Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ...


Ρεπορτάζ : Χρ. Κοραή

Τη φυγή μετά το ναυάγιο της κυβέρνησής του και μπροστά στον φόβο να υποστεί πανωλεθρία τον Μάρτιο με την οικονομία υπό κατάρρευση επέλεξε ο Κώστας Καραμανλής προκηρύσσοντας εκλογές για τις 4 Οκτωβρίου. Εκλεισε τελικά τα αυτιά του στις πιέσεις που του ασκούσαν υπουργοί, βουλευτές και στελέχη όλες τις προηγούμενες μέρες, που τον καλούσαν να μην κάνει πρόωρες εκλογές τώρα που το ΠΑΣΟΚ έχει προβάδισμα τουλάχιστον έξι μονάδων χαρακτηρίζοντας το εγχείρημα περίπου... αυτοκτονικό (Λιάπης, Τσιτουρίδης, Σαμαράς, Κ. Μητσοτάκης κ.ά.). Από χθες βέβαια άρχισαν ένας ένας να επιστρέφουν στο μαντρί. Πρώτος έκανε δήλωση ο Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος ενώ ήταν εναντίον των πρόωρων εκλογών δήλωσε ότι «μετά την απόφαση του πρωθυπουργού πρώτιστο καθήκον και χρέος όλων μας είναι η νίκη στις εκλογές με γνώμονα το καλό της χώρας μας και η προοπτική της μεγάλης παράταξής μας».
Ομως αυτό, εκτός από αναμενόμενο, θα είναι και πρόσκαιρο. Η επόμενη μέρα της μη αναστρέψιμης ήττας δεν θα είναι ρόδινη για τον Κώστα Καραμανλή. Το μέγεθός της θα συνδεθεί και με την υστεροφημία του αφού πάντα θα πλανάται το ερώτημα γιατί προσέφυγε στις κάλπες ενώ είχε άλλους έξι μήνες μέχρι τον Μάρτιο και θα μπορούσε να το «παλέψει». Επίσης και αυτοδύναμο να μη βγει το ΠΑΣΟΚ στις 4 Οκτωβρίου, όπως ελπίζουν οι γαλάζιοι, στις επαναληπτικές που θα γίνουν με τον νόμο Παυλόπουλου, που δίνει επιπλέον 10 έδρες στο πρώτο κόμμα, ενδεχομένως να ξεπεράσει και τις 160 έδρες. Τα επιχειρήματα που έλεγαν χθες κορυφαίοι υπουργοί ότι θα στριμώξουν τον ΛΑΟΣ και θα συσπειρώσουν τη βάση της Ν.Δ. δεν έχουν και μεγάλη βάση. Στην καλύτερη περίπτωση θα μειωθεί η διαφορά της ήττας. Το τοπίο δεν θα αλλάξει για τη Ν.Δ. που θα μείνει εκτός εξουσίας.
Το επόμενο βήμα του Κώστα Καραμανλή αναμένεται από το βήμα της ΔΕΘ την Κυριακή. Συνεργάτης του υποστήριζε ότι θα ξεκαθαρίσει την υπόθεση των ψηφοδελτίων. «Αφού τα παίζει όλα για όλα τώρα, θα κόψει πολλούς», τόνιζε, και όχι μόνο τους «Βατοπεδινούς» και τον Παυλίδη.
Στις 11 το πρωί επρόκειτο να συνεδριάσει για τελευταία φορά το υπουργικό συμβούλιο και στις 12 ο πρωθυπουργός να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, για να του επιδώσει επιστολή με την οποία θα του ζητάει διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εκλογών για τις 4 Οκτωβρίου.
Από τις δηλώσεις του διαφάνηκε ότι με την προσφυγή στις κάλπες επιχειρεί να κάνει μια «ηρωική έξοδο». Κάλεσε τους πολίτες να τον ψηφίσουν, γνωρίζοντας όμως ότι θα πάρει σκληρά μέτρα. Πρόκειται, όμως, για μια καθαρή απόφαση ομολογίας της αποτυχίας του. Τρεις νίκες πέτυχε (εθνικές 2004 και 2007 και ευρωεκλογές του 2004), που σημαίνει ότι είχε λευκές επιταγές να κάνει όλα αυτά που υποσχόταν, αλλά επέλεξε την αδράνεια, την αναβλητικότητα και την αναποτελεσματικότητα.
Το βασικό του επιχείρημα ήταν η κατάσταση της οικονομίας και η συναίνεση που δεν έχει από το ΠΑΣΟΚ. Το τρίπτυχο που έθεσε προκειμένου να σωθεί η οικονομία είναι ο αυστηρότερος έλεγχος στις δημόσιες δαπάνες, ο πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής και οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα θίγουν προνόμια. «Ζητώ νωπή λαϊκή εντολή», είπε για να υλοποιήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ποιος τον εμπόδισε, όμως, μέχρι τώρα να πετύχει αυτούς τους στόχους; Ο μόνος του αντίπαλος ήταν ο κακός εαυτός της κυβέρνησής του, οι παθογένειες και η αναποτελεσματικότητά της, τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα που την ταλάνιζαν.
Ο Κώστας Καραμανλής θα στηρίξει τον προεκλογικό του αγώνα στο δίλημμα «υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα» σε μια προσπάθεια να πείσει τους πολίτες ότι η Ν.Δ. διαλέγει τον δύσκολο δρόμο των σκληρών αποφάσεων ενώ το ΠΑΣΟΚ, της υποσχεσιολογίας, παρά το γεγονός ότι καταστροφολογεί, όπως τόνισε χθες. Την ίδια στρατηγική είχε και στις ευρωεκλογές αλλά έχασε με 4,4 μονάδες διαφορά.
Προηγήθηκε ένα έντονο παρασκήνιο της προκήρυξης των εκλογών.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την απόφασή του πήρε πριν από τις φωτιές ακούγοντας τις συμβουλές του Γιώργου Σουφλιά και του Γιάννη Λούλη. Ο αρνητικός αντίκτυπος που υπήρξε για τις φωτιές τον έκαμψε για λίγο βάζοντας στο τραπέζι το χαρτί του ανασχηματισμού, το οποίο όμως τελικά κρίθηκε ανίσχυρο για να αναστρέψει το βαρύ κλίμα. Την περασμένη Παρασκευή στην πρωινή σύσκεψη του Μαξίμου εξέφρασε και πάλι έναν προβληματισμό λόγω της μεγάλης διαφοράς με το ΠΑΣΟΚ (έξι μονάδες) που έδειχναν οι πρώτες δημοσκοπήσεις. Εναν κλονισμό είχε και χθες μετά τον καταιγισμό των τηλεφωνημάτων που έγινε στον Γιάννη Αγγέλου, από τη «διαρροή» ότι σκέφτεται πρόωρες ακόμη και στις 27 Σεπτεμβρίου. Ακούστηκαν υβριστικοί χαρακτηρισμοί για το πρόσωπό του από κομματικά στελέχη.
Στον μαραθώνιο συσκέψεων έπεσε η πρόταση ο πρωθυπουργός να στείλει επιστολή στον Δ. Σιούφα και να ζητεί έκτακτη σύγκληση της ολομέλειας για την οικονομία, να καλούσε σ' αυτήν τον Παπανδρέου να συναινέσει για δύσκολα μέτρα και δεδομένου ότι εκείνος θα του ξαναζητούσε εκλογές, θα άρπαζε το γάντι και θα του απαντούσε «ελάτε να πάμε». Τελικά ανακοίνωσε στους συνεργάτες του αργά το απόγευμα ότι θα κάνει το διάγγελμα και θα ζητήσει εκλογές για τις 4 Οκτωβρίου ώστε να υπάρχει λίγο παραπάνω χρόνος για τον προεκλογικό αγώνα των υποψηφίων.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: