Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Για δωροδοκία Συνελήφθη ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας


Ο Αλεξέι Ολουκάγιεφ φέρεται να εισέπραξε τα χρήματα προκειμένου να γνωμοδοτήσει θετικά για την αγορά του 50% της εταιρείας Bashneft από την εταιρεία Rosneft.
ulukayev
Υπό κράτηση βρίσκεται ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας Αλεξέι Ουλουκάγιεφ καθώς φέρεται να δωροδοκήθηκε με 2 εκατομμύρια δολάρια για να δώσει μια θετική εκτίμηση στην εξαγορά από την πετρελαιοπαραγωγό Rosneft του 50% των μετοχών της Bashneft, του ίδιου κλάδου, όπως ανακοίνωσε η ρωσική Επιτροπή Ερευνών.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση η έρευνα αφορά «την παραλαβή από τον υπουργό Οικονομίας Αλεξέι Ουλουκάγιεφ στις 14 Νοεμβρίου 2015, 2 εκατομμύρια δολάρια για την θετική εκτίμηση που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομίας, η οποία επέτρεψε στην Rosneft να αγοράσει το 50% των μετοχών της Bashneft».
Η Επιτροπή, που υπάγεται άμεσα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε ότι οι κατηγορίες θα απαγγελθούν σύντομα.
Σύμφωνα με δηλώσεις της υπηρεσιακής διευθύντριας του γραφείου τύπου της Επιτροπής Σβετλάνα Πετρένκο στο πρακτορείο RIA Novosti, «ο Ουλουκάγιεφ συνελήφθη in flagrante delicto ενώ εισέπραττε τη δωροδοκία». Η έρευνα, πρόσθεσε, «εστιάζεται στον εκβιασμό για δωροδοκία από τους αντιπροσώπους της Rosneft υπό την χρήση απειλών».
Σημειώνεται ότι ο Ουλουκάγιεφ ήταν υπεύθυνος για το τεράστιο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης της ρωσικής κυβέρνησης και είναι ο πιό υψηλόβαθμος κυβερνητικός που έχει συλληφθεί στη Ρωσία μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα το 1991.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ είπε στο πρακτορείο TASS ότι η «αυτή είναι μια σοβαρή κατηγορία».
Η Rosneft, που ελέγχεται από το Κρεμλίνο, πλήρωσε 300 δισεκατομμύρια ρούβλια (5 δισ. δολάρια/4,64 δισ. ευρώ) τον Οκτώβριο για την συναλλαγή. Η συμφωνία έκλεισε στις 12 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik. Η Rosneft εξαγόρασε το τμήμα μετοχών της Bashneft που ανήκει στο ρωσικό δημόσιο, και μετέφερε περίπου 5,2 δισ. δολάρια στον προϋπολογισμό του ρωσικού κράτους. Ο Ουλουκάγιεφ είχε δηλώσει τότε ότι υπήρξε άλλος ένας ενδιαφερόμενος αγοραστής ο οποίος απέτυχε να πλειοδοτήσει της Rosneft.
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: