Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Νέα ενότητα για το μέλλον

Εχουμε τη βούληση και τη δύναμη να συγκρουστούμε με τα προβλήματα, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στη μάχη των εκλογών με το προφίλ του αποφασισμένου ηγέτη που στηρίζεται σε μια «ήρεμη δύναμη»


Η Ιπποκράτους θα δώσει τη μάχη των εκλογών, επενδύοντας «όλα τα λεφτά» στο προφίλ του «αποφασισμένου ηγέτη» που στηρίζεται σε μια «ήρεμη δύναμη». Σε αντίθεση με τον Κ. Καραμανλή, ο οποίος μίλησε για μάχη δύο υποψήφιων πρωθυπουργών, ο Γ. Παπανδρέου έφτασε στο σημείο να εξαιρέσει από τη σύγκρουση ακόμη και τα... δύο κόμματα! Η ΝΔ απουσίαζε από τη δήλωσή του, ενώ το ΠΑΣΟΚ το ανέφερε μονάχα μία φορά.

Νέα ενότητα για το μέλλον

Το κέντρο βάρους του διαγγέλματος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν η φράση «νέα ενότητα για το μέλλον». Επιχειρεί έτσι να διαρρήξει τις παραδοσιακές κομματικές γραμμές, να υπερβεί τα υφιστάμενα σχήματα και να δημιουργήσει μια νέα πλειοψηφία με στόχο την αυτοδυναμία.

Μια επιλογή που έρχεται σε αντίθεση με τη ΝΔ και τον Κ. Καραμανλή που φαίνεται (και είναι λογικό) να επιδιώκουν την πόλωση για να συσπειρώσουν τους οπαδούς τους και να κλείσουν την ψαλίδα. Η επιλογή αυτή εξηγείται και από έναν επιπλέον λόγο: το ΠΑΣΟΚ θέλει να εξορκίσει πιθανά κρούσματα αλαζονείας στο άμεσο μέλλον και να διαφοροποιηθεί από το μοντέλο διαχείρισης της εξουσίας που γνώρισαν τα τελευταία χρόνια οι πολίτες.

Αυτός είναι ο λόγος που ο πρόεδρος του κόμματος απέφυγε χθες να σηκώσει το γάντι που του πέταξε ο πρωθυπουργός. Απέφυγε να πει το όνομα του αντιπάλου του και να επαναλάβει τους σκληρούς χαρακτηρισμούς περί «απόδρασης», που είχε χρησιμοποιήσει το μεσημέρι μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του Κινήματος. Προτίμησε να δώσει έμφαση στη φράση «έχουμε το σχέδιο, τη βούληση και τη δύναμη να συγκρουστούμε με κάθε κατεστημένο που κρατά καθηλωμένη τη χώρα».

Εβαλε έτσι απέναντί του τα προβλήματα και όχι την «κακή κυβέρνηση», σε αντίθεση με τον Κ. Καραμανλή που επέλεξε το «κακό και ανεύθυνο ΠΑΣΟΚ». Βέβαια, στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν με δημοσιογράφους, οι επιτελείς της Ιπποκράτους ασκούσαν σκληρή κριτική στο περιεχόμενο της δήλωσης του Κ. Καραμανλή. Η πρώτη λέξη που χρησιμοποιούσαν ήταν... «φριχτός»!

«Ο λόγος που διάβασε ήταν ένα σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, αφού πέρασε την εικόνα πως ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει και όπως θέλει» προσέθεταν, με αφορμή την παρατήρηση ότι ο πρωθυπουργός παρέκαμψε τα 5,5 χρόνια της δικής του διακυβέρνησης, επιρρίπτοντας όλα τα δεινά στη διεθνή κρίση και στις... δεκαετίες που κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ.

Ελεγαν ακόμη ότι ο Κ. Καραμανλής «ήταν απολογητικός και εξέπεμπε ηττοπάθεια». «Προσδιόρισε ως πεδίο της σύγκρουσης την οικονομία, αλλά ως διακύβευμα των εκλογών έθεσε το ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός, δείχνοντας το άγχος του έναντι του Γ. Παπανδρέου».

ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΩΡΓΟΥ
Μαζί θα πετύχουμε

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε στο διάγγελμα του πρωθυπουργού με δήλωση από τα κεντρικά γραφεία του Κινήματος. Ο Γ. Παπανδρέου στη δήλωσή του αναφέρει:

«Ελληνίδες, Ελληνες. Ηρθε η ώρα του λαού. Ηρθε η ώρα να αποφασίσουμε για το σήμερα και το αύριο, το δικό μας και των παιδιών μας. Ηρθε η ώρα για μια νέα αρχή, για μια νέα πορεία. Η κυβέρνηση κατέρρευσε κάτω από το βάρος των αδιεξόδων που η ίδια δημιούργησε.

Ο ελληνικός λαός έδωσε εντολή εμπιστοσύνης δύο φορές στη σημερινή κυβέρνηση. Αυτή την εντολή όχι μόνο δεν την τίμησε, αλλά ακόμα και αυτονόητες αρχές και αξίες δεν τήρησε. Εχει η ίδια αποκλειστικά την ευθύνη για τη βαθιά κρίση που περνά σήμερα η χώρα. Σήμερα, δεν αναμετρώνται απλώς τα κόμματα.

Αναμετρώνται δύο ριζικά διαφορετικές πολιτικές, αντιλήψεις και επιλογές. Μια νεοσυντηρητική επιλογή πελατειακής και αδιαφανούς διαχείρισης της χώρας -που μας έφερε στη σημερινή κρίση- και από την άλλη η προοδευτική λύση, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μια άλλη πορεία της χώρας. Βασισμένη σε αξίες και αρχές δικαίου.

Η δική μας πρόταση για το μέλλον της Ελλάδας χτίζει ένα μεγάλο όραμα που μπορούμε να το κάνουμε πράξη όλοι μαζί. Εχουμε τη γνώση, έχουμε την πολιτική βούληση. Ξέρουμε τα προβλήματα. Εχουμε προτείνει λύσεις. Λύσεις αξιόπιστες, που σέβονται το βιος και τις ελπίδες του ελληνικού λαού. Λύσεις εφικτές, αλλά και δίκαιες. Λύσεις που υπηρετούν τον πολίτη και όχι μικροκομματικά ή ισχυρά συμφέροντα των λίγων. Εχουμε σχέδιο. Σχέδιο ανάπτυξης και εξόδου από τη σημερινή κρίση, που σε τόσους τομείς μαστίζει την καθημερινή ζωή των πολιτών.

Εχουμε και τη δύναμη και την τόλμη να συγκρουστούμε με κάθε κατεστημένο που κρατά τη χώρα μας καθηλωμένη. Πάνω από όλα, όμως, έχουμε βαθιά πίστη στις δυνάμεις του κάθε Ελληνα και της κάθε Ελληνίδας. Ο τόπος σήμερα έχει ανάγκη εθνικής ανάτασης. Θα χρειαστεί η συνεργασία όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, όλων εκείνων που θέλουν να δουν αυτή τη χώρα να προοδεύει, να προστατεύεται ο πλούτος της, να αναπτύσσεται, να πρωταγωνιστεί. Γι αυτό απευθύνομαι σε όλους τους Ελληνες, σε όλες τις Ελληνίδες.

Στη μεγάλη δημιουργική πλειοψηφία της κοινωνίας μας. Τώρα είναι η ώρα να πάμε μπροστά. Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει. Σας καλώ να συμβάλουμε όλοι σε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια. Σε μια νέα ενότητα των Ελλήνων για το μέλλον. Σε μια νέα ενότητα, που θα βασίζεται στις αξίες που όλοι μας μοιραζόμαστε. Μαζί μπορούμε! Και μαζί θα πετύχουμε»! «θα περασουμε το 42%»

Αισιοδοξία για αυτοδυναμία
«41% και βλέπουμε»! Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που καταφθάνουν καθημερινά στην Ιπποκράτους, ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι κοντά. «Αυτή την ώρα που μιλάμε είμαστε στο 41% και αν προκηρυχθούν εκλογές, θα περάσουμε το 42%», έλεγε χθες το μεσημέρι σε παρέα στελεχών ανώτερος κομματικός παράγοντας.

Οι επιτελείς του Γ. Παπανδρέου πιστεύουν ότι θα ξεπεράσουν τους 151 βουλευτές ακόμη και με τον νόμο Σκανδαλίδη, αλλά έχουν προετοιμαστεί και για το ενδεχόμενο να αναζητήσουν συνεργασία ή να οδηγήσουν τη χώρα σε νέα αναμέτρηση με τον νόμο Παυλόπουλου. «Το ζήτημα είναι να υπάρχει μια πλατιά συμμαχία και μία ισχυρή κυβέρνηση», λένε χαρακτηριστικά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: