Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ... ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ...


Ρεπορτάζ : Γιάννης Σαραντάκος

Την απόδραση μέσω των πρόωρων εκλογών επέλεξε τελικώς ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος, «κόντρα» στην κομματική του βάση, στην επιθυμία της πλειονότητας των μελών της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και του υπουργικού του συμβουλίου, αποφάσισε να «στήσει» κάλπες στις 4 Οκτωβρίου. Με την κίνησή του αυτή και με δεδομένο το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην κοινή γνώμη, κάτι που διεφάνη ξεκάθαρα στις... δημοσκοπήσεις της προηγούμενης Κυριακής («Εθνος» και «Πρώτο Θέμα»), ο κ. Καραμανλής επιβεβαιώνει την αδυναμία του να χειριστεί κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι η οικονομία. Στο μήνυμα που απηύθυνε χθες στον ελληνικό λαό, επιχείρησε να εξηγήσει όχι τόσο στα μέλη της κομματικής του βάσης όσο στο σύνολο των πολιτών τούς λόγους που τον οδήγησαν στην προκήρυξη εκλογών, την ώρα που το κόμμα του βρίσκεται έξι ποσοστιαίες μονάδες πίσω από το ΠΑΣΟΚ.
Στο μήνυμά του χθες:
Εθεσε την οικονομία ως το κεντρικό διακύβευμα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου. «Είναι σαφές πως το 2010 θα είναι ένας χρόνος πολύ δύσκολος, αλλά και καθοριστικός για την πορεία της οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Αν δεν δράσουμε άμεσα, οι κίνδυνοι θα είναι μεγάλοι», τόνισε.
Επέρριψε το σύνολο των ευθυνών για το προεκλογικό κλίμα στο ΠΑΣΟΚ και προσωπικά στον κ. Παπανδρέου. «Υιοθετεί» -είπε- «μία απαράδεκτη στάση: «Δεν ψηφίζω τον Κάρολο Παπούλια ως Πρόεδρο, εκβιάζω εκλογές και μετά θα τον ψηφίσω». Πρόκειται για συμπεριφορά με πρωτοφανή μικροπολιτική σκοπιμότητα. Με τον εκβιασμό αυτό οδηγεί τη χώρα σε αναπόφευκτες εκλογές στις αρχές του 2010 και σε μακρά προεκλογική περίοδο». «Είναι συμπεριφορά ακραίας ανευθυνότητας. Απέναντι στους θεσμούς, στην οικονομία, στον τόπο», κατέληξε.
Περιέγραψε γενικόλογα πολιτικές που θα πρέπει ν ακολουθηθούν στην οικονομία και στη Δημόσια Διοίκηση, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να απαντήσει επαρκώς γιατί όλα αυτά δεν τα έκανε ο ίδιος ως πρωθυπουργός επί πεντέμισι χρόνια.
Προσέδωσε χαρακτήρα αντιπαράθεσης μεταξύ του ιδίου και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. «Οι πολίτες» -είπε χαρακτηριστικά- «θα διαλέξουν τον πρωθυπουργό που θα διαχειριστεί τις μεγάλες οικονομικές προκλήσεις, καθορίζοντας την πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια».
Κινδυνολόγησε, ταυτίζοντας ουσιαστικά το συμφέρον της χώρας με την επανεκλογή της ΝΔ στην κυβέρνηση.
Περιέλαβε ψήγματα αυτοκριτικής, χωρίς και πάλι να αναφερθεί σε συγκεκριμένα λάθη και παραλείψεις της πενταετούς και πλέον διακυβέρνησής του.
Μίλησε κυρίως στο πρώτο ενικό πρόσωπο, θέλοντας να καταστήσει σαφές -κυρίως στους υπουργούς και στους βουλευτές της ΝΔ- ότι ο ίδιος πήρε την απόφαση -και αναλαμβάνει και την ευθύνη- για την προκήρυξη των εκλογών. «Η απόφασή μου αυτή είναι πράξη ευθύνης.
Μου είναι αδιανόητο να αφήσω τον τόπο να σύρεται επί έξι μήνες στη δίνη μίας καταστροφικής για την οικονομία προεκλογικής ατμόσφαιρας, μόνο και μόνο για να χρεωθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις πολιτικές συνέπειες της καταψήφισης του Κάρολου Παπούλια», σημείωσε.
Δεν αιφνιδίασεΣύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενα βήματα του πρωθυπουργού, ο οποίος με την τακτική που ακολούθησε ελάχιστους αιφνιδίασε, είναι κατ αρχάς ο έλεγχος της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας που παρουσίασε συμπτώματα διάλυσης τις τελευταίες ημέρες, η κωδικοποίηση των θέσεών του για την οικονομία, αλλά και ο απολογισμός της πενταετούς διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ και η απόφασή του για τα λεγόμενα «καθαρά ψηφοδέλτια».
Ο ίδιος και οι συνεργάτες του, αποδίδουν μεγάλη σημασία στην απήχηση που θα έχει στην κομματική βάση της ΝΔ η απόφαση που θα ανακοινώσει στη Θεσσαλονίκη τις επόμενες ημέρες για τον αποκλεισμό από τις εκλογικές λίστες των προσώπων που ενεπλάκησαν σε υποθέσεις διαφθοράς.
Ο κ. Καραμανλής σήμερα το πρωί θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια προκειμένου να του ζητήσει και τυπικά τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών και στη συνέχεια θα προεδρεύσει στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Εκεί, εν μέσω των υπουργών, οι οποίοι στην πλειονότητά τους έχουν εκφραστεί τις τελευταίες ημέρες κατά των πρόωρων εκλογών, αναμένεται να εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση αυτή.
Οπως τόνιζαν χθες στο «Εθνος» πρόσωπα που γνώριζαν εδώ και καιρό την απόφαση του πρωθυπουργού για εκλογές, η κρίσιμη παράμετρος που θα διαμορφώσει το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ο βαθμός συσπείρωσης των νεοδημοκρατών ψηφοφόρων. «Η ΝΔ ξεκινά από το 62% και πρέπει με άμεσες κινήσεις αυτό το ποσοστό να φτάσει στο 85% - 88%», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: