Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Με μήνυμα για το προσφυγικό Παυλόπουλος σε Ομπάμα: Ο λόγος σας κατά της λιτότητας ας γίνει παραίνεση


Παυλόπουλος σε Ομπάμα: Ο λόγος σας κατά της λιτότητας ας γίνει παραίνεση
Τις κοινές αξίες που ενώνουν ΗΠΑ και Ελλάδα υπογράμμισαν Ομπάμα και Παυλόπουλος κατά το δείπνο στην ελληνική προεδρία   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Την ικανοποίηση της Αθήνας για τις αναφορές του Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με τη λιτότητα εξέφρασε ο Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος κατά την προσφώνησή του στο δείπνο που παρατίθεται προς τιμή του αμερικανικού Προέδρου -υπογραμμίζοντας επίσης πως η Ελλάδα «ανταποκρίνεται με αδιαπραγμάτευτη αξιοπρέπεια» στις προκλήσεις του προσφυγικού, σημειώνοντας την ανάγκη περισσότερης ευρωπαϊκής υποστήριξης.

Ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε τις κοινές αξίες που ενώνουν ΗΠΑ και Ελλάδα και την στήριξη της Ουάσινγκτον.

«Σας υποδέχομαι ως τον πρόεδρο των ΗΠΑ ο οποίος υπηρέτησε συνειδητά και με συνέπεια το σεβασμό του ανθρώπου, για την ειρήνη και τη Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και της μάχη των ακραίων ανισοτήτων που απειλούν ευθέως την κοινωνική συνοχή» είπε ο Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος στην προσφώνησή του το βράδυ της Τρίτης.

«Εμείς οι Έλληνες πιστεύουμε στην αντιπροσωπευτική Δημοκρατία και εμπνεόμαστε από την δική σας παράδοση» είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος, υπογραμμίζοντας τη σημασία των θεσμικών δικλείδων ασφαλείας, τα θεσμικά αντίβαρα -και κυρίως την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης- και τονίζοντας πως διασφαλίζουν τη λαϊκή κυριαρχία.

«Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει ένα τεράστιο κοινωνικό κόστος για αιτίες για τις οποίες δεν είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος, που οφείλεται και σε εσφαλμένες πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στην ΕΕ. Χαίρομαι που το θίξατε και εύχομαι ο λόγος σας να αποτελεί παραίνεση στις ευρωπαϊκές ηγεσίες» συνέχιζε, τονίζοντας πως η Ελλάδα μένει αταλάντευτη στην ευρωπαϊκή πορεία της, «εντός της ΕΕ, και του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης».

Τόνισε τη σημασία του αγώνα για «τον γνήσιο και ανιδιοτελή ευρωπαϊκό προσανατολισμό, προκειμένου το ευρωπαϊκό οικοδόμημα να ξαναβρεί τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε, κυρίως, δε, τις αρχές και τις αξίες του σεβασμού του ανθρώπου και της κοινωνικής δικαιοσύνης, δηλαδή, τις αρχές και τις αξίες οι οποίες καθιστούν στο διηνεκές ζοφερό παρελθόν τους εφιάλτες του φασισμού και το ναζισμού που άφησε πίσω του ο δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος», υπογραμμίζοντας σε αυτό το σημείο πως η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν ξεχνά ποτέ την καθοριστική συμβολή των ΗΠΑ στη νίκη κατά του ναζισμού.

«Ανταποκρινόμαστε με αδιαπραγμάτευτη αξιοπρέπεια» τις προκλήσεις του προσφυγικού, τόνισε στη συνέχεια ο Π.Παυλόπουλος, τονίζοντας πως η Ελλάδα περιμένει σε αυτό την στήριξη των ευρωπαίων εταίρων, στήριξη που «δεν υπήρξε η αναμενόμενη» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Αναφερόμενος στις ρίζες του προσφυγικού, ο Π.Παυλόπουλος ανέφερε πως «η υπεράσπιση των προσφύγων και η εξάλειψη της τρομοκρατίας προϋποθέτει το τέλος του πολέμου στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή». «Ο στόχος αυτός είναι κοινή υπόθεση των ΗΠΑ της ΕΕ και της Ρωσίας. Και χαιρόμαστε διότι εσείς, με τη σώφρονα και οραματική πολιτική σας, κατανοήσατε πλήρως αυτή τη μεγάλη αλήθεια και την κάνατε πράξη» ανέφερε.

«Σας καλούμε να συνεχίσετε να υπηρετείτε τις ίδιες ιδέες, και θα θέλαμε να πάρετε και την Ελλάδα μαζί σας» συνέχισε, καταλήγοντας με τον στίχο «Παρακαλώ, μη λησμονάτε τη χώρα μας».

Λαμβάνοντας το λόγο, και χαιρετώντας ξανά στα ελληνικά με «καλησπέρα», ο Μπαράκ Ομπάμα είπε πως η ελληνική φιλοξενία «δεν μας εκπλήσσει», παραθέτοντας σχετική φράση από τον Επιτάφιο του Περικλή (Θουκ. Β', §40). «Σήμερα σαφώς και νιώσαμε την ευεργεσία του ελληνικού λαού» είπε και τόνισε τη σημασία των δεσμών των δύο χωρών και της κληρονομιάς, κάνοντας μικρή αναφορά στους Ολυμπιακούς (και αστειευόμενος για τα ρεκόρ του Μάικλ Φελπς).

«Είμαστε αλληλεγγύοι σε πόλεμο και ειρήνη, σε καλούς και σε κακούς καιρούς» είπε, τονίζοντας πως η Ελλάδα θα έχει πάντα την υποστήριξη των ΗΠΑ για να πάει μπροστά.  «Έχουμε εμπνεύσει ο ένας τον άλλο στους αγώνες μας για την ανεξαρτησία, έχουμε σταθεί με αλληλεγγύη σε καιρούς πολέμου και ειρήνης, σε εποχές καλές και κακές, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων ετών που θεωρώ ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολα για τον ελληνικό λαό» είπε.

Αναφέρθηκε σε επιστολή έλληνα αγωνιστή το 1821 προς τις ΗΠΑ, κάνοντας έκκληση για βοήθεια: «Αν και μας χωρίζει πλατιά θάλασσα, οι αξίες μας είναι κοινές, σας θεωρούμε φίλους, συμπατριώτες και αδελφούς» είπε ο Ομπάμα, επαναλαμβάνοντας τη φράση από την επιστολή.

«Στις αρετές και τις αξίες που μας ενώνουν, ας είναι οι Έλληνες και Αμερικανοί πάντα ο ένας στο πλευρό του άλλου, ως φίλοι, συμπατριώτες και αδελφοί» είπε κατά την πρόποσή του ο Ομπάμα.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: