Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

80 εκατ. «απέφερε» μέχρι τώρα η λίστα Λαγκάρντ...


Σημαντικά ποσά φέρεται να έχουν ήδη καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο 170 εβδομήντα Ελληνες μεγαλοκαταθέτες της ελβετικής HSBC που...
έχουν ελεγχθεί μέχρι στιγμής από τους αρμόδιους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι εντοπίστηκαν χάριν της διαβόητης λίστας Λαγκάρντ.
Από τις συνολικά 2.062 εγγραφές ηλεκτρονικών αρχείων που περιλαμβάνει η επίμαχη λίστα ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί σε 170 πρόσωπα και το ελληνικό Δημόσιο έχει εισπράξει 80 εκατομμύρια ευρώ.
Οι οικονομικοί εισαγγελείς είναι αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι και τον τελευταίο καταθέτη της λίστας Λαγκάρντ ώστε να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα και να αποφευχθεί η εφαρμογή μεγάλου αριθμού επαχθών φοροεισπρακτικών μέτρων που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο ΙΙΙ.
Οι οικονομικοί εισαγγελείς Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης συνεχίζουν να ξεσκονίζουν τους φακέλους που έχουν στα χέρια τους με τους λογαριασμούς της επίμαχης λίστας.
Με τη συνδρομή μάλιστα των αρμόδιων υπηρεσιών του ΣΔΟΕ, ελέγχουν όλες τις καταθέσεις στην ελβετική τράπεζα προκειμένου να εντοπίσουν τα ίχνη των Ελλήνων φοροφυγάδων.
Από τις συνολικά 2.062 εγγραφές ηλεκτρονικών αρχείων, οι πρώτοι που ελέγχθηκαν ήταν συγγενείς του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, καθώς η διαγραφή των ονομάτων τους είχε καθίσει στο εδώλιο του ειδικού δικαστηρίου τον ίδιο τον πρώην υπουργό.
Στη συνέχεια, από τα υπόλοιπα 2.059 αρχεία ταυτοποιήθηκαν 1.725 λογαριασμοί που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα ή σε εταιρείες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία απέδωσε το πρώτο κύμα των ελέγχων. Από αυτά τα 13.788.184 ευρώ εισπράχθηκαν μέσω των ευνοϊκών διατάξεων του Νόμου Βαλαβάνη.
Οι οφειλέτες προσήλθαν και υπήχθησαν στον νόμο, ρυθμίζοντας συνολικές οφειλές που ανέρχονταν σε 26.023.832 ευρώ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανάλογος φορολογικός έλεγχος έχει προχωρήσει για άλλες 350 περιπτώσεις, ενώ η έρευνα συνεχίζεται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα με ελέγχους και διασταυρώσεις στοιχείων των καταθετών της HSBC που διενεργούν οι οικονομικοί εισαγγελείς είναι διαφορετική από εκείνη που ξεκίνησαν οι τέσσερις εισαγγελείς Πρωτοδικών, οι οποίοι εξέτασαν το πρώην στέλεχος της τράπεζας, Ερβέ Φαλτσιανί, πρόσφατα στο Παρίσι...
efsynt.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: