Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Ένταση στις διαδηλώσεις Live: Βροχή από μολότοφ στα Εξάρχεια μετά τις συμπλοκές στο κέντρο της Αθήνας


Live: Βροχή από μολότοφ στα Εξάρχεια μετά τις συμπλοκές στο κέντρο της Αθήνας
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Πεδίο μάχης το βράδυ της Τρίτης τα Εξάρχεια, καθώς πέτρες και εκατοντάδες μολότοφ κατά αστυνομικών πετούν αντιεξουσιαστές που βρίσκονται μέσα και γύρω από το Πολυτεχνείο, κυρίως σε Στουρνάρη, Σολωμού και Τζωρτζ, στήνοντας και πύρινα οδοφράγματα. Κλειστή είναι και η Πατησίων.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ομάδα ατόμων επιτέθηκε με δύο μολότοφ κατά του ΑΤ Εξαρχείων, επί της Καλλιδρομίου, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί ή φθορές.

Νωρίτερα, με χρήση χημικών απάντησαν τα ΜΑΤ στην προσπάθεια των διαδηλωτών να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό στη συμβολή των Σταδίου και Κολοκοτρώνη, ώστε να κατευθυνθούν προς την αμερικανική πρεσβεία.
28 φωτογραφίες

Προς στιγμήν σημειώθηκαν και συμπλοκές διαδηλωτών-ΜΑΤ σε Κολοκοτρώνη, Ομήρου και Πανεπιστημίου, όπου μερίδα των συγκεντρωμένων πέταξε μολότοφ στους αστυνομικούς, που έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, ενώ προχώρησαν και σε τρεις συλλήψεις.

Κλούβες έφραξαν το οδόστρωμα και επί της οδού Αμερικής, καθώς και σε άλλους κεντρικούς δρόμους, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι συγκεντρωμένοι να επιστρέψουν προς τα πίσω μέσω Σταδίου-Πανεπιστημίου.

 





Να αφήσουν τους διαδηλωτές να περάσουν με κατεύθυνση την αμερικανική πρεσβεία ζήτησε από τους αστυνομικούς ο επικεφαλής της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

 

Τουλάχιστον 2.500 άτομα, σύμφωνα με την Αστυνομία, διαδήλωσαν κατά μήκος της διαδρομής από το Πολυτεχνείο έως τη Σταδίου. Πρόκειται για την Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού (ΟΡΜΑ), την αναρχική ομάδα Ρουβίκωνας, την αναρχική συλλογικότητα Νέας Φιλαδέλφειας, την «Κόκκινη γραμμή-ομάδα για την εργατική αντεπίθεση» και τη «Συνέλευση αναρχικών-κομμουνιστών για την ταξική αντεπίθεση ενάντια στην ΕΕ».

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν και η Ανοιχτή Συνέλευση Αναρχικών και η Αυτοοργανωμένη Δομή Υγεία Εξαρχείων (ΑΔΥΕ), που καλούσαν σε πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, όπως και η Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες κινήσεις.

Σε ισχύ, ωστόσο, από τα ξημερώματα της Τρίτης έως και το απόγευμα της Τετάρτης είναι και η απαγόρευση συγκεντρώσεων που επέβαλε ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής. Καλύπτει το κέντρο της Αθήνας και περιμετρικά του σε μεγάλη ακτίνα, καθώς και όλες τις διαδρομές που ακολουθεί κατά τις μετακινήσεις του ο κ. Ομπάμα.

Ουσιαστικά, το μόνο κομμάτι της πρωτεύουσας στο οποίο δεν απαγορεύονται συγκεντρώσεις και πορείες μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης είναι η Ομόνοια και τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παρατάχθηκαν στην οδό Αμερικής, καθώς, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., από τα Προπύλαια και πέρα δεν επιτρέπεται η κίνηση διαδηλωτών προς το Σύνταγμα, τη Βουλή και την αμερικανική πρεσβεία.

Στο μεταξύ, ομαλά ολοκληρώθηκε συλλαλητήριο στην Ομόνοια, παρουσία 5.000 διαδηλωτών (σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.). Το οργάνωσε η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), με τη συμμετοχή του ΠΑΜΕ-KKE, εργατικών συνδικάτων, συλλόγων αυτοαπασχολούμενων, συλλόγων γυναικών και φοιτητικών συλλόγων, που πορεύτηκαν μέχρι τα Προπύλαια και επέστρεψαν στην Ομόνοια. Το παρών στην κινητοποίηση έδωσε και ο γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής το ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ανάλογες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας οργανώθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Τι ορίζει η απαγόρευση διαδηλώσεων
Υπενθυμίζεται ότι η αστυνομική απαγόρευση διαδηλώσεων ισχύει ως εξής:

• Από 06:00 ώρα της Τρίτης 15 Νοεμβρίου μέχρι και ώρα 15:00 της Τετάρτης 16 Νοεμβρίου, στην περιοχή του δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης που περικλείεται από τις οδούς Καβουρίου-δεξιά Αθηνάς-συνέχεια Λ. Ποσειδώνος (μέχρι τη συμβολή της με την οδό Ερμού), συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων των οδών αυτών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής.

• Από 06:00 ώρα της Τρίτης 15 Νοεμβρίου μέχρι και ώρα 24:00 της ίδιας ημέρας στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας που περικλείεται από τις οδούς-λεωφόρους: Ιπποκράτους (από τη συμβολή της με τη Λ. Αλεξάνδρας)-συνέχεια Νικολάου Γκύζη-δεξιά Εμμανουήλ Ροΐδη-συνέχεια Κεδρηνού-αριστερά Πανόρμου-αριστερά Κηφισίας-δεξιά Κατεχάκη-συνέχεια Παναγιώτη Κανελλόπουλου-δεξιά Κοκκινοπούλου-συνέχεια Γκανογιάννη-συνέχεια Γεωργίου Παπανδρέου-συνέχεια Ούλωφ Πάλμε-συνέχεια Υμηττού-συνέχεια Ηλία Ηλιού-δεξιά Αμβροσίου Φραντζή-αριστερά Καλλιρρόης-συνέχεια Π. Τσαλδάρη-δεξιά Πειραιώς-δεξιά Ερμού-αριστερά Αγίων Ασωμάτων-δεξιά Ερμού-αριστερά Αιόλου-δεξιά Κολοκοτρώνη-συνέχεια Αμερικής-συνέχεια Λυκαβηττού-αριστερά Σόλωνος-δεξιά Ιπποκράτους (μέχρι τη συμβολή με τη Λ. Αλεξάνδρας), ως και στο τμήμα της Αττικής Οδού από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» έως και τη Λ. Κορωπίου-Αεροδρομίου, στη Λ. Κορωπίου-Αεροδρομίου, στη Λ. Λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου, στη Λ. Αθηνάς (Βουλιαγμένη), στη Λ. Καραμανλή (Βούλα), στη Λεωφόρο Ποσειδώνος (από Γλυφάδα έως Π. Φάληρο), στη Λ. Απόλλωνος (Π. Φάληρο), στη Λ. Συγγρού και σε βάθος ακτίνας 100 μέτρων, και από τις δύο πλευρές των δρόμων αυτών, καθώς και σε γέφυρες, ανισόπεδους κόμβους και διαβάσεις κατά μήκος τους, όπως και στην ευρύτερη περιοχή τοπικής αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών.

• Από 06:00 ώρα της Τετάρτης 16 Νοεμβρίου μέχρι και ώρα 16:00 της ίδιας ημέρας, στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας που περικλείεται από τις οδούς-λεωφόρους: Ιπποκράτους (από τη συμβολή της με τη Λ. Αλεξάνδρας)-συνέχεια Νικολάου Γκύζη-δεξιά Εμμανουήλ Ροΐδη-συνέχεια Κεδρηνού-αριστερά Πανόρμου-αριστερά Κηφισίας-δεξιά Κατεχάκη-συνέχεια Παναγιώτη Κανελλόπουλου-δεξιά Κοκκινοπούλου-συνέχεια Γκανογιάννη-συνέχεια Γεωργίου Παπανδρέου-συνέχεια Ούλωφ Πάλμε-συνέχεια Υμηττού-συνέχεια Ηλία Ηλιού-δεξιά Αμβροσίου Φραντζή-αριστερά Καλλιρρόης-συνέχεια Π. Τσαλδάρη-δεξιά Πειραιώς-δεξιά Ερμού-αριστερά Αγίων Ασωμάτων-δεξιά Ερμού-αριστερά Αιόλου-δεξιά Κολοκοτρώνη-συνέχεια Αμερικής-συνέχεια Λυκαβηττού-αριστερά Σόλωνος-δεξιά Ιπποκράτους (μέχρι τη συμβολή με τη Λ. Αλεξάνδρας), καθώς και στη Λ. Αθηνάς (Βουλιαγμένη), στη Λ. Καραμανλή (Βουλιαγμένη), στη Λ. Απόλλωνος (Π. Φάληρο), στη Λ. Ποσειδώνος (από Γλυφάδα έως Π. Φάληρο), στη Λ. Συγγρού, στη Λ. Λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου, στη Λ. Κορωπίου-Αεροδρομίου, στο τμήμα της Αττικής Οδού από τη Λ. Κορωπίου-Αεροδρομίου έως το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» και σε βάθος ακτίνας 100 μέτρων, και στις δύο πλευρές των δρόμων αυτών, καθώς και σε γέφυρες, ανισόπεδους κόμβους και διαβάσεις κατά μήκος τους, όπως και στην ευρύτερη περιοχή τοπικής αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών.

• Aπό 06:00 ώρα της Τετάρτης 16 Νοεμβρίου μέχρι και ώρα 16:00 της ίδιας ημέρας, στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς-λεωφόρους: Λ. Συγγρού (από τη συμβολή με την οδό Αχιλλέως)-δεξιά Λ. Ποσειδώνος-δεξιά Επαμεινώνδα-συνέχεια Λάμπρου Κατσώνη-δεξιά Αχιλλέως (μέχρι τη συμβολή με τη Λ. Συγγρού).


Πέτρος Στεφανής, Παναγιώτης Γκανάς
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: