Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Μέσα στην εβδομάδα τα 2 ν/σ για τον υπέρμετρο δανεισμό & ρευστότητα

Την Τρίτη ή το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο τα δύο σχέδια νόμου του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για τα θύματα του υπέρμετρου δανεισμού και για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά ώστε να γίνει διαβούλευση και να κατατεθούν στη Βουλή για ψήφιση μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προσανατολίζεται στην υιοθέτηση του ευρωπαικού μοντέλου για να βάλει φρένο στα υψηλά επιτόκια των πιστωτικών καρτών, με μηχανισμό υπολογισμού που θα συνδέει το επιτόκιο των πιστωτικών καρτών με το αντίστοιχο μέσο επιτόκιο χωρών της ευρωζώνης συν ένα πρίμιουμ.

Παράλληλα, σχεδιάζει αναλογές ρυθμίσεις και για τα καταναλωτικά δάνεια, επιτόκια ηπερημερίας και σχετικά με τις παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών, υπάρχει σκέψη για αξιοποίηση της συλλογικής αποζημιωτικής αγωγής κατ
’ευθείαν με καταγγελία στην Επιτροή Ανταγωνισμού ή και στον Συνήγορο του Πολίτη, καθώς και συγκεκριμένες χρεώσεις-ταρίφες σε περίπτωση που μία τράπεζα δεν εφαρμόζει μία δικαστική απόφαση ή χρεώνει καταχρηστικά πχ έξοδα φακέλου κλπ. Τα πρόστιμα για τις τράπεζες θα ορίζονται από 800 ως 1.000 ευρώ ανάλογα με τη συγκεκριμένη παράβαση ενώ ανάμεσα στις νέες δεσμεύσεις θα είναι η απαγόρευση της χρέωσης για ανάληψη μετρητών μέσω ΑΤΜ.

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει και προστασία του τραπεζικού λογαριασμού του καταθέτη από κατασχέσεις μέχρι ένα ποσόν, που σύμφωνα με πληροφορίες θα κυμαίνεται από 2.500
-3.000 ευρώ. Με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο η «προστασία» αυτή παρέχεται για το ύψος του μηνιαίου μισθού του καταθέτη.

Θα προβλέπεται ρύθμιση ώστε οι δανειολήπτες να μπορούν να αποπληρώνουν τα χρέη τους με βάση την περιουσιακή τους κατάσταση και τα εισοδήματά τους - προβλέπεται ακόμη και απαλλαγή τους με δικαστική απόφαση , εάν δεν έχουν περιουσία ή εισόδημα - ενώ θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την υπερχρέωση των νοικοκυριών οι υπερχρεωμένοι καταναλωτές που έχουν αποδεδειγμένη και μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, μπορούν να ρυθμίσουν την εξόφλησή τους με ευνοϊκότερους όρους αλλά και να απαλλαγούν από αυτά, εφόσον εξυπηρετήσουν για μία περίοδο από τρία έως πέντε έτη με βάση το εισόδημα από την εργασία τους ένα μέρος των χρεών που καθορίζεται από το Δικαστήριο και δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 10% των οφειλών.

Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα, κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις ελέγχου, και στα νοικοκυριά εκείνα που ζουν υπό εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες και αδυνατούν, δίχως περίσσευμα εισοδήματος να εξυπηρετήσουν έστω και ένα μικρό μέρος των χρεών τους, να επιτύχουν τον απεγκλωβισμό από την υπερχρέωση.

Στην ίδια λογική, των στοχευμένων ενισχύσεων, εντάσσονται οι αλλαγές που προωθούνται στα κριτήρια ένταξης στο ΤΕΜΠΜΕ όπως και στον τρόπο λειτουργίας του Τειρεσία.

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: