Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Συνωστισμός στον εναέριο χώρο της Συρίας...



Συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα χθες τα αεροπορικά πλήγματα της Ρωσίας στη Συρία, τα οποία όπως ανακοίνωσε είχαν στόχο τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ενώ Ρώσοι και Αμερικανοί στρατιωτικοί συζήτησαν για τους τρόπους αποφυγής οποιουδήποτε επεισοδίου στον...
συριακό εναέριο χώρο.

Στον εναέριο χώρο της Συρίας ήδη οι πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών είναι αναρίθμητες: επιχειρούν μαχητικά της διεθνούς συμμαχίας, η συριακή Πολεμική Αεροπορία εξαπολύει επιδρομές, και πλέον οι Ρώσοι ανέπτυξαν πάνω από 50 μαχητικά και ελικόπτερα.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι επλήγησαν χθες για δεύτερη συνεχή ημέρα θέσεις του Ισλαμικού Κράτους. Καταστράφηκαν «ένα αρχηγείο του Ισλαμικού Κράτους και μια αποθήκη πυρομαχικών στην περιοχή της Ιντλίμπ», στη βορειοδυτική Συρία, καθώς και ένας χώρος όπου παγιδεύονταν οχήματα για να χρησιμοποιούνται ως βόμβες από καμικάζι στην περιοχή της Χομς, στην κεντρική Συρία, όπως και ένα στρατόπεδο στη Χάμα, επίσης στην κεντρική Συρία. Χθες το βράδυ, ένα τρίτο κύμα αεροπορικών πληγμάτων εξαπολύθηκε εναντίον του ΙΚ στη Χάμα και στην Ιντλίμπ, σύμφωνα με τη Μόσχα.

Όμως οι ΗΠΑ, οργανώσεις των ανταρτών που πολεμούν εναντίον του Άσαντ και μια ΜΚΟ που καταγράφει τις εξελίξεις στον συριακό πόλεμο ανέφεραν πως οι ρωσικές επιχειρήσεις στην πραγματικότητα στρέφονται και εναντίον οργανώσεων ανταρτών που απειλούν το καθεστώς, όχι μόνο εναντίον των τζιχαντιστών.

Μια πηγή στις συριακές υπηρεσίες ασφαλείας ανέφερε ότι στην Ιντλίμπ και στη Χάμα στοχοθετήθηκαν βάσεις του λεγόμενου «Στρατού της Κατάκτησης», μιας συμμαχίας στην οποία συμμετέχουν το Μέτωπο αλ Νόσρα, ο συριακός βραχίονας της αλ Κάιντα, και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις όπως η Άχραρ αλ Σαμ.

Ο «Στρατός της Κατάκτησης» πολεμά εναντίον του καθεστώτος αλλά και του ΙΚ, έχει καταφέρει σημαντικές νίκες σε βάρος των δυνάμεων του καθεστώτος και απειλεί περιοχές αλαουιτών κοντά στα εδάφη που ελέγχει. Η κατάληψή τους θα σήμαινε τον κώδωνα του κινδύνου για το καθεστώς.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό Γερουσιαστή Τζον Μακέιν, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί που έγιναν την Τετάρτη στοχοθέτησαν μεταξύ άλλων αντάρτες τους οποίους έχει εκπαιδεύσει και χρηματοδοτήσει η CIA. Ένας ηγέτης μιας από τις οργανώσεις αυτές, της Σουκούρ αλ Τζάμπαλ, είπε πως εγκαταστάσεις της οργάνωσης έγιναν στόχος των ρωσικών πυραύλων.

Το Ισλαμικό Κράτος είναι σχεδόν εντελώς απόν από την Ιντλίμπ, η παρουσία του είναι περιθωριακή στη Χάμα, ενώ στη Χομς δεν ελέγχει παρά μόνο τμήματα της ερήμου και την Παλμύρα.

Σύμφωνα με αναλυτές, η Μόσχα επιδιώκει κυρίως να μειώσει την πίεση που ασκούν οι αντάρτες σε περιοχές που ελέγχει το καθεστώς στο δυτικό και στο κεντρικό τμήμα της χώρας. Οι Δυτικοί διατυπώνουν την υποψία ότι η Μόσχα έσπευσε να διασώσει το καθεστώς του Άσαντ με προκάλυμμα την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας».

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε χθες ότι τα ρωσικά πλήγματα στοχοθετούν «το Ισλαμικό Κράτος, το μέτωπο αλ Νόσρα και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις», όπως και αυτές του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Το Μέτωπο αλ Νόσρα χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση και από την Ουάσινγκτον.

Οι συνομιλίες που είχαν στελέχη των υπουργείων Άμυνας και αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας και των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν τυχόν εμπλοκές ανάμεσα σε αεροσκάφη της ρωσικής ΠΑ και μαχητικά της διεθνούς συμμαχίας, ήταν «εγκάρδιες και επαγγελματικές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία συζήτησαν σχετικά με τη λήψη μέτρων ώστε να αποφευχθεί μια κατά λάθος σύγκρουση στη Συρία, είπε επίσης ένας Ρώσος αξιωματικός σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, χαρακτηρίζοντας με τη σειρά του τη συνομιλία μέσω ασφαλούς βιντεοσύνδεσης, η οποία διήρκεσε περίπου μια ώρα, «εποικοδομητική και επαγγελματική».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ αποκάλεσε τις αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας στη Συρία μέχρι τώρα «χωρίς διάκριση» και τόνισε πως οι εξελίξεις υπάρχει ο κίνδυνος να σύρουν τη Μόσχα βαθύτερα στον συριακό πόλεμο.

Ο Λευκός Οίκος παράλληλα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν επίσημες διπλωματικές συνέπειες σε βάρος της Ρωσίας για τις ενέργειές της στη Συρία.

Η Ρωσία από τη δική της πλευρά διένειμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα σχέδιο ψηφίσματος εναντίον της «τρομοκρατίας» το οποίο προτείνει να συμπεριληφθεί το συριακό καθεστώς σε έναν ευρύ συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου αλ Νόσρα.

Οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες εξάλλου προβλέπουν πως η ρωσική εμπλοκή στο συριακό πόλεμο θα τον παρατείνει, ενώ ο Μπασάρ αλ Ζούμπι, ηγέτης ενός τμήματος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, είπε πως θέλει οι αντάρτες να προμηθευτούν αντιαεροπορικά όπλα.

Οι ΗΠΑ, το Παρίσι και το Λονδίνο αποκλείουν κάθε συνεργασία με το καθεστώς του Άσαντ, αλλά μοιάζουν να μην έχουν μια αποτελεσματική στρατηγική για τη διευθέτηση της σύρραξης - η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή 240.000 και πλέον ανθρώπων, έχει καταστρέψει τη Συρία και έχει προκαλέσει τη χειρότερη μεταναστευτική κρίση των τελευταίων πενήντα ετών και πλέον - ή για την εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: