Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Διπλό δεδικασμένο καίει τη Χρυσή Αυγή...


Διπλό δεδικασμένο

Δημήτρης Ψαρράς

Θορυβημένος από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωσή του ότι αναλαμβάνει την «πολιτική ευθύνη» για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Νίκος Μιχαλολιάκος περιφέρεται σε κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς προκειμένου να ανασκευάσει όσα είπε.

Κυρίως θέλει να προλάβει...
μην τυχόν και ληφθεί υπόψη αυτή η δήλωση ως ομολογία ενοχής στη δίκη της Χρυσής Αυγής που συνεχίζεται αύριο το πρωί στον Κορυδαλλό με τις καταθέσεις των γονιών του δολοφονημένου μουσικού.

Είναι όμως πολύ αργά. Είναι δεδομένο ότι η πανομοιότυπη δήλωση του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος κατηγορήθηκε με βάση το ίδιο άρθρο του Π.Κ. (187,1) το 2002, έπαιξε καίριο ρόλο στην εκδίκαση της υπόθεσης της «17 Νοέμβρη».

Η απόφαση του δικαστηρίου που εκδόθηκε στις 8.12.2003 αναφέρει βέβαια ότι «στην υπό κρίση υπόθεση δεν αναζητείται ούτε και υπάρχει πολιτική, παρά μόνο ποινική ευθύνη», αλλά το σκεπτικό δεν παραλείπει να σχολιάσει ως εξής τη δήλωση του κατηγορουμένου: «Τηρεί τελείως αρνητική στάση, έναντι της κατηγορίας, ως προς τα συγκροτούντα αυτήν κατ’ ιδίαν συμβάντα του εξωτερικού κόσμου και δηλώνει ότι αποδέχεται μόνο την “πολιτική” ευθύνη, ένα αδιανόητο για τον καθημερινό άνθρωπο μόρφωμα σκέψης».

Αυτό, όμως, το «αδιανόητο μόρφωμα σκέψης» η απόφαση το επαναλαμβάνει δεκάδες φορές προκειμένου να συνδέσει τον κατηγορούμενο με κάθε ξεχωριστή πράξη της οργάνωσής του.

Μάλιστα σε κάποιο σημείο η πολυσέλιδη απόφαση αναφέρει: «Και στο ακροατήριο [ο κατηγορούμενος] επανειλημμένως δήλωσε επίσης ότι αναλαμβάνει την “πολιτική ευθύνη” για τις πράξεις της οργάνωσης και όποιες ποινικές ευθύνες του αναλογούν και θα του τις καταλογίσει το δικαστήριο, πράγμα που σαφώς υποδηλώνει ότι δεν αρνείται τη συμμετοχή του στην οργάνωση όλο αυτό το χρονικό διάστημα».

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: