Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

«Άνοιγμα» στο Ποτάμι Εμπρός βήμα ταχύ για τον …τρίτο προοδευτικό πόλο


Το πρώτο βήμα θεωρείται ότι πέτυχε και ετοιμάζεται ήδη το επόμενο. Ο λόγος για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη που μετά τη συμπαράταξη δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στις εκλογές, επιχειρεί τώρα να γίνει «θεσμός» και να πρωταγωνιστήσει στην οικοδόμηση του τρίτου, προοδευτικού πόλου στην πολιτική σκηνή του τόπου.
fofi1
Στην Χαριλάου Τρικούπη βάζουν μπρος για την ταχεία συγκρότηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ως θεσμού, με την Φώφη Γεννηματά να παραμένει σε ανοιχτή γραμμή με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο. Σε αυτό το πλαίσιο συγκροτείται το επόμενο διάστημα η Συντονιστική Επιτροπή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των κομμάτων και των κινήσεων που συμμετέχουν στο εγχείρημα.
Το «άνοιγμα» προς το Ποτάμι είναι πασιφανές, με τις κινήσεις που γίνονται πάντως να είναι προσεκτικές, καθώς στην Χαριλάου Τρικούπη δεν θέλουν να δώσουν την εντύπωση ότι ως άλλα όρνεα πάνω από πτώμα, επιχειρούν εισοδισμό σε ένα κόμμα, λίγο μετά την ήττα του στην κάλπη. Για αυτό και η πρόσκληση αφορά στον διάλογο με βάση προγραμματικές συμφωνίες και με αναφορά στις αρχές και τις αξίες των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Σοσιαλδημοκρατών και γίνεται προς όλους, με στελέχη να μιλούν για παράδειγμα και για την ανάγκη συνεργασίας με το Δίκτυο της Άννας Διαμαντοπούλου. Η πρόσκληση είναι ανοιχτή, αλλά όχι πιεστική, καθώς θέλουν να δώσουν τον χρόνο στο Ποτάμι να ολοκληρώσει τις εσωτερικές του διεργασίες.
Στην Χαριλάου Τρικούπη, σκοπεύουν όλο το επόμενο διάστημα, «όσο η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα υλοποιεί το μνημόνιο», όπως λένε, να δουλέψουν για την ανασυγκρότηση της παράταξης. Στην πραγματικότητα, εκτιμούν ότι η Φώφη Γεννηματά, που πήρε επάνω της και πέτυχε το πείραμα της συμπαράταξης στις κάλπες, μπορεί ενδυναμωμένη να προχωρήσει στη δόμηση του τρίτου πόλου. Σε αυτόν θα ήθελαν να ενταχθεί το Ποτάμι. Αν όμως αυτό δεν καταστεί εφικτό, μετά και από την προσπάθεια περιφρούρησής του από τον Σταύρο Θεοδωράκη, όταν είπε πως είτε θα συνεχίσει αυτόνομο είτε θα διαλυθεί, θα υπάρξουν επιθέσεις φιλίας σε επιμέρους δυνάμεις του.
Στην πραγματικότητα, η σύμπραξη με το Ποτάμι θα μπορούσε να γίνει είτε με την συμμετοχή του στη Συμπαράταξη ως ξεχωριστή «συνιστώσα» με σεβασμό στην αυτοτέλειά του, όπως ακριβώς το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και οι Κινήσεις Πολιτών, είτε μέσω της ΔΗΜΑΡ, καθώς πολλά από τα στελέχη του Ποταμιού έχουν αναφορά στην Κεντροαριστερά και υπήρξαν κάποτε μέλη της. ‘Ηδη, πρώην μέλη της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ που είχαν κινηθεί προς το Ποτάμι, επιστρέφουν, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη πλέον. Μεταξύ αυτών, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο Κώστας Χαϊνάς, η Φιλιώ Πολυμενάκου, ο Γιώργος Πιέρρος κ.ο.κ. Κύριο μέλημά τους, όμως, είναι η προσέγγιση του κόσμου της ΔΗΜΑΡ που ψήφισε Ποτάμι.
Θόδωρος Μαργαρίτης και Δημήτρης Χατζησωκράτης, απευθύνουν ευθέως πλέον πρόσκληση προς το Ποτάμι και δη προς τα στελέχη του που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ να επανεμπλακούν στην συζήτηση για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Σχολιάζοντας τα λεγόμενα του Σταύρου Θεοδωράκη, κάνουν λόγο για «ασκήσεις κομματικού πατριωτισμού», όχι τόσο επικρίνοντας, όσο προειδοποιώντας τον, αφού σε μία ιδιότυπη αυτοκριτική, αντιπαραβάλλουν το δικό τους πάθημα…
Αντιστοίχως, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος εκτίμησε σε άρθρο του με τίτλο «Έκκληση στον Σταύρο», ότι το Ποτάμι έχει μία επιλογή, αυτή της ισότιμης συνεργασίας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ξεκινώντας ίσως από την ‘κοινοβουλευτική όσμωση’ και προχωρώντας στην ενοποίηση του χώρου, ώστε «έστω και με καθυστέρηση», ο χώρος να ξαναγίνει «μεγάλος, ελκυστικός και, γιατί όχι, πλειοψηφικός».
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: