Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Η 'ΜΗΤΕΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ' ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ


Στην κρίση της αμερικανικής Βουλής θα τεθεί την Κυριακή το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος περίθαλψης στις ΗΠΑ, που φιλοδοξεί κάνει «πιο ευρωπαϊκό» το πεδίο εντάσσοντας στο χάρτη εκατομμύρια ανασφάλιστους Αμερικανούς...

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προσπάθησε με μία φλογερή ομιλία την Παρασκευή να πείσει τον κρίσιμο αριθμό των αμφιταλαντευόμενων βουλευτών, κυρίως από το κόμμα των Δημοκρατικών, ώστε να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία, επιστρατεύοντας τόσο τον πραγματισμό όσο λόγους αρχών για να περάσει το «ιστορικό νομοσχέδιο» για ένα πιο δημόσιο σύστημα.

«Μιλάμε για μεταρρύθμιση που επιβάλλει η κοινή λογική» ανέφερε στην εικοσάλεπτη ομιλία του στη Βιρτζίνια ο Αμερικανός πρόεδρος «και δεν αφορά μόνο το κόστος της περίθαλψης αλλά το χαρακτήρα της χώρας μας, το εάν μπορούμε ακόμη να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών, για το εάν έχουμε τα κότσια να δώσουμε μία ευκαιρία σε κάθε πολίτη».

Το πολύπαθο νομοσχέδιο έχει περάσει από άπειρες τροποποιήσεις, υπαναχωρήσεις, συζητήσεις επί συζητήσεων, καταψηφίσεις και εγκρίσεις ενώ παράλληλα η αντιπαράθεση ήταν έντονη και στην αμερικανική κοινή γνώμη: Οι μεν υποστηρικτές του καλωσόρισαν την προοπτική ενός συστήματος που δεν θα άφηνε περίπου 50 εκατομμύρια Αμερικανούς ανασφάλιστους, οι δε επικριτές του το θεωρούν «σοσιαλιστικό» και ακριβό για τους φορολογούμενους.

Εξίσου ταραχώδης ήταν και η σχετική προεργασία στα παρασκήνια της Ουάσιγκτον: Οι ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας προσπαθούσαν να τορπιλίσουν το νομοσχέδιο, κινητοποιώντας κάθε ομάδα πίεσης που διαθέτουν.

Τελικά, η Γερουσία ενέκρινε ένα σχέδιο, από το οποίο έχουν αφαιρεθεί κάποια στοιχεία από το πιο φιλόδοξο πρωτότυπο, και τώρα η Βουλή των Αντιπροσώπων καλείται να αποφανθεί επ' αυτού. Εκτός από τους Ρεπουμπλικανούς όμως, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν δηλώσει πως θα το καταψηφίσουν, αντίθετοι είναι και κάποιοι Δημοκρατικοί που αισθάνονται ότι πιέζονται από την εκλογική τους βάση (και με τις εκλογές να πλησιάζουν).

Αυτούς τους ψηφοφόρους και βουλευτές λοιπόν θέλησε να μεταπείσει με την ομιλία του ο Μπαράκ Ομπάμα: «Έχετε ακούσει έναν σωρό ανοησίες για το νομοσχέδιο» είπε χαρακτηριστικά, «το νομοσχέδιο αποτελεί ουσιαστικά τη μεγαλύτερη περικοπή φόρων για την υγεία στην ιστορία».

Το πολιτικό στοίχημα είναι μεγάλο: Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε κάνει ναυαρχίδα της ατζέντας του για τα εσωτερικά θέματα τη μεταρρύθμιση και εάν δεν καταφέρει να την περάσει, θα γευτεί την πρώτη μεγάλη ήττα του, ενώ κάτι παραπάνω από έναν χρόνο πριν συγκέντρωνε πρωτοφανή ποσοστά δημοτικότητας για νεοεκλεγέντα πρόεδρο.

Εάν υπερψηφιστεί, θα αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στο αμερικανικό σύστημα περίθαλψης από τη δεκαετία του 1960, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα περίθαλψης για ηλικιωμένους.
fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: