Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Συνάντηση Πούτιν-Ολάντ, στο Μέγαρο των Ηλυσίων...


Συνάντηση Πούτιν – Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων
ΦΩΤΟ...
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έφθασε σήμερα στο Μέγαρο των Ηλυσίων για συνομιλίες για τη συριακή κρίση με τον ομόλογό του της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και στη συνέχεια με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ πριν από την...
τριμερή σύνοδο κορυφής στο Παρίσι για την προώθηση της ειρήνης στην Ουκρανία, με μια ενδεχόμενη άρση στο τέλος του έτους των κυρώσεων που πλήττουν τη Ρωσία.

Οι δύο πρόεδροι, χαμογελαστοί αντάλλαξαν θερμή χειραψία. Οι συνομιλίες του Πούτιν, οι πρώτες που διεξάγονται μετά την έναρξη των ρωσικών επιδρομών στη Συρία πραγματοποιούνται ενώ οι διαφωνίες είναι πολλές μεταξύ των χωρών της Δύσης και της Μόσχας, κυρίως σε σχέση με τους στόχους που πλήττει ο ρωσικός στρατός.

Οι διαφορές αυτές βρίσκονται στο επίκεντρο των διμερών συνομιλιών.



Χθες ο Ολάντ είχε ζητήσει από τη Μόσχα να επικεντρωθεί στη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Συρία. "Το ΙΚ είναι αυτό που πρέπει να αποτελεί τον στόχο και όχι άλλοι", είχε δηλώσει.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας διαφωνεί με τον ρώσο ομόλογό του για την τύχη που επιφυλάσσεται στον Μπασάρ αλ-Ασαντ. Το Παρίσι τον κατηγορεί ότι είναι ο βασικός υπεύθυνος του χάους στη Συρία και θέλει να τον δει να αποχωρεί το συντομότερο δυνατόν. Η Μόσχα που υποστηρίζει τον Ασαντ κρίνει, αντίθετα, ότι ο πρόεδρος της Συρίας πρέπει να βοηθηθεί στην καταπολέμηση του ΙΚ.

Η Ρωσία προσάπτει στη Γαλλία ότι πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στη Συρία στο όνομα της "νόμιμης άμυνας" εκτιμώντας ότι "δεν έχει αποδείξεις" πως οι επιθέσεις κατά του Παρισιού προετοιμάζονται από τη Συρία.

Η συριακή σύγκρουση που ξέσπασε τον Μάρτιο του 2011, έχει ήδη περιπλακεί και πάρει νέα τροπή με την εμπλοκή των Ρώσων. Ένας συνασπισμός πενήντα χωρών υπό τις ΗΠΑ στον οποίο η Ρωσία δεν συμμετέχει έχει πραγματοποιήσει εδώ και ένα χρόνο χιλιάδες επιδρομές κατά του ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ, χωρίς ωστόσο να πατάξει τους τζιχαντιστές.

Εξαιτίας του γεγονότος αυτού, ο συριακός εναέριος χώρος έχει γεμίσει από αποστολές του συνασπισμού, επιδρομές της συριακής αεροπορίας και πλέον τους Ρώσους που έχουν αναπτύξει περισσότερα από 50 αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Η εκστρατεία των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών θα διαρκέσει "τρεις έως τέσσερις μήνες" και θα κλιμακωθεί, διευκρίνισε σήμερα ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στη Δούμα (κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου) Σεργκέι Πουσκόφ.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: