρά, με τον οποίο είχε συμμαχήσει την περίοδο 2010-2011 και δρούσαν από κοινού, εναντίον μια κυβέρνησης η οποία, χωρίς συμμάχους, είχε περίπου δέκα μονάδες περισσότερες από το σημερινό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ.
Η δήλωση Βαρουφάκη αποκαλύπτει ότι όσα λέγονταν το προηγούμενο διάστημα δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ευχολόγια και ότι δεν υπήρχε κανένα άλλο, εναλλακτικό σχέδιο. Ο κ. Βαρουφάκης δεν αποκάλυψε τις μεταρρυθμίσεις με τις οποίες συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε εκείνες με τις οποίες διαφωνεί.
Θεωρείται, όμως, βέβαιο, ότι η δημόσια ομολογία της συμφωνίας με το 70% των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων, σημαίνει ότι η συμφωνία είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό, αλλά, όπως γίνεται αντιληπτό, κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να ομολογηθεί δημόσια, διότι θα κατέρρεε όλη η αντιμνημονιακή προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κοινή συνέντευξη Σόπϊμπλε-Βαρουφάκη, επεφύλασσε και μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη για τους Έλληνες, από την πλευρά του δικού τους υπουργού. Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η κυβέρνηση της οποίας είναι μέλος «θα κάνει τα πάντα για να μη χρεωκοπήσει η χώρα».
Η δήλωση αυτή σημαίνει ότι η χώρα βρίσκεται υπό την απειλή χρεωκοπίας. Ο κ. Βαρουφάκης και πρωτίστως ο κ. Τσίπρας, πρέπει να εξηγήσει τι σημαίνει αυτή η δήλωση και αν αυτό σημαίνει ότι μας περιμένουν νέα δεινά, αυτή τη φορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης ο κ. Βαρουφάκης πρέπει να εξηγήσει τι προτίθεται να κάνει για να αποτρέψει τη χρεωκοπία της Ελλάδας και, βεβαίως, γιατί θεωρεί ότι βρισκόμαστε, εκ νέου, μπροστά σε κίνδυνο χρεωκοπίας. Και να κατονομάσει όχι μόνο τους λόγους αλλά και τις ευθύνες. Να πει ποιος φταίει γι αυτό. Ο χρόνος ισχύος του μνημονίου, πάντως, έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2014. Η όποια παράτασή του, μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου, είναι ευθύνη της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Πιθανή νέα παράτασή του, θα είναι ευθύνη της κυβέρνησης Τσίπρα.
Από τη συνάντηση Σόϊμπλε-Βαρουφάκη, από την οποία προέκυψε και η δήλωση περί χρεωκοπίας, αποδείχθηκε ότι μεταξύ των δύο πλευρών δεν υπήρξε καμία συμφωνία. Ούτε ότι διαφωνούν δεν συμφώνησαν, όπως δήλωσε ο Έλληνας υπουργός.
Οι δηλώσεις Σόϊμπλε-Βαρουφάκη
«Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Γιάννη Βαρουφάκη.
«Δεν συμφωνήσαμε, ούτε καν συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε, συμφωνήσαμε να μπούμε σε διαβουλεύσεις ως εταίροι για ευρωπαϊκή λύση» αντέτεινε από την πλευρά του ο κ. Βαρουφάκης.
Ο κ. Σόιμπλε διεμήνυσε ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, διαφορετικά δεν θα υπάρχει αξιοπιστία, και τόνισε αν το ελληνικό πρόγραμμα αλλάξει θα χρειαστεί μια συμφωνία και έγκριση, ενώ εξέφρασε, όπως είπε, στον κ. Βαρουφάκη τον σκεπτικισμό του για ορισμένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε η νέα ελληνική κυβέρνηση.
Από την πλευρά του ο έλληνας Υπουργός είπε ότι «πρέπει να σεβαστούμε τις υπάρχουσες συμφωνίες αλλά να μην συνθλίψουμε με ένα σφυρί το ευαίσθητο άνθος της δημοκρατίας». Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα-γέφυρα από τώρα μέχρι το τέλος Μαΐου. Εξήγησε ότι η κυβέρνηση ζητάει λίγο χρόνο προκειμένου να παρουσιάσει στους εταίρους της συνεκτικές προτάσεις ενώ διαβεβαίωσε πως η νέα ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να αποφύγει την χρεοκοπία.
Ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να μιλήσει με τους τρεις θεσμούς που είναι υπεύθυνοι για το ελληνικό πρόγραμμα και ότι πρέπει να συνεχιστούν αυτές οι διαπραγματεύσεις. Πρόσθεσε ότι από τη συζήτηση με τον Έλληνα υπουργό κατάλαβε ότι «το θέμα του κουρέματος δεν είναι της παρούσης» αλλά προέχει η πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ» και αναγνώρισε πως υπήρξε σημαντική πρόοδος στην υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος, τονίζοντας όμως πως «υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει ακόμα να γίνουν»
Σύμφωνα με τον έλληνα Υπουργό, δεν συζητήθηκε το θέμα του χρέους, ωστόσο μπήκε «το πλαίσιο για διαβουλεύσεις και το πλαίσιο που θα βάλει τέλος σε μια κρίση που μοιάζει να μην τελειώνει ποτέ».
«Το μήνυμά μου προς τον κ. Σόιμπλε είναι ότι στην κυβέρνηση αυτή έχει εταίρο στην αναζήτηση λύσεων σε προβλήματα της Ένωσης» υπογράμμισε και ζήτησε τη βοήθεια της Ευρώπης για πρόσωπα που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό και καλύπτονται από ασυλία ενώ ενέχονται σε υποθέσεις.
Εντύπωση προκάλεσε η αποστροφή του κ . Βαρουφάκη ότι ένα ποσοστό 60% ως 70% των ρυθμίσεων που υπάρχουν στο προηγούμενο πρόγραμμα (το μνημόνιο) αφορά αλλαγές που «θα έπρεπε να τις εφαρμόσουμε και μόνοι μας». Πρόσθεσε ωστόσο ότι λείπουν πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Η συνέντευξη των δύο υπουργών
O κ. Σόιμπλε αρχίζοντας την ομιλία του στην κοινή συνέντευξη Τύπου είπε: «Eίχα την ευχαρίστηση να γνωρίσω το νέο μου συνάδελφο. Συζητήσαμε διεξοδικά, όχι πάντα με συμφωνία, αλλά είχαμε έναν διάλογο στο επίπεδο της παραδοσιακής φιλίας των δύο χωρών.
«Συμφωνήσαμε ότι θα παραμείνουμε δεσμευμένοι για μια ενωμένη Ευρώπη» δήλωσε και πρόσθεσε: Δεν είναι απλός ο δρόμος. Είχαμε μεγάλα προβλήματα -αν και διαφορετικά- από την κρίση στην ευρωζώνη. Ευτυχώς έχουμε βγει κατά ένα τρόπο από αυτή…»
Ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι «η Ελλάδα είχε τον πιο δύσκολο δρόμο και αυτό δεν είναι καινούριο» ωστόσο συμπλήρωσε ότι «παρά την πρόοδο υπάρχουν πολλά να γίνουν ακόμα».«Πρέπει να δείξουμε τον σεβασμό μας για την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. Δεν είμαστε διαφορετικής άποψης για τους λόγους που έφτασε σε αυτή την κατάσταση. Αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν ακόμη στην Ελλάδα.
»Έχουν υπάρξει σημαντικάβήματα προόδου όσον αφορά στην υλοποίηση του προγράμματος. Όσον αφορά στην ανεργία, θα υπάρχει μείωση αυτόν τον χρόνο. Η Ελλάδα είχε πρωτογενές πλεόνασμα. Η Ελλάδα ανήκει στη ζώνη του ευρώ αν και συμφωνήσαμε στο ότι υπάρχουν διαφωνίες. Είχαμε μια συζήτηση ανοιχτή.
Χθες ο κ. Βαρουφάκης είπε πως το χρέος είναι ένα πρόβλημα που όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε να λύσουμε για αυτό όλοι πρέπει να ψάξουμε για κοινές λύσεις.
Η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους τρεις θεσμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα διάσωσης. Για εμάς δεν τίθεται το θέμα μιας γερμανικής Ευρώπης αλλά να προσαρμοστούμε σε μια Ευρώπη που αλλάζει συνεχώς».
«Συμφωνούμε όλοι ότι η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ. Συμφωνούμε ότι είναι χρέος μας να συμφωνήσουμε και να ψάξουμε για κοινές λύσεις. Η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους τρεις θεσμούς που χειρίζονται το πρόγραμμα της διάσωσης» υπογράμμισε.
«Δεν θέλουμε να γερμανοποιήσουμε την Ευρώπη. Θέλουμε να δώσουμε την απάντηση πως σε αυτό το περιβάλλον θα δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για ανάπτυξη, πως να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα, να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις» επεσήμανε ο κ. Σόιμπλε.
«Οσον αφορά στις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης καταλαβαίνουμε ότι και οι πλούσιοι πρέπει να συμβάλουν, ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η διαφθορά… Επανέλαβα την πρότασή μου στον κ. Βαρουφάκη να βοηθήσουμε την Ελλάδα για την δημιουργία ενός αποτελεσματικού φορολογικού μηχανισμού. Να στείλουμε δικούς μας υπαλλήλους στην Ελλάδα αν αυτό χρειαστεί….» ανέφερε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, ενώ πρόσθεσε ότι οι δύο τους συζήτησαν και για διμερής τρόπους βοήθειας της Ελλάδας.
«Ο κ. Βαρουφάκης μου ζήτησε να σεβαστούμε τους έλληνες ψηφοφόρους και το κατανοώ» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε ωστόσο υπενθύμισε ότι «αν και εχουμε ένα κοινό νόμισμα, έχουμε διαφορετικές οικονομικές πολιτικές».
«Οι κυβερνήσεις είναι δεσμευμένες όσον αφορά τους προϋπολογισμούς, να έχουν επιβεβαίωση και πιστοποίηση από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Είναι σημαντικό να τηρούνται οι συμφωνίες. Σε ότι αφορά το πρόγραμμα σταθερότητας η προσφορά μας έφτασε ως εκεί που δεν πάει άλλο. Τα προβλήματα σε τελική ανάλυση πρέπει να λυθούν εκεί όπου δημιουργούνται. Για να αλλάξει το υφιστάμενο πρόγραμμα χρειάζεται μια συμφωνία» σημείωσε.
«Χωρίς αυτό το πρόγραμμα το ερώτημα είναι πως θα έχει η Ελλάδα πρόσβαση στις αγορές» πρόσθεσε και τόνισε ότι «το θέμα κούρεμα δεν τίθεται αυτή τη στιγμή στην ατζέντα».
Καταλήγοντας ο κ. Σόιμπε ανέφερε ότι είναι «κοινή ευθύνη των ευρωπαίων να κρατήσουν ενωμένη την Ευρώπη. Να πείσουν τις νέες γενιές για το πρόγραμμα ενωμένη Ευρώπη».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου πως μπορεί να μιλάει για διαφθορά όταν στο 90% των περιπτώσεων είναι πίσω μια γερμανική εταιρεία και για ποιόν λόγο ο Χριστοφοράκος κυκλοφορεί ελεύθερος ο Σόιμπλε απάντησε
«Και στην γερμανία υπάρχει διαφθορά και φοροδιαφυγή. Ο καθένας να κοιτάξει την πόρτα του!! Εγώ ασχολούμαι με την χώρα μου. Η συμφωνίες όμως πρέπει να τηρούνται»
«Αυτό εννοούσα ότι θέλουμε την βοήθεια σας για να καταπολεμήσουμε την διαφθορά! Δεν μπορεί ο Χριστοφοράκος να βρίσκει καταφύγιο στην Γερμανία και να γλιτώνει από την Ελλάδα! είπε ο Γ. Βαρουφάκης.
Πριν τη συνάντηση ο κ. Σόιμπλε υποδέχθηκε τον κ. Βαρουφάκη με σοβαρό ύφος, χωρίς χειραψία, χωρίς να ανταλλάξουν ούτε μία κουβέντα και χωρίς δηλώσεις μπροστά σε κάμερες και φωτογράφους.
«Είχα την χαρά να παρουσιάσω τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την Ελλάδα, για ευμάρεια οικονομική και κοινωνική», ανέφερε από την πλευρά του ο ελληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης.
«Συμφωνήσαμε να εισέλθουμε σε διαβουλεύσεις για κοινή λύση στα ευρωπαϊκά προβλήματα, μια λύση που θα διαφυλάξει τα ευρωπαϊκά συμφέροντα» επεσήμανε και πρόσθεσε: «Δεν συζητήσαμε για το χρέος, δεν συζητήσαμε για κούρεμα αλλά συζητήσαμε για την προσέγγιση που πρέπει να έχουμε προκειμένου για να τελειώσει η κρίση».
«Οι Έλληνες θέλουν να τελειώσει η ταπείνωσηκαι να σταματήσουν οι ανησυχίες της Γερμανίας. Μερικοί νομίζουν ότι η λύση έγκειται στο διαχωρισμό της Ελλάδας από την Ευρώπη. Χαίρομαι που ο συνομιλητής μου δεν το πιστεύει αυτό. Καιρός να τελειώνουμε με αυτές τις κακοήθειες για την Ελλάδα» πρόσθεσε.
«Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε την τεχνική στήριξη των εταίρων μας. Το ευάλωτο μοντέλο επιχειρεί κατέρρευσε, χάθηκαν χρόνια και χρήματα. Αντιμετωπίσαμε την χρεοκοπία σαν θέμα ρευστότητας και μας έδωσαν ένα πολύ μεγάλο δάνειο. Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε και μια λίστα μεταρρυθμίσεων τα οποία ήταν φύλλα συκής. Αυτό δεν λειτούργησε» δήλωσε.
«Το μήνυμα μα είναι να περιμένετε μια κυβέρνηση που λέει τα πράγματα όπως είναι, μια κυβέρνηση έτοιμη να εφαρμόσει μακροοικονομικές ρυθμίσεις. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι χρόνος που θα μας επιτρέψει να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας σε ΔΝΤ και Ευρώπη. Η Ευρώπη πρέπει να βρει ισορροπία μεταξύ των ευρωπαϊκών συμφωνημένων και της ανάγκης να μετεξελιχθούν οι κανόνες» υπογράμμισε.
Τέλος ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στο φαινόμενο του ναζισμού. «Καλούμαι να αντιμετωπίσω από την αρχή την κρίση και νομίζω ότι μόνο ο γερμανικός λαός μπορεί να μας καταλάβει καθώς αντιμετώπισε μια αντίστοιχη κρίση. Ο ναζισμός έχει ξεριζωθεί από την Γερμανία. Χρειαζόμαστε τους Γερμανούς να μας βοηθήσουν να υπερασπιστούμε το ιερό οικοδόμημα της Ευρώπης» κατέληξε.
http://agenda-news.gr/http://pame-mazi.blogspot.gr/2015/02/70.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου