Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ


ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ «ΕΦΕΡΕ» Ο ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ«Πράσινη ανάπτυξη: ένα πρόγραμμα με αρχή, μέση, τέλος, το οποίο ξέρουμε πώς να υλοποιήσουμε»

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η προσέλευση του κόσμου στην τελευταία εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Φίλων του Γαλατσίου για το Περιβάλλον με θέμα : «Πράσινη ανάπτυξη και πόλη» και κεντρικό ομιλητή τον υποψήφιο βουλευτή ΠΑΣΟΚ στην Α’ Αθηνών και πολιτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ για το περιβάλλον και τη χωροταξία, κ. Σπύρο Κουβέλη. Στο πάνελ των ομιλητών ήταν η επικεφαλής της Πρωτοβουλίας, κα. Ελένη Ζέρβα και ο κ. Σπύρος Καρανικόλας, δικηγόρος και νομικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος, Βασίλης Πουλάκης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Πατριαρχικός Έξαρχος Ουκρανίας, οι υποψήφιοι βουλευτές ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθήνας, κ.κ. Άρης Μουσιώνης και Γιάννης Βούρος, εκπρόσωποι της τοπικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ, εκπρόσωποι της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Β2 Αθήνας, η δημοτική σύμβουλος και υποψήφια βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθηνών, κα. Ελένη Αυλωνίτου, η αντιπρόεδρος του Ε’ Διαμερίσματος Αθήνας, κα. Αθηνά Ζαφειροπούλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γαλατσίου, κ.κ. Μανώλης Πρωτονοτάριος, Γιώργος Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Ζώμπος, Νίκος Μαγγανάρης, Βασίλης Δερεδίνης, Γιώργος Κόκκαλης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Επτανησίων, κ. Ι. Ζαβιτσάνος, ο πρόεδρος των Ηπειρωτών, κ. Γ. Καπέλης, ο πρόεδρος των Κρητών, κ. Π. Δερμενάκης, εκπρόσωποι τοπικών φορέων Γαλατσίου και πλήθος κόσμου.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Πατριαρχικός Έξαρχος Ουκρανίας, ο οποίος συνεχάρη τον κ. Σπύρο Κουβέλη για το πολιτικό του ήθος και τη δράση του, τον κ. Καρανικόλα καθώς και την κα. Έλενα Ζέρβα για την ευαισθητοποίηση που δείχνουν στα θέματα περιβάλλοντος, καθώς και ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθήνας, κ. Άρης Μουσιώνης.

Η επικεφαλής της Πρωτοβουλίας, κα. Ελένη Ζέρβα άνοιξε την εκδήλωση με ένα σύντομο χαιρετισμό κατά τη διάρκεια του οποίου ευχαρίστησε θερμά τον κ. Κουβέλη για την παρουσία του στο Γαλάτσι, που ανήκει στην Β΄ περιφέρεια Αθηνών, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές τη στιγμή που ο ίδιος δίνει τον προεκλογικό του αγώνα στην Α΄ Αθηνών. «Η ομιλία του εδώ σήμερα, την οποία δεν δέχτηκε να αναβάλλει λόγω εκλογών, αποδεικνύει περίτρανα ότι αυτό που λέει το εννοεί και κάνει πράξη το λόγο του», είπε χαρακτηριστικά η κα. Ζέρβα.

Στη συνέχεια η κα. Ζέρβα έκανε μια σύντομη αναφορά στην πράσινη ανάπτυξη και τη σημασία της στην καθημερινότητα του κάθε πολίτη για να ολοκληρώσει το χαιρετισμό της επισημαίνοντας ότι: «Στο Γαλάτσι είμαστε έτοιμοι να γυρίσουμε σελίδα. Στο Γαλάτσι είμαστε ευαισθητοποιημένοι στα θέματα περιβάλλοντος, έχουμε οικολογική συνείδηση. Απλά πρέπει να την ενισχύσουμε. Το Γαλάτσι χρειάζεται μια δημοτική αρχή με όραμα, αποφασιστικότητα, δημιουργικότητα και τόλμη που να δώσει προτεραιότητα στο περιβάλλον προτού να είναι αργά. Ας μην ξεχνάμε ότι το περιβάλλον είναι προϋπόθεση για τη ζωή μας και για την ανάπτυξη του τόπου μας. Είναι κρίκος αλληλεγγύης ανάμεσα στις γενιές».

Αμέσως μετά πήρε το λόγο ο δικηγόρος κ. Σπύρος Καρανικόλας, ο οποίος αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Περιβαλλοντική Πολιτική, δίνοντας σαφή εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα συγκριτικά με τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον. Ο κ. Καρανικόλας αναφέρθηκε εκτενώς σε μια σειρά πολύ σημαντικών περιβαλλοντικών προβλημάτων για τα οποία η κυβέρνηση των τελευταίων πέντε ετών έχει δείξει τραγική αδιαφορία με αποτέλεσμα την παραπομπή της χώρας μας και την καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.«Μια από τις πολύ βασικές αρχές στις οποίες κινείται το ευρωπαϊκό πλαίσιο της πολιτικής για το περιβάλλον είναι η περιβαλλοντική ευθεία, που αποτελεί εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει». Επίσης, τόνισε ότι η Ελλάδα δυστυχώς δεν έχει ενσωματώσει ακόμη την εν λόγω κοινοτική οδηγία στο ελληνικό δίκαιο, της οποίας η προθεσμία παρήλθε στις 30 Απριλίου του 2007. Κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε ότι: «το περιβάλλον δεν μας ανήκει, μας φιλοξενεί και ως ένα βαθμό μας ανέχεται».

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία του υποψήφιου βουλευτή ΠΑΣΟΚ στην Α’ Αθηνών και πολιτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για το περιβάλλον και τη χωροταξία, κ. Σπύρου Κουβέλη, ο οποίος, αφού καταχειροκροτήθηκε, μιλώντας με απλότητα και πάθος ξεκίνησε δηλώνοντας ότι : «σε μερικές μέρες αλλάζουμε, δεν βουλιάζουμε. Αποφασίζουμε ότι θέλουμε να αλλάξουμε την πορεία αυτής της χώρας γιατί καταλάβαμε όλοι μαζί ότι φτάνει πια».

«Αν θέλουμε ωστόσο πραγματικά να αλλάξουμε πρέπει να θυμόμαστε τι έχουμε πει και γιατί το έχουμε πει. Η πράσινη ανάπτυξη είναι ένα πρόγραμμα με αρχή, μέση, τέλος, το οποίο ξέρουμε πώς να το υλοποιήσουμε όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου», τόνισε.

«Οι επιστήμονες έχουν δηλώσει ότι η Αθήνα απειλείται από πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα μετά τις πυρκαγιές που αντιμετωπίσαμε. Και εγώ σας ρωτώ που έχουν πάει οι πόλεις μας; Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θυμούνται γειτονιές με νεοκλασικά και πράσινες πλατείες και πάρκα. Οι νέοι το μόνο που βρίσκουν σήμερα είναι πολυκατοικίες, τσιμέντο, ρύπανση κάθε είδους. Είναι γεγονός ότι δεν παράγουμε πια ανάπτυξη σε αυτή τη χώρα. Περισσότερες από επτά χιλιάδες θέσεις εργασίας περιμένουν με την εφαρμογή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», είπε ο υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ στην Α’ Αθήνας.

«Πιστεύω», είπε χαρακτηριστικά, «ότι απαιτείται να προστατεύσουμε όλους τους ελεύθερους χώρους και να τους συνδέσουμε με πράσινους χώρους, όπως είναι το άλσος Βεϊκου και τα Τουρκοβούνια, για να αποτελέσουν την πράσινη ραχοκοκκαλιά της Αθήνας. Έχω ήδη επισκεφτεί αρκετές φορές το Γαλάτσι και έχουμε κάνει αγώνες μαζί, όπως για το ΠΑΛΑΙ, ώστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή σας».

«Η Ελλάδα πρέπει να πάει μπροστά. Δεν γίνεται να συνεχίσει να είναι ο φτωχός συγγενής της Ευρώπης, ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Πάνω από όλα όμως πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία. Αν δεν αλλάξουμε το πολιτικό ήθος στη χώρα μας δεν μπορούμε να πετύχουμε. Γιατί πολιτική σημαίνει όχι σε ποια ομάδα ανήκεις, αλλά ποια ιδεολογία υπηρετείς. Πρέπει να δώσουμε στους ανθρώπους τη δυνατότητα να είναι το μέτρο και η δύναμη της λύσης», δήλωσε ο κ. Κουβέλης ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: