Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΠΑΡΟΖΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ...


Ρεπορτάζ : Άγγελος Κωβαίος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)


Κορυφώνονται από χθες οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στην Ευρώπη, για να βρεθεί μια αποτελεσματική και κοινά αποδεκτή λύση για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε χθες το βράδυ μια μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε πως από τη στιγμή που η κυβέρνηση έλαβε όλα τα οικονομικά μέτρα που της υποδείχθηκαν, τώρα θα πρέπει και η Ευρώπη...
να αποδείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της. Φαίνεται πως η παρέμβαση του κ. Παπανδρέου είχε άμεσα αποτελέσματα, καθώς λίγα λεπτά αργότερα ο κ. Μπαρόζο εξέδωσε ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες, με την οποία απηύθυνε έκκληση στους ευρωπαίους ηγέτες να βρουν λύση για να στηριχθεί η Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπαρόζο είχε τηλεφωνική επικοινωνία χθες το απόγευμα και με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, καταβάλλοντας προσπάθεια να λήξει το ζήτημα αυτό στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Πέμπτη. Αμέσως μετά ο κ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Βαν Ρομπάι, στον οποίο εξέθεσε την ίδια επιχειρηματολογία.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο απηύθυνε έκκληση προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ να έρθουν την ερχόμενη Πέμπτη σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός χρηματοδοτικού μηχανισμού, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά τόνισε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, θα πρόκειται για ένα σύστημα συντονισμένων διμερών δανείων, το οποίο θα είναι συμβατό προς την κοινοτική νομοθεσία και τις νομοθεσίες των κρατών-μελών. Ανέφερε ακόμη, ότι η δημιουργία αυτού του μηχανισμού δεν σημαίνει ότι θα ενεργοποιείται αυτόματα και ότι η διαχείρισή του θα γίνεται από την ευρωζώνη.
Ο κ. Μπαρόζο δεν θέλησε να προβεί σε εικασίες, όπως είπε, ως προς ενδεχόμενη συμμετοχή του ΔΝΤ και κατέληξε λέγοντας ότι «η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί» και ότι θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα. Μ ιλώντας εξάλλου χθες ο κ. Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ (το οποίο διέκοψε στις 8.20 χθες το βράδυ για να συνομιλήσει με τον κ. Μπαρόζο), υπογράμμισε πως η Ελλάδα ζητεί από την ΕΕ τον μηχανισμό που θα επιτρέψει την παρέμβαση στις αγορές και θα στηρίξει τη σταθερότητα στην ευρωζώνη.
«Δεν χρειάζεται φόβος. Εχουμε διέξοδο. Εχουμε εναλλακτικές λύσεις» τόνισε ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας σε όλα τα σενάρια που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες. Τόνισε δε, ότι «δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας» και συμπλήρωσε: «Παρά τις δυσκολίες και παρά τη μυθολογία είμαι αισιόδοξος, θα τα καταφέρουμε». Απαντώντας σε όσους ζητούσαν την έξοδο της χώρας από την ΟΝΕ τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Παπανδρέου είπε στα μέλη του ΠΣ: «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και στην ευρωζώνη, όπως κάποιοι άσχετοι υποστηρίζουν».
Τόνισε επίσης ότι δεν φοβάται το πολιτικό κόστος των μέτρων και συμπλήρωσε ότι «δεν μπορούμε να χάσουμε ούτε στιγμή,είμαστε σε διαρκή μάχη, σε αγώνα».

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: