Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

STOP στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για χρέη


STOP στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για χρέη

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Την προστασία της κύριας κατοικίας από την διαδικασία των πλειστηριασμών για χρέη προς τις τράπεζες προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο το οποίο έδωσε προς διαβούλευση το μεσημέρι της Τρίτης και έως τις 4 Νοεμβρίου η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη.

Στη συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπεται ότι ο οφειλέτης μπορεί «να ζητήσει την εξαίρεση της ρευστοποίησης ή εκπλειστηριασμού ακινήτου που χρησιμεύει ως κύρια κατοικία του εφόσον δεν υπερβαίνει σε έκταση το προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις όριο αφορολόγητης απόκτησης πρώτης κατοικίας, προσαυξανόμενο κατά είκοσι επί τοις εκατό. Στην περίπτωση αυτή το δικαστήριο ρυθμίζει την ικανοποίηση απαιτήσεων των πιστωτών, πέραν αυτών που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του προηγούμενου άρθρου, μέχρι συνολικό ποσόν που ανέρχεται στο ογδόντα πέντε επί τοις εκατό της εμπορικής αξίας του ακίνητου, όπως αυτή αποτιμάται κατά την κρίση του δικαστηρίου».

Με το νομοσχέδιο ορίζονται οι προϋποθέσεις ρύθμισης και απαλλαγής των φυσικών προσώπων από χρέη που δεν προέρχονται από την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας.

Χρέη που προέρχονται από περιορισμένη σε έκταση επαγγελματική δραστηριότητα που δεν προσδίδει στον οφειλέτη την εμπορική ιδιότητα μπορούν ομοίως να υπαχθούν στη διαδικασία του παρόντος νόμου, ενώ εξαιρούνται τα πρόστιμα, οι χρηματικές ποινές και οι εισφορές προς ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Προϋπόθεση υπαγωγής του οφειλέτη στις διατάξεις του παρόντος νόμου είναι η οριστική ή επαπειλούμενη μη δόλια μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών του, ενώ εφαρμόζονται αναλόγως και στην διαδικασία αυτή οι διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα.

Απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη του μπορεί να γίνει μόνο μία φορά, ενώ ως προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου ρύθμισης και απαλλαγής από τα χρέη αποτελεί η πραγματοποίηση εκ μέρους του οφειλέτη κατά το τελευταίο εξάμηνο πριν την υποβολή της αίτησης προσπάθειας για την επίτευξη εξωδικαστικού συμβιβασμού με τους πιστωτές, η οποία να αποδεικνύεται εγγράφως και να έχει αποβεί άκαρπη.

Επιπλέον προβλέπεται η δυνατότητα ρύθμισης της καταβολής των οφειλών με περίοδο χάριτος από τρία έως πέντε χρόνια, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: