Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Προτροπή στους πιστωτές για το χρέος Ομπάμα: Η λιτότητα δεν φέρνει ανάπτυξη, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες


  (Φωτογραφία:  Reuters )
Αθήνα
Η ελληνική οικονομία χρειάζεται χώρο για να αναπτυχθεί, η λιτότητα δεν είναι συνταγή ανάπτυξης, δήλωσε ο Μπ.Ομπάμα στις κοινές δηλώσεις του με τον Αλ.Τσίπρα, προτρέποντας τους δανειστές να ανοίξουν άμεσα τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Ωστόσο, ήταν σαφής ότι χρειάζεται αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, δικαιολογώντας φαινόμενα δυσπιστία από λαούς της βόρειας Ευρώπης. Αισόδοξος ότι η Μέρκελ θα πειστεί για την απομείωση του χρέους εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι η ελληνική οικονομία δεν αντέχει άλλη λιτότητα.
«Όταν η οικονομία συρρικνώνεται, χρειάζεται και αναπτυξιακή ατζέντα. Χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους και αυτό είναι πολιτικό ζήτημα» είπε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρόεδρος.
Ταυτόχρονα, ο Μπαράκ Ομπάμα δικαιολόγησε κυβερνήσεις από τον βορρά της Ευρώπης, που -όπως είπε- δεν και πολύ δημοφιλείς εδώ στην Ελλάδα, λέγοντας ότι έχουν κι αυτοί τους ψηφοφόρους τους που είναι διστακτικοί απέναντι στην Ελλάδα.
Ωστόσο, συνέχισε ο αμερικανός πρόεδρος, όταν δουν ότι η Ελλάδα έχει λάβει δύσκολες αποφάσεις, τότε πιστεύω ότι υπάρχει ευκαιρία οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε βιώσιμη λύση μέσα στο επόμενο έτος.
«Αυτό θα ήταν καλό για όλους. Τώρα που η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ομπάμα.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς η αμερικανική οικονομία ξεπέρασε την βαθιά κρίση, είπε ότι αν και δεν είναι συγκρίσιμα τα μεγέθη, το βασικό μάθημα που πήρε η αμερικανική ηγεσία είναι πως οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνδυάζονται με καλή διαρθρωτική πολιτική.

«Βασικό μάθημα ήταν πως όταν η οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει, το να τονώσεις την οικονομική δραστηριότητα μειώνει τα διαρθρωτικά ελλείμματα. Ο δρόμος που ακολουθεί σήμερα η Ελλάδα είναι σωστός. Ο ελληνικός λαός πρέπει να αναγνωρίσει ότι η ελληνική οικονομία έπρεπε να υποστεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία» συμπλήρωσε.

Η κρίση δεν είναι αφηρημένη έννοια, ανέτρεψε εκ βάθρων τη ζωή των Ελλήνων, είπε ο αμερικανός πρόεδρος και συνέχισε λέγοντας πως οι μεταρρυθμίσεις που του περιέγραψε ο έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να συνεχιστούν, για να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη.

Οι πολίτες πρέπει να δουν βελτίωση στην προσωπική τους ζωή, είπε και προέτρεψε τους πιστωτές να αρχίσουν τις συζητήσεις για το χρέος.

Ο κ. Ομπάμα έκανε αναφορά και στο ΝΑΤΟ συγχαίροντας την Ελλάδα, επειδή εξακολουθεί να δαπανά το 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα παρά τη βαθιά κρίση. Πρέπει να το πράξουμε όλοι, αφού το κάνει η Ελλάδα, είπε.

Επανέλαβε τα καλά του λόγια για τη στάση που κράτησαν οι Έλληνες απέναντι στις προσφυγικές ροές και είπε για μια ακόμη φορά ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη, γιατί το πρόβλημα είναι διεθνές.

Αναφορικά με το Κυπριακό, εξέφρασε αισιοδοξία για δίκαιη και βιώσιμη λύση λέγοντας ότι οι πιθανότητες σε αυτή τη φάση είναι πολύ καλές. «Η λύση είναι δυνατή» είπε χαρακτηριστικά.

Τσίπρας: Αισόδοξος ότι θα πειστεί η Μέρκελ
Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Γερμανία θα πειστεί για το ζήτημα της απομείωσης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας παράλληλα, ότι η ελληνική οικονομία και η κοινωνία δεν αντέχουν άλλη λιτότητα.

«Είμαι αισιόδοξος ότι η Γερμανία θα πειστεί, διότι έχω γνωρίσει από κοντά την Άνγκελα Μέρκελ και έχω διαμορφώσει τη γνώμη ότι είναι μία πολιτικός με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Ευρώπη και όχι μόνο απέναντι στη Γερμανία και στα του κόμματός της. Έτσι αντιμετώπισε και την προσφυγική κρίση. Γι' αυτό και πιστεύω ότι θα πειστεί πως πρέπει να ληφθούν τα μέτρα εκείνα -που δεν αποτελούν και επιβάρυνση για τον γερμανό φορολογούμενο-προκειμένου να μην είναι η Ελλάδα μέρος του προβλήματος στην Ευρώπη, αλλά μέρος της λύσης. Πιστεύω ότι η αισιοδοξία μου αυτή θα επαληθευτεί» τόνισε.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η ουσιαστική απομείωση του χρέους, ο επανακαθορισμός των συμφωνηθέντων πλεονασμάτων και η ένταξη στο πρόγραμμα της ευρωπαϊκής χαλάρωσης είναι όλα όσα δικαιούται η Ελλάδα και ο χρόνος για να εκπληρωθούν είναι τώρα».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο Ομπάμα οδήγησε την αμερικανική οικονομία σε διαφορετικό δρόμο από αυτόν που διάλεξε η Ευρώπη με ορατά αποτελέσματα.

«Η ισχυρή σήμερα Γερμανία, της οποίας το χρέος ρύθμισε η διεθνής κοινότητα το 1953, οφείλει να λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο» ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο ελληνικός λαός δεν κουβαλά μόνο την αρχαία παράδοση της Δημοκρατίας, αλλά έχει δώσει αγώνες ακόμη και σήμερα για να υπερασπιστεί τις αξίες της Δημοκρατίας και τις ελευθερίας.

«Σήμερα η Ελλάδα υποδέχεται έναν αμερικανό πρόεδρο που καθ'όλη τη διάρκεια της θητείας του αγωνίστηκε για τα δικαιώματα όλων των πολιτών. Έναν πρόεδρο που απέναντι στην κρίση του 2008 οδήγησε την αμερικανική οικονομία σε έναν πολύ διαφορετικό δρόμο από αυτό της Ευρώπης. Τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά. Αντίθετα η Ευρώπη με την επιμονή στη λιτότητα κρατά τις ευρωπαϊκές οικονομίες εγκλωβισμένες στη στασιμότητα, προκαλώντας ανυπολόγιστα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι συζήτησε με τον Μπαράκ Ομπάμα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ και τόνισε ότι συμφώνησαν πως θα πρέπει να αποκτήσουν οι σύγχρονες κοινωνίες ξανά την ελπίδα και την προοπτική που αποτελεί την μόνη απάντηση απέναντι στον σκεπτικισμό και στην εθνική περιχαράκωση.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις πιο σκληρές συνέπειες της παγκόσμιας κρίσης. «Σήμερα παρά τις πληγές μας στεκόμαστε όρθιοι» είπε.

Και συνέχισε: «Πήραμε δύσκολες αποφάσεις όχι μόνο για να διατηρήσουμε τη χώρα στην Ευρωζώνη αλλά και για να διασφαλίσουμε την ενότητα της ΕΕ. Και νομίζω πήραμε ιστορικά ορθές αποφάσεις. Έκτοτε προχωρήσαμε σε μεταρρυθμίσεις, αλλά προωθήσαμε και σε μέτρα κατά της διαφθοράς, αλλά και στη δημιουργία θετικού κλίματος για επενδύσεις. Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις για ανάπτυξη, θα διαπραγματευόμαστε σκληρά κατά των μεταρρυθμίσεων που την υπονομεύουν. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να γίνουν ορατά τα αποτελέσματα στην κοινωνία» είπε.

Και πρόσθεσε: «Η ελληνική οικονομία αλλά και η κοινωνία μετά από επτά χρόνια δεν αντέχουν άλλη λιτότητα. Η ουσιαστική απομείωση του χρέους, ο επανακαθορισμός των συμφωνηθέντων πλεονασμάτων και η ένταξη στο πρόγραμμα της ευρωπαϊκής χαλάρωσης είναι όλα όσα δικαιούται η Ελλάδα και ο χρόνος για να εκπληρωθούν είναι τώρα».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιστορικά σημαντική και συμβολική την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. «Η συνεργασία και η αλληλεγγύη είναι αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξουν λύσεις που θα σταθεροποιήσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και θα το επαναφέρουν στις ράγες τις προόδου» τόνισε.

Αναφερόμενος στα θέματα τα οποία τέθηκαν επί τάπητος στην κατ' ιδίαν συνάντηση με τον αμερικανικό πρόεδρο, τόνισε ότι συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι προοπτικές επενδύσεων, καθώς και ο κρίσιμος ρόλος που παίζει η Ελλάδα σε μια περιοχή που αποσταθεροποιείται.

Τόνισε ότι η προάσπιση και η τήρηση του διεθνούς δικαίου και των συμβάσεων είναι προϋπόθεση για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Υπογράμμισε, επίσης, τη σταθερή προσήλωση στο διάλογο και τη συνεργασία με την Τουρκία «Ωστόσο, η ανάπτυξη των σχεσεων αυτών μπορεί να επιτευχθεί μόνο χωρίς αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Για το Κυπριακό επανάλαβε τη θέση του για δίκαιη και βιώσιμη λύση με στόχο να είναι προς όφελος του λαού, κάτι που όπως είπε «δεν  μπορεί να συμβεί χωρίς την αποχώρηση των στρατευμάτων και την απόσυρση των αναχρονιστικών εγγυήσεων».

Κική Μαργαρίτη, Νένα Σώκου
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: