Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Κραχ στις κινεζικές αγορές...


Σε χαμηλό ενάμισι έτους υποχωρούν οι ασιατικές μετοχές, ενώ το γεν κάνει ράλι, με τις κινεζικές μετοχές να κάνουν "βουτιά" μετά την ανακοίνωση της αρμόδιας επιτροπής κεφαλαιαγοράς ότι...
η πτώση στις μετοχές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου βρίσκεται στα πρόθυρα του «πανικού», καθώς οι επενδυτές αγνοούν τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε το Πεκίνο.

Πάνω από 1.300 μετοχές, ή το 45% της αγοράς, ανέστειλαν τις διαπραγματεύσεις τους σε μια προσπάθεια να προστατευτούν από την πτώση.

Εν τω μεταξύ, η διεύθυνση κρατικών assets της Κίνας είπε στις εταιρίες που ανήκουν στην κεντρική κυβέρνηση να μην πωλούν τις μετοχές τους κατά τη διάρκεια της «ασυνήθιστης μεταβλητότητας της αγοράς».

Η διεύθυνση είπε επίσης σε 112 κρατικούς κολοσσούς να αγοράσουν περισσότερες μετοχές στις εισηγμένες που ελέγχουν προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι τιμές των μετοχών.

Η αξία των κινεζικών μετοχών έχει καταγράψει πτώση περίπου 30% από τα μέσα Ιουνίου, με ορισμένους επενδυτές να φοβούνται πως οι αναταραχές στην κινεζική αγορά θα αποσταθεροποιήσουν την πραγματική οικονομία –θεωρώντας μάλιστα πως πλέον αυτό είναι μεγαλύτερος κίνδυνος και από την κρίση στην ευρωζώνη.

Ο κινεζικός δείκτης CSI υποχωρεί κατά 4,8% στις 3.739 μονάδες, ο δείκτης Shanghai Composite -που έφτασε να υποχωρεί έως και 8,2%- καταγράφει πτώση 3,88% στις 3.582 μονάδες, ο δείκτης Hang Seng 4,2% στις 23.926 μονάδες, ο δείκτης Nikkei 2,2% στις 19.929 μονάδες, ο δείκτης Kospi 1,2% στις 2.016 μονάδες και 1,6% ο δείκτης ASX στις 5.474 μονάδες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: