Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Επέλεξε την απόδραση μέσω της κάλπης

Υστερα από τη γενική διάλυση της χώρας, ο κ. Κ. Καραμανλής ζητεί πάλι... νωπή λαϊκή εντολή για να κυβερνήσει

Χρησιμοποιώντας φράσεις και επιχειρήματα που είχε χρησιμοποιήσει προκηρύσσοντας και τις εκλογές του 2007- και αψηφώντας μέχρι τέλους τις κραυγές και τις εκκλήσεις υπουργών, βουλευτών και κομματικών στελεχών του- ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες ότι καταφεύγει σε πρόωρες εκλογές στις 4 Οκτωβρίου.

Με μια μακροσκελή, αλλά νωθρή και άχρωμη δήλωση, ο κ. Κ. Καραμανλής ζήτησε για μία ακόμη φορά «νωπή λαϊκή εντολή» για να κυβερνήσει, επισημαίνοντας ότι θεωρεί τις κάλπες τη μόνη λύση για τον τόπο, μετά την επιλογή του ΠαΣοΚ να μπλοκάρει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και λόγω των δύσκολων και επώδυνων αποφάσεων που απαιτούνται τους επόμενους μήνες για να επιτευχθεί η δημοσιονομική εξυγίανση.

Οπως είχε προαγγείλει με αναλυτικό ρεπορτάζ του «Το Βήμα», ο κ. Καραμανλής επέλεξε την τακτική του τηλεοπτικού «διαγγέλματος» την ώρα των βραδινών δελτίων ειδήσεων, για να ανακοινώσει στους πολίτες την απόφαση που είχε λάβει εδώ και δέκα ημέρες, όταν η καταστρεπτική πυρκαϊά στη Βορειοανατολική Αττική του «έκαψε» το χαρτί του ανασχηματισμού. O Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με επιστολή που θα του επιδώσει θα του ζητεί να προχωρήσει σε άμεση διάλυση της Βουλής και να υπογράψει προεδρικό διάταγμα για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 4 Οκτωβρίου.

Τον ενημέρωσε χθες στις 6.45μ.μ. τηλεφωνικά για τις αποφάσεις του και έκλεισαν τη σημερινή συνάντηση.

Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», το προεδρικό διάταγμα θα θυροκολληθεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα, έτσι ώστε η εκλογική αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου να είναι και απολύτως σύννομη, αφού το Σύνταγμα προβλέπει εκλογές εντός 30 ημερών από τη διάλυση της Εθνικής Αντιπροσωπείας.

Νωρίτερα ο κ. Καραμανλής θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αναλύσει και πάλι τους λόγους που τον αναγκάζουν να καταφύγει στις κάλπες και θα επιτεθεί για μία ακόμη φορά στο ΠαΣοΚ, εξισορροπώντας με αυτό τον τρόπο την εμφάνιση του κ. Γ. Παπανδρέου στην επέτειο ίδρυσης του Κινήματος.

O κ. Καραμανλής ενημέρωσε γύρω στις έξι το απόγευμα ορισμένους υπουργούς του, οι οποίοι ως τότε δεν γνώριζαν τις αποφάσεις του, αν και τουλάχιστον τρεις Ντόρα Μπακογιάννη, Πρ. Παυλόπουλος και Ευ. Μεϊμαράκης - ήταν ενήμεροι από το πρωί. Την απόφαση του Πρωθυπουργού να καταφύγει σε εκλογές γνώριζαν από την επομένη των πυρκαΐών οι κκ. Γ. Σουφλιάς, Ι. Αγγέλου, Ευ. Αντώναρος και Ι. Λούλης, οι οποίοι θα αποτελέσουν και την ηγετική ομάδα της ΝΔ με την οποία ο Πρωθυπουργός θα καθορίζει τη στρατηγική του στην προεκλογική περίοδο.

Σε αντίθεση με τις φήμες και τις διαδόσεις που κυκλοφορούσαν ακόμη και χθες, ο κ. Καραμανλής ούτε μια στιγμή δεν ταλαντεύτηκε ή δεν υπαναχώρησε από τις αποφάσεις του λόγω των σφοδρών αντιδράσεων που ξέσπασαν στην κυβέρνηση και στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα από στελέχη τα οποία δεν επιθυμούσαν τις εκλογές.

Μάλιστα, έχει δυσαρεστηθεί από υπουργούς του οι οποίοι έσπευσαν να δημοσιοποιήσουν τις απόψεις του, προσπαθώντας ως έναν βαθμό να εκβιάσουν ή να προκαταλάβουν τις επιλογές του.

Οπως παρατηρούσαν κυβερνητικές πηγές, την εξυπνότερη στρατηγική ακολούθησαν η κυρία Μπακογιάννη και ο κ. Μεϊμαράκης, οι οποίοι κράτησαν μια στάση αναμονής και στη συνέχεια στήριξης των κυβερνητικών επιλογών.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: