Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Mεταλλευτική εταιρεία διέρρευσε 1 εκατ. λίτρα τοξικού κυανίου...



Η καναδική Barrick Gold, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χρυσού του κόσμου, παραδέχθηκε ότι μόλυνε ποτάμι της Αργεντινής με 1 εκατομμύριο λίτρα τοξικού κυανίου.
Δυο ομοσπονδιακοί εισαγγελείς έχουν ξεκινήσει έρευνα για...
ποινικές ευθύνες, τόσο των στελεχών της εταιρείας όσο και των τοπικών αξιωματούχων που αδειοδότησαν τη δραστηριότητα. Παράλληλα, ειδικοί του ΟΗΕ έχουν πάρει δείγματα νερού από τα ποτάμια της περιοχής για ανάλυση.

H διαρροή συνέβη όταν μια βαλβίδα δεν λειτούργησε και οι κυλιόμενες πόρτες ασφαλείας έμειναν ανοικτές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το κυανούχο διάλυμα να περάσει μέσα από όλους τους χώρους ασφαλείας και να καταλήξει στο ποτάμι.

Από τις 12 Σεπτεμβρίου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ΜΜΕ της Αργεντινής μιλούσαν για την τεράστια περιβαντολογική καταστροφή, την διαρροή κυανίου από το μεταλλείο χρυσού Veladero της Καναδικής Barrick Gold στην επαρχία Σαν Χουάν.

Η εταιρεία αρχικά αρνήθηκε τα πάντα, λίγες μέρες μετά όμως επιβεβαίωσε το συμβάν, κάνοντας όμως λόγο για διαρροή ποσότητας μόλις 15.000 λίτρων της τοξικής ουσίας που «δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία», όπως ανέφερε.  Η εκτίμηση της διαρροής ανέβηκε μια εβδομάδα μετά στα  224.000 λίτρα τοξικών αποβλήτων και τελικά στις 23 Σεπτεμβρίου η Barrick Gold παραδέχθηκε ότι η διαρροή ξεπερνάει το 1 εκατ. λίτρα

Χιλιάδες κάτοικοι της γειτονικής πόλης Jachal διαδηλώνουν ζητώντας το κλείσιμο του μεταλλείου, ενώ στην πλατεία της πόλης γίνονται μέχρι σήμερα καθημερινές συνελεύσεις. Οι τοπικές αρχές κατηγορούνται για μεγάλη καθυστέρηση, αδιαφάνεια στο χειρισμό του θέματος και διαπλοκή με την εταιρεία. Περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλλουν διαπλοκή μεταξύ κυβέρνησης κι εταιρείας: «Eίναι πολύ δύσκολο να μάθουμε ποια είναι η πραγματική κατάσταση γιατί υπάρχει εξαιρετικά μεγάλος βαθμός συνενοχής μεταξύ της τοπικής κυβέρνησης και της εταιρείας». τονίζουν.


Ποια είναι η Barrick Gold

Η Καναδική Barrick Gold είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χρυσού του κόσμου. Στο Διοικητικό της Συμβούλιο έχει τον John Baird, πρώην Πρωθυπουργό του Καναδά, ενώ πρώην στελέχη της βρίσκονται στο Δ.Σ. του μεγαλύτερου συνταξιοδοτικού ταμείου του Καναδά (CPP). 

Η εταιρεία έχει μακρύ ιστορικό παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και περιβαλλοντικών καταστροφών. Τον Μάιο 2013 της επιβλήθηκε πρόστιμο 16,4 εκατ. δολαρίων από την κυβέρνηση της Χιλής – το μεγαλύτερο στην ιστορία της χώρας – για παραβάσεις περιβαλλοντικών κανονισμών στο μεταλλείο Πάσκουα-Λάμα, στα σύνορα Χιλής-Αργεντινής.

Περισσότερα για τις δράσεις της Barrick Gold στοprotestbarrick.net.

thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: