Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Ο ΝΕΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ...


Ρεπορτάζ : Αλέξανδρος Αυλωνίτης

Σε εκτεταμένη ανακατανομή των αρμοδιοτήτων 12 συνολικά υπουργείων προχωρεί η κυβέρνηση, προκειμένου να επιλυθούν διάφορα λειτουργικά προβλήματα και να κινηθεί με ταχύτητα η κρατική μηχανή υπό τη νέα τους μορφή. Με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που υπογράφει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και στάλθηκε χθες για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προσδιορίζονται ή επαναπροσδιορίζονται οι αρμοδιότητες των υπουργείων Εσωτερικών... Αρχή κυρίως κείμενο Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών, Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Παιδείας Διά βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Προστασίας του Πολίτη, Πολιτισμού και Τουρισμού.
ΔιορθώσειςΤο σχέδιο ΠΔ κάνει επίσης διορθώσεις στα διατάγματα που πριν από δύο εβδομάδες προσδιόρισαν τις αρμοδιότητες των υπουργείων Οικονομικών, Οικονομίας, Πολιτισμού - Τουρισμού, Προστασίας του Πολίτη, κατανέμοντας τις αρμοδιότητες ανά υπουργείο ως εξής:
Το προσωπικό που μεταφέρεται με το σχέδιο ΠΔ σε άλλες υπηρεσίες και υπουργεία, εξακολουθεί να υπάγεται στα υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια στα οποία υπαγόταν μέχρι σήμερα, μέχρις ότου συγκροτηθούν ενιαία υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια στα υπουργεία, όπου γίνεται η μεταφορά.
Τυχόν δαπάνες για τη λειτουργία των μεταφερόμενων υπηρεσιών θα βαρύνουν μέχρι το τέλος του έτους τούς προϋπολογισμούς των υπουργείων από τα οποία έγινε η μεταφορά.
ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣΣτην εποπτεία του υπηρεσίες τού Ναυτιλίας
Στο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας μεταφέρονται από το τ. Οικονομίας και Οικονομικών η Γ.Γ. Επενδύσεων και Ανάπτυξης, οι ειδικές γραμματείες συμπράξεων δημόσιου - ιδιωτικού τομέα και ψηφιακού σχεδιασμού, καθώς και διάφορες γενικές διευθύνσεις (Διεθνούς Οικονομικής Πολιτικής, Διοικητικής Υποστήριξης, Παλλαϊκής Αμυνας - Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης) κ.λπ. Το ίδιο υπουργείο εποπτεύει το Οικονομικό Επιμελητήριο, το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων, τον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου, τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, τη ΔΕΘ κ.λπ.
Στο υπουργείο μεταφέρεται η Γ.Γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής που συγχωνεύεται με διάφορες υπηρεσίες του τ. υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, συγκροτώντας πλέον τη Γ.Γ. Ναυτιλιακής Πολιτικής.
Στη Γ.Γ. αυτή υπάγονται οι Σχολές Εμπορικού Ναυτικού, οι πλοηγικοί Σταθμοί, οι περιφερειακοί Σταθμοί καταπολέμησης ρύπανσης, η εποπτεία των ΝΑΤ, Οίκου Ναύτη, Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Λιμενικών Ταμείων, Εστίας Ναυτικού, Ταμείων Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Εμπορικού Ναυτικού.
Στη Γ.Γ. συγχωνεύονται διευθύνσεις Ναυτιλιακής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Θαλάσσιων Κρατικών Μεταφορών κ.λπ.
ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝΦεύγουν ΕΥΠ και ΑΠΕ
Από την αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών «φεύγουν» και μεταφέρονται η ΕΥΠ στο Προστασίας του Πολίτη, η Γενική Γραμματεία Ισότητας στο Δικαιοσύνης, η Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (με έδρα τη Μυτιλήνη) στο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, οι Γενικές Γραμματείες Ενημέρωσης και Επικοινωνίας που μεταφέρονται στον πρωθυπουργό.
Ωστόσο παραμένει στο υπ. Εσωτερικών η διεύθυνση εποπτείας ΜΜΕ της Γ.Γ. Επικοινωνίας και οι αρμοδιότητές της, πλην της εποπτείας του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ - ΜΠΕ) και των κρατικών ΜΜΕ που μεταφέρονται στο Πολιτισμού - Τουρισμού.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝΣτο υπουργείο Οικονομικών υπάγονται η Γ.Γ. της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι ειδικές γραμματείες αποκρατικοποιήσεων, δημοσίων επιχειρήσεων και Οργανισμών, το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, το τμήμα διεθνών Οικονομικών κατά το μέρος που παρακολουθεί τη δραστηριότητα του ΟΟΣΑ και του FATF (για το ξέπλυμα του παράνομου χρήματος) κ.λπ. Επίσης το υπουργείο εποπτεύει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, το Χρηματιστήριο κ.λπ.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝΑπό το Περιβάλλοντος μεταφέρονται στο Υποδομών οι Γ.Γ. δημοσίων έργων και συγχρηματοδοτούμενων δημόσιων έργων, καθώς και η εποπτεία των νομικών προσώπων και φορέων που υπάγονται σε αυτήν. Ακόμα μεταφέρονται στο Υποδομών η εποπτεία από το υπουργείο Παιδείας του ΟΣΚ (Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων), από το Εργασίας του ΟΕΚ (Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας), από το Υγείας της ΔΕΠΑΝΟΜ (για την ανέγερση νοσηλευτικών μονάδων), από το Δικαιοσύνης της «Θέμις Κατασκευαστική ΑΕ» (για τα δικαστικά κτίρια, τις φυλακές κ.λπ.).
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣΔιατηρεί τις παλαιές αρμοδιότητες και παίρνει από το Οικονομίας τη ΓΓ Ερευνας και Τεχνολογίας του τ. υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς και την εποπτεία φορέων και νομικών προσώπων που εποπτεύονταν από τη μεταφερόμενη Γ.Γ. Ακόμα στη Γ.Γ. διά Βίου Μάθησης εντάσσονται υπηρεσίες των υπουργείων Οικονομίας, Υγείας, Εργασίας σχετικά με επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Το Παιδείας εποπτεύει την Εθνική Επιτροπή διά Βίου Μάθησης και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣΤο νέο υπουργείο κρατά τις αρμοδιότητες του παλαιού Περιβάλλοντος και Οικισμού, ενώ παίρνει από το νέο υπουργείο Οικονομίας διάφορες αρμοδιότητες. Συγκεκριμένα συγκροτείται Γ.Γ. Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής από τις διευθύνσεις Ενέργειας, Φυσικού Πλούτου, διοικητικής υποστήριξης του τ. υπουργείου Ανάπτυξης. Από το Οικονομίας παίρνει επίσης την Ειδική Γραμματεία Διεθνούς Ενεργειακής Πολιτικής, την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Εφαρμογής του τ. Ανάπτυξης. Από το Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τη Γ.Γ. Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος.

fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: