Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

OI ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ...


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Από τους ελάχιστους κερδισμένους της μεταρρύθμισης, όσοι έχουν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς ή συντάξεις χωρίς επιδόματα (τα οποία φορολογούνταν έως σήμερα με ειδικό τρόπο) τα οποία δεν υπερβαίνουν τα 40.000 ευρώ. Λόγω της καθιέρωσης πολλών κλιμακίων και συντελεστών στη νέα ενιαία φορολογική κλίμακα, θα έχουν ωφέλεια φόρου έως 340 ευρώ. Στους κερδισμένους, και όσοι έχουν ακίνητη περιουσία αξίας...
έως 600.000 ευρώ καθώς ο ΦΜΑΠ που επανέρχεται μετά την κατάργηση του ΕΤΑΚ θα φέρει γι΄ αυτούς μικρότερο φόρο έως και 300 ευρώ. Από την άλλη, ο κατάλογος όσων θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους είναι μακρύς, ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να αναδείξει το σκληρό της πρόσωπο σε όσους φοροδιαφεύγουν. Λουκέτα σε καταστήματα με τη διαπίστωση της παράβασης και ποινή φυλάκισης δύο μηνών για όσους εντοπίζονται να μην εκδίδουν αποδείξεις ή λοιπά φορολογικά στοιχεία προβλέπονται στις διατάξεις του νομοσχεδίου, που περιλαμβάνει όμως και ευνοϊκές ρυθμίσεις για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών πριν εφαρμοστούν κατασχέσεις ακινήτων και καταθέσεών τους. Αυστηρή στάση υιοθετείται και για τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους καθώς προβλέπονται συλλήψεις για εφοριακούς και τελωνειακούς που δωροδοκούνται αλλά και αμοιβές για όσους φορολογούμενους συμβάλλουν στην αποκάλυψή τους.
Η νέα κλίμακα
Κεντρική αλλαγή του νομοσχεδίου είναι η νέα φορολογική κλίμακα, η οποία θα εφαρμοστεί για τα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2011 και θα είναι ενιαία για όλους τους φορολογουμένους.
Με τη νέα κλίμακα έρχονται ελαφρύνσεις από 10 έως και 340 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα έως 40.000 ευρώ, αλλά και επιβαρύνσεις που φτάνουν ακόμα και τα 3.850 ευρώ για φορολογούμενο με εισόδημα 150.000 ευρώ μετά την απόφαση καθιέρωσης ανώτατου φορολογικού συντελεστή 45% (για εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ).
Το μεγάλο «μυστικό» της νέας κλίμακας είναι η σύνδεση του αφορολογήτου με αποδείξεις που οδηγεί το σύνολο των φορολογουμένων να... αναζητούν αποδείξεις για να κερδίσουν το αφορολόγητο, που μέχρι φέτος είναι δεδομένο.
Με βάση τις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης, φορολογούμενος με εισόδημα 12.000 ευρώ πρέπει να υποβάλει στην εφορία αποδείξεις 1.200 ευρώ, ενώ φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ πρέπει να υποβάλει αποδείξεις 3.600 ευρώ. Όσον αφορά τον τρόπο υποβολής τους στην εφορία, πιθανότερο θεωρείται πλέον να μη χρειαστεί η καταγραφή των αποδείξεων μίας προς μία σε ειδική φόρμα και το υπουργείο Οικονομικών να αρκεστεί σε ένα απλό άθροισμα και αποστολή τους στην εφορία σε κλειστό φάκελο.
Μαχαίρι στις απαλλαγές
Κλειδί για περισσότερους φόρους, άλλωστε, αποτελεί η κατάργηση φοροαπαλλαγών και αυτοτελούς φορολόγησης που αναμένεται να φέρουν πρόσθετα έσοδα 900 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό.
Με τη μεταρρύθμιση, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να στήσει δόκανο σε ελεύθερους επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν, καθιερώνοντας την υποχρέωση να κόβουν αποδείξεις και να τηρούν βιβλία εσόδων- εξόδων ακόμα και σε περίπτωση κατά την οποία τα ετήσια έσοδά τους είναι χαμηλότερα των 5.000 ευρώ (κάτι που μέχρι σήμερα τους οδηγούσε σε απαλλαγή).
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: