Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Τσίπρας: Δεν αντέχουμε άλλη λιτότητα...


Τσίπρας: Δεν αντέχουμε άλλη λιτότητα, απομείωση του χρέους τώρα
...απομείωση του χρέους τώρα...
Ο Αλ. Τσίπρας, κατά την συνέντευξη Τυπου, μίλησε για τις οικονομικές προκλήσεις. «Αν δεν αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό τρόπο υπάρχει ο κίνδυνος να μας οδηγήσουν στην οπισθοδρόμηση».

«Συμφωνήσαμε ότι...
το να αποκτήσουν ξανά οι κοινωνίες ελπίδα και προοπτική είναι η μόνη απάντηση», ανέφερε ακόμη και παρατήρησε πως η διεθνής κοινότατα είδε καθαρά αυτό το ζήτημα το 1953 όταν με τη στήριξη των ΗΠΑ ρύθμισε το χρέος της Γερμανίας, συνδέοντάς το με ρήτρα ανάπτυξης. «Σήμερα η ισχυρή πια Γερμανία οφείλει να ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο σκέψης».

«Η Ελλάδα και ο λαός βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις πιο σκληρές συνέπειες της κρίσης. Αντιμετωπίσαμε ένα πρόγραμμα καταστροφικής λιτότητας που όξυνε τα προβλήματα. Σε 4 χρόνια χάσαμε το 25% του ΑΕΠ ενώ η ανεργία εκτοξεύτηκε το 2004 στο 27%. Σήμερα παρά τις πληγές στεκόμαστε όρθιοι. Καταφέραμε να αποφύγουμε την καταστροφή. Φέτος έχουμε επιστρέψει στην ανάπτυξη. Αργά αλλά σταθερά μειώνουμε την ανεργία αποκαθιστούμε την εμπιστοσύνη στην οικονομία. Πριν από έναν χρόνο κληθήκαμε να λάβουμε πολύ δύσκολες αποφάσεις», τόνισε και μίλησε για τον ρόλο και τη συνεισφορά Ομπάμα «εκείνες τις κρίσιμες ώρες», κάνοντας λόγο για «ηθική και πολιτική στήριξη στην κυβέρνησή μου».

«Δεν αντέχουμε άλλη λιτότητά. Η ουσιαστική απομείωση του χρέους, ο επανακαθορισμός των συμφωνηθέντων πλεονασμάτων μετά τη λήξη του προγράμματος και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι όσα δικαιούμαστε και ο χρόνος είναι τώρα!», υπογράμμισε ακόμη.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η παρουσία του Ομπάμα στην Αθήνα έχει ένα συμβολισμό αυτή την κρίσιμη στιγμή καθώς αναμένονται αποφάσεις που δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, αλλά όλη την Ευρώπη και κατ' επέκταση την παγκόσμια οικονομία».

«Πήραμε δύσκολες αποφάσεις για να διατηρήσουμε την Ελλάδα στον πυρήνα της Ευρωζώνης, αλλά και να διατηρήσουμε την ενότητα της Ευρώπης. Έκτοτε προχωρήσαμε σε μεταρρυθμίσεις. Θα συνεχίσουμε με μεταρρυθμίσεις που προωθούν την ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Τσίπρας.


Ο πρωθυπουργός  αναφέρθηκε επίσης στις σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, που θα πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, ενώ μίλησε και για την ανάγκη λύσης στο Κυπριακό, που βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: