Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Εκθετος στην Εκθεση


Επί ποδός βρίσκονται τα συνδικάτα που ετοιμάζουν «θερμή» υποδοχή στον Κώστα Καραμανλή το Σάββατο, στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. «Ανατροπή τώρα» είναι το σύνθημα στο συλλαλητήριο που οργανώνουν στις 6.30 το απόγευμα, στο άγαλμα του Βενιζέλου, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ, και αυτό κάνει τη διαφορά από τις αντίστοιχες διαδηλώσεις στις προηγούμενες ΔΕΘ.

«Εμείς αποδείξαμε με στοιχεία ότι η πολιτική τής κυβέρνησης είναι οριστικά αδιέξοδη, αλλά ο πρωθυπουργός μας είπε ότι υπάρχουν αποτελέσματα και δεν θέλει να αλλάξει τίποτε, γι' αυτό και ζητάμε αλλαγή αυτής της πολιτικής», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος. Επισήμανε πως το συλλαλητήριο δεν είναι μια τυπική διεκδίκηση του συνδικαλιστικού κινήματος. Είναι συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, καταγγελίας και ανατροπής της ασκούμενης πολιτικής και παρατήρησε: «Δεν αρκεί να αλλάξει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, αλλά να αλλάξει ριζικά η ασκούμενη οικονομική πολιτική. Χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση και να κοπούν με μαχαίρι τα σενάρια που μιλούν για συγκυβέρνηση, γιατί αυτή είναι η απαίτηση των ισχυρών προκειμένου να διαιωνίσουν την κυριαρχία τους».

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) διαμαρτυρήθηκε ότι ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Β. Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και αγνόησε το ΕΚΘ.

Η κατάσταση για τους εργαζόμενους στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα είναι η χειρότερη δυνατή, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Νίκος Γιαννόπουλος. Η οργή τους για την ανεργία που καλπάζει (στη Θεσσαλονίκη είναι 20% και σε άλλους νομούς υψηλότερη), τα εργοστάσια που κλείνουν, τις απολύσεις, τις διαθεσιμότητες και τις ελαστικές μορφές εργασίας θα εκφραστεί στο συλλαλητήριο του Σαββάτου.

Τα συνδικάτα θα δώσουν μαζικό αγωνιστικό «παρών» και θα στείλουν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, τα Εργατικά Κέντρα από νομούς της Β. Ελλάδας και άλλες περιοχές της χώρας ναυλώνουν λεωφορεία για τη μεταφορά των διαδηλωτών στη Θεσσαλονίκη. Στο συλλαλητήριο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ θα πάρουν μέρος αντιπροσωπείες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ με επικεφαλής τον πρόεδρο του Αλέξη Τσίπρα. Παρούσα θα είναι και αντιπροσωπεία της συνδικαλιστικής παράταξης της Ν.Δ. (ΔΑΚΕ).

Χθες το συνδικάτο ιματισμού, κλωστοϋφαντουργίας και πλεκτικής Β. Ελλάδας οργάνωσε διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη για το «λουκέτο» στην πλεκτοβιομηχανία «ΝΟΒΑΚΝΙΤ», που άφησε 53 εργαζόμενους στο δρόμο, καθώς και για τα προβλήματα στην «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» (πρώην όμιλος Λαναρά).

Αύριο στις 6 το απόγευμα θα διαδηλώσουν με τις στολές τους αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες ενώ αντιπροσωπείες τους θα συμμετέχουν και στο συλλαλητήριο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Για το Σάββατο έχουν προγραμματιστεί άλλα δύο συλλαλητήρια. Του ΠΑΜΕ στην πλατεία Σιντριβανίου, όπου θα συμμετέχουν και αγρότες, και σωματείων και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στην Καμάρα.

Τα συλλαλητήρια θα εξελιχθούν σε πορείες με κατεύθυνση την πλατεία της ΧΑΝΘ, σε μικρή απόσταση από το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» όπου ο Κώστας Καραμανλής θα μιλήσει για την οικονομία. Η Αστυνομία έχει λάβει αυστηρά μέτρα για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων και ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος κάλεσε όλες τις πλευρές να σεβαστούν τη Θεσσαλονίκη και τον θεσμό της Διεθνούς Εκθεσης.

Περισσότεροι από 2.500 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν ιδιαίτερα στους δρόμους γύρω από τη ΔΕΘ, στους οποίους θα απαγορευθεί η στάθμευση από τις 4 αύριο το απόγευμα μέχρι τις 4 μ.μ. της Κυριακής, ενώ τέσσερις εισαγγελείς θα είναι σε επιφυλακή. Το απόγευμα του Σαββάτου θα απαγορευθεί η κυκλοφορία αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης όσο θα βρίσκονται σε εξέλιξη τα συλλαλητήρια και θα είναι δύσκολη η μετακίνηση με αυτοκίνητο από την Ανατολική Θεσσαλονίκη προς τη Δυτική και αντιστρόφως.

Αστυνομικές δυνάμεις θα αποκλείσουν οποιαδήποτε είσοδο στον χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, που γειτνιάζει με τη ΔΕΘ, και δεν θα επιτραπεί σε αυτόν η στάθμευση αυτοκινήτων. *
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: