Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ...


AFP, Ροϊτερς, Ασοσ. Πρες

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Πύρρειο νίκη κατήγαγε την Κυριακή η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, η οποία δεσμεύθηκε ότι έως την 20ή επέτειο από την Πτώση του Τείχους, στις 9 Νοεμβρίου, θα έχει ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κεντροδεξιάς κυβέρνησής της. Η Μέρκελ, η οποία επανεξελέγη... με ποσοστό μόλις 33,8%, το χειρότερο ποσοστό των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) από το 1949, καλείται να συμμαχήσει με τους ιδανικούς εταίρους της, τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), εγκαταλείποντας τον μεγάλο συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), που υπέστησαν δεινή ήττα με μόλις 23%, καταγράφοντας το χαμηλότερο ποσοστό τους στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας.
Κέρδισαν και οι μικροί
Αντίθετα, μεγάλοι κερδισμένοι της προχθεσινής αναμέτρησης αναδείχθηκαν τα τρία μικρότερα κόμματα, που εξασφάλισαν πάνω από 10%: το FDP με 14,6%, το Κόμμα της Αριστεράς του Οσκαρ Λαφοντέν με 11,9% και οι Πράσινοι με 10,7%.
«Θα ήμουν ικανοποιημένη αν μπορούσα να υποδεχθώ τους ξένους αρχηγούς κρατών στις 9 Νοεμβρίου ως επικεφαλής μιας νέας κυβέρνησης», δήλωσε χθες η επανεκλεγείσα καγκελάριος. Με τη σύναψη συμμαχίας με τους Ελεύθερους Δημοκράτες ολοκληρώνεται, σύμφωνα με τους Γερμανούς αναλυτές, η κεντρώα, σχεδόν σοσιαλδημοκρατική στροφή των Χριστιανοδημοκρατών και εγκαινιάζεται η υιοθέτηση πιο νεοφιλελεύθερων επιλογών, όπως η μείωση φόρων, οι αποκρατικοποιήσεις και η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας που θα δίνει περισσότερα περιθώρια προσλήψεων και απολύσεων στις επιχειρήσεις. Ενδεικτική είναι επίσης η άνοδος των μετοχών των ενεργειακών κολοσσών ΕΟΝ και της RWE, που διαθέτουν πυρηνικούς σταθμούς, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων καθώς υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι θα ανακληθεί ο νόμος που ορίζει πλήρη εγκατάλειψη της ατομικής ενέργειας ώς το 2020.
Οι διαπραγματεύσεις Χριστιανοδημοκρατών και FDP πάντως για την κατανομή των υπουργείων προοιωνίζονται σκληρές και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες αναμένεται να διεκδικήσουν 3 - 4 υπουργεία. Παραδοσιακά, το κόμμα που συμμετείχε στις προηγούμενες «κιτρινόμαυρες» κυβερνήσεις του Χέλμουτ Κολ έλεγχε τα υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομικών και Δικαιοσύνης. Ακόμη και μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης όμως τα πράγματα θα είναι σαφώς δυσκολότερα για τη νέα κυβέρνηση της Μέρκελ σε σχέση με 4 χρόνια νωρίτερα. Χωρίς τη συμμετοχή των σοσιαλδημοκρατών στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι αντιδράσεις των συνδικάτων θα είναι πολύ οξύτερες, ενώ οι Πράσινοι ήδη ακονίζουν τα μαχαίρια τους στην προοπτική στροφής προς την ατομική ενέργεια.
Μετά τη νίκη της κεντροδεξιάς συμμαχίας δυσχεραίνουν τα πράγματα για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, καθώς το FDP συμμερίζεται την άποψη της Μέρκελ περί προνομιακής σχέσης της Αγκυρας με την Ε. Ε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, συνεχάρη τη Μέρκελ, υπενθυμίζοντας ότι «Γερμανία και ΗΠΑ είναι στενοί σύμμαχοι και συνεργάζονται για την προώθηση της ελευθερίας, της ασφάλειας και της ευημερίας». Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, επισήμανε ότι η επανεκλογή της είναι απόρροια της εμπιστοσύνης, που εξασφάλισε τα τελευταία τέσσερα χρόνια και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, υπογράμμισε «το κοινό όραμά τους και την αφοσίωσή τους σε μία ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη». Ο γερμανικός Τύπος σημείωσε το χαμηλό ποσοστό των χριστιανοδημοκρατών υπό την ηγεσία της Μέρκελ και η εφημερίδα Welt ανέφερε ότι «η νίκη είναι πικρή» για το CDU. Η Tagesspiegel έγραψε ότι η καγκελάριος βγαίνει από τις εκλογές «με μαυρισμένο το ένα μάτι».
Πανηγύριζε ο Βέστερβελε
Aυτός που είχε κάθε λόγο να πανηγυρίζει προχθές το βράδυ ήταν ο ηγέτης του FDP, Γκίντο Βέστερβελε. Ο 47χρονος πρώτος δηλωμένος γκέι ηγέτης γερμανικού κόμματος πέτυχε το υψηλότερο ποσοστό του FDP και αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών. Μέχρι πρότινος θεωρούνταν ο γελωτοποιός της γερμανικής πολιτικής σκηνής, αλλά όπως φάνηκε προχθές γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος.
Δεύτερος μεγάλος νικητής των εκλογών, ο Οσκαρ Λαφοντέν, επικεφαλής του Κόμματος της Αριστεράς. «Είναι μεγάλη ημέρα για τη γερμανική Αριστερά» δήλωσε ο Λαφοντέν, ο οποίος κατάφερε για δεύτερη φορά να οδηγήσει το κόμμα στην ομοσπονδιακή Βουλή, ενισχύοντας την επιρροή του στη δυτική Γερμανία. Οι επιδόσεις της άκρας δεξιάς υπήρξαν πολύ χειρότερες σε σύγκριση με εκείνες που είχε καταγράψει πριν από τέσσερα χρόνια. Το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD) και η Ενωση Γερμανικού Λαού (DVU) απέσπασαν συνολικά 681.000 ψήφους, έναντι των 858.000 που είχαν συγκεντρώσει τα δύο ξενοφοβικά κόμματα το 2005.
Τέλος, εντυπωσιακό ποσοστό συγκέντρωσε το Κόμμα των Πειρατών, οι υπέρμαχοι της ελεύθερης διακίνησης πνευματικά κατοχυρωμένου υλικού στο Διαδίκτυο, με 2%.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: