Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2015

Νέα μείωση επιτοκίων καταθέσεων


trapeza1--2-thumb-large
Πτωτικά κινήθηκαν τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών τον Δεκέμβριο, με τη σκυτάλη των μειώσεων να κρατούν τα επιτόκια καταθέσεων που από τις αρχές του χρόνου αποκλιμακώνονται ραγδαία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το μέσο επιτόκιο για προθεσμιακές καταθέσεις διαμορφώθηκε μεσοσταθμικά στο 1,82% από 1,88% τον Νοέμβριο και 2,61% στις αρχές του 2014.
Τον Ιανουάριο του 2015, οι τράπεζες προχώρησαν σε νέα μείωση στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, τα οποία διαμορφώνονται πλέον στο 1,60% – 1,70% ανάλογα με τη διάρκεια και το ποσό. Να σημειωθεί ότι η απόδοση των προθεσμιακών καταθέσεων στη χώρα μας είναι διπλάσια σχεδόν από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης, που διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στο 0,98%.
Το υψηλότερο επιτόκιο στις προθεσμιακές καταθέσεις, που φθάνει το 2,63%, καταγράφεται στην Κύπρο και μετά την Ελλάδα που έρχεται δεύτερη, η τρίτη υψηλότερη απόδοση καταγράφεται στη Σλοβακία. Στη Γερμανία το μέσο επιτόκιο είναι 0,35% και στη Γαλλία 1,49%.
Σε ό,τι αφορά τα δάνεια, το μέσο επιτόκιο για επιχειρηματικά δάνεια χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης έναντι του προηγούμενου μήνα και διαμορφώθηκε στο 6,48%. Το αντίστοιχο μέσο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων μειώθηκε κατά 15 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 8,09%.
Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας για δάνεια μέχρι 250.000 ευρώ μειώθηκε κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,97%, για δάνεια από 250.000 μέχρι 1 εκατ. ευρώ παρέμεινε αμετάβλητο στο 5,22% και για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 44 μονάδες βάσης στο 4,75%.
Να σημειωθεί ότι τα επιτόκια για τον δανεισμό των ελληνικών επιχειρήσεων κινούνται για όλες τις κατηγορίες σε διπλάσια επίπεδα σε σχέση με αυτά της Ευρωζώνης.
Είναι ενδεικτικό ότι το μέσο ευρωπαϊκό επιτόκιο για επιχειρηματικά δάνεια χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στο 3,42%, το επιτόκιο για δάνεια έως 250.000 ευρώ διαμορφώθηκε στο 3,70% και το μέσο επιτόκιο για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε στο 1,85%.
Για δάνεια προς ιδιώτες, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων αυξήθηκε κατά 18 μονάδες βάσης στο 2,94%. Στην καταναλωτική πίστη το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 14,50%.
Τέλος, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 6,74%. Η ταχύτερη μείωση των επιτοκίων στις καταθέσεις σε σχέση με τα επιτόκια των δανείων, οδήγησε στην υποχώρηση του περιθωρίου επιτοκίου στο 3,88%.
http://lykavitos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: