Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

«Οι ΗΠΑ συμπαραστέκονται στην Ελλάδα» Ομπάμα: Υπάρχει πρόοδος, αλλά έχετε αρκετό δρόμο ακόμη


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
35 φωτογραφίες


Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο, αλλά έχετε αρκετό δρόμο μπροστά σας, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά τη συνομιλία του μπροστά στις κάμερες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείας συμπαραστέκονται στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Ομπάμα και στο προσφυγικό, δίνοντας συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την ανθρωπιά με την οποία αντιμετώπισε τους πρόσφυγες.
Υποδεχόμενος ο κ. Παυλόπουλος τον κ. Ομπάμα στο Προεδρικό Μέγαρο, τον ευχαρίστησε θερμά για την συμπαράσταση του προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό σε αυτή την περίοδο της βαθιάς οικονομικής κρίσης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση.


Οι δηλώσεις Ομπάμα
«Είναι το τελευταίο μου ταξίδι ως πρόεδρος των ΗΠΑ και έπρεπε να γίνει εδώ, στην Ελλάδα, όπου ξεκίνησε η Δημοκρατία» ήταν τα πρώτα λόγια του Μπαράκ Ομπάμα στη συνομιλία του με τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ο αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε τις θυσίες του ελληνικού λαού, λέγοντας ότι έχει υπομείνει πολλά.
«Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια. Μέσα στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες ο λαός έχει υπομείνει αρκετά. Ξεκινάει μία καλύτερη περίοδος και θα συνεργαστούμε, για να συνεχίσει αυτή η πορεία. Υπάρχει δρόμος ακόμα να γίνει» δήλωσε.
Αναφερόμενος στην ΕΕ τόνισε ένα από τα μηνύματα που θέλει να στείλει είναι η ενθάρρυνση της ανάπτυξης και η ανάγκη να δίνονται ίσες ευκαιρίες σε όλους και ιδίως στους νέους. Ο Ομπάμα εξήρε τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η Ελλάδα το προσφυγικό ζήτημα, κάνοντας λόγο για μεγάλη ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Τόνισε ότι το προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα που δεν αφορά μία χώρα και υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας προκειμένου να υπάρξει σωστή διαχείρισή του.
«Το θέμα των προσφύγων είναι θέμα όλων μας» είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά την τρομοκρατία, τόνισε ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν τη συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά και τις διευκολύνσεις στο Αιγαίο. «Πρέπει να υπογραμμίσω ότι το θέμα του ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντικό και θέλουμε να διασφαλίσουμε τη συνέχεια της πολιτικής κατά τη μετάβαση στη νέα εκλεγμένη ηγεσία» ανέφερε.
Κλείνοντας, ο αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε ξανά τους Έλληνες για τη φιλοξενία και την υποδοχή του. «Η φιλία και η συνεργασία είναι που κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο» είπε.
Οι δηλώσεις Παυλόπουλου
Σας καλωσορίζω στην Αθήνα και σας υποδέχομαι ως τον Πρόεδρο της μεγάλης χώρας των ΗΠΑ που διακρίθηκε διεθνώς για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε θερμά τον Ομπάμα για την συμπαράστασή του προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό «σε αυτή την περίοδο που αντιμετωπίζουμε μια βαθιά κρίση για τον λαό μας».

Παράλληλα ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για ιστορικές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών, τονίζοντας ότι σε αυτό έχει συμβάλλει καθοριστικά και η ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ.

«Η ανθρωπότητα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο έχει να ωφεληθεί από τη συνεργασία ΗΠΑ και Ευρώπης. Οι ΗΠΑ πρέπει να προσβλέπουν σε μια Ευρώπη ισχυρή» είπε ο κ. Παυλόπουλος

Και συνέχισε λέγοντας πως «παρά τις επώδυνες θυσίες του ελληνικού λαού, συνεχίζουμε την ευρωπαϊκή μας πορεία και συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας εκείνους που θέλουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μακριά από φοβικά σύνδρομα και συμπεριφορές που υπονομεύουν το ευρωπαϊκό μέλλον».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η Ελλάδα εμπνέεται από το ευρωπαϊκό ιδεώδες και ότι τα εθνικά θέματα αντιμετωπίζονται σε αυτό το πλαίσιο. Ο ίδιος έθεσε επί τάπητος τρία θέματα: Κυπριακό, Συνθήκη Λωζάνης και ΠΓΔΜ.

«Το Κυπριακό είναι πρωτίστως διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα» είπε και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ μας ταχείας δίκαιης και βιώσιμης λύσης σύμφωνης με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Δεν αποδεχόμαστε στρατεύματα κατοχής ή αναχρονιστικές εγγυήσεις. Θέλω να καταστεί σαφές ότι αν δεχόμασταν λύση αντίθετη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα δημιουργούσαμε αρνητικό προηγούμενο για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε επίσης αδιανόητη και απαράδεκτη οποιαδήποτε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης.
Για το θέμα της ΠΓΔΜ είπε: «Το γεγονός ότι ένα γειτονικό κράτος διεκδικεί ένα όνομα που αποπνέει αλυτρωτισμό και σημαίνει αλλαγή συνόρων υπονομεύει την ευρωπαϊκή προοπτική αυτού του κράτους»
Κλείνοντας ο κ. Παυλόπουλος είπε: «Εμείς, κύριε Πρόεδρε, σας θεωρούμε ως ένα πολιτικό κεφάλαιο παγκόσμια εμβέλειας και έναν μεγάλο και ειλικρινή φίλο του ελληνικού λαού».
Καβούρι - Ηρώδου Αττικού μέσα από μια έρημη πόλη
Ο αμερικανός πρόεδρος έφτασε από το Καβούρι στο Προεδρικό Μέγαρο στις 13:30 ακριβώς. Η διαδρομή διήρκεσε λίγα μόλις λεπτά μέσα σε μια έρημη πόλη.

Μόλις ο κ. Ομπάμα έφτασε στην οδό Ηρώδου Αττικού ακολούθησε η απόδοση τιμών από την προεδρική φρουρά και η ανάκρουση των εθνικών ύμνων, Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Στη συνέχεια, ο κ. Παυλόπουλος και ο κ. Ομπάμα παρουσίασαν τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών και ακολούθως εισήλθαν στην αίθουσα διαπιστευτηρίων του Προεδρικού Μεγάρου.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Ομπάμα θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για διευρυμένες συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, ενώ στις 19:30 ο κ. Παυλόπουλος θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του αμερικανού προέδρου και της αμερικανικής αντιπροσωπείας, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στο δείπνο πρόκειται να παρακαθίσουν 120 άτομα από τον πολιτικό και επιστημονικό χώρο, καθώς και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και οργανώσεων. Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο τον Αμερικανό Πρόεδρο θα προσφωνήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα ακολουθήσει αντιφώνηση από τον κ. Ομπάμα


 

Νένα Σώκου - Κική Μαργαρίτη

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: