Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

ΤΑ ΟΠΛΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ" ΖΗΤΑ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


Απο Enet.gr

Τη διαβεβαίωσή του ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει εξέφρασε σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της 8ης Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη. Ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «ζούμε έναν ιδιότυπο πόλεμο» διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν τίθεται θέμα λιποταξίας...


"Τα όπλα πάνω στο τραπέζι, ώστε να μας αφήσουν ήσυχους οι κερδοσκόποι" είπε ζητώντας παράλληλα τη στήριξη του κόμματός του και της κοινωνίας. Εκτενή αναφορά έκανε στο φορολογικό νομοσχέδιο προαγγέλλοντας ότι μέχρι και την Τρίτη που είναι η κατάθεσή του θα διορθωθούν λάθη υπερβολές και αδικίες που έχουν εντοπιστεί.

"Δεν βρήκαμε κράτος"

Ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του αναφερόμενος στη δυσχερή κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας είπε ότι όταν το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση τη χώρας πριν από πέντε μήνες,"ουδείς μπορούσε να φανταστεί τις μας περίμενε". E επέρριψε ευθύνες για την πρωτοφανή κατάσταση της χώρας στην κυβέρνηση της Ν.Δ.

"Δεν είχα όμως ποτέ διανοηθεί ότι η χώρα μας βρισκόταν τόσο εκτεθειμένη, τόσο ευάλωτη, τόσο απροστάτευτη" είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι "κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα μπορούσε να διανοηθεί με πόση ανευθυνότητα, με πόση εγκληματική αμέλεια, με πόση ελαφρότητα οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. διαχειρίστηκαν επί 5 χρόνια τη χώρα, τα κρατικά ταμεία, τη δημόσια διοίκηση".

"Δεν βρήκαμε κράτος" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός περιγράφοντας ότι όταν το κόμμα του ανέλαβε την εξουσία βρήκε μόνο άδεια ταμεία και ένα χρέος που ξεπερνά κάθε ευφάνταστη πρόβλεψη.

"Το τίμημα δυστυχώς είναι τεράστιο" είπε συμπληρώνοντας ότι καλούνται τώρα να πληρώσουν οι πολίτες που δεν έφταιξαν σε τίποτα. Οι καιροί δεν επιτρέπουν διλήμματα σημείωσε ο Γιώργος Παπανδρέου λέγοντας ότι είναι καθήκον της κυβέρνησης να μην αφήσει στην τύχη τους πολίτες, όπως έκανε η κυβέρνηση της Ν.Δ.

"Δεν έχουμε διλήμματα" επανέλαβε και συμπλήρωσε με έμφαση:

"Ή κάνουμε κατεπειγόντως ό,τι χρειάζεται για να σώσουμε την πατρίδα μας, ή συμπεριφερόμαστε άβουλα και ανεύθυνα, και καταδικάζουμε την Ελλάδα σε δεκαετίες ύφεσης, παρακμής, διεθνούς απομόνωσης και μαρασμού...Έχει κανείς από εμάς αμφιβολία πως το ιστορικό μας χρέος απέναντι στη χώρα και τους πολίτες είναι καταρχήν να διασώσουμε την ίδια μας τη χώρα, την οικονομία μας;" .

Ο Ελληνικός λαός έδωσε την εντολή στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να βγάλει τη χώρα από την κρίση και είναι καθήκον προς την πατρίδα να γίνει αυτό σχολίασε ο Γιώργος Παπανδρέου. Αναφερόμενος στα σκληρά μέτρα είπε ότι αυτά είναι επώδυνα και για το ΠΑΣΟΚ καθώς δεν ανταποκρίνονται στην πολιτική και ιδεολογική φυσιογνωμία του κινήματος, ωστόσο τα χαρακτήρισε επιτακτικά αφού οι συνθήκες μοιάζουν με αυτές ενός ιδιότυπου πολέμου.

"Σ’ αυτήν την εντολή ανταποκρινόμαστε, γιατί εμείς δεν λιποτακτούμε στα δύσκολα. Ό,τι πρέπει να κάνουμε, θα το κάνουμε. Όσο σκληρό και επώδυνο κι αν είναι, όποιο και αν είναι το κόστος ακόμα και για μένα προσωπικά. Για αυτό πήραμε και αποφάσεις που δεν θα λαμβάναμε ποτέ σε ομαλές συνθήκες.

Γιατί δεν ανταποκρίνονται στη δική μας πολιτική και ιδεολογική φυσιογνωμία. Αλλά οι συνθήκες δεν είναι ομαλές. Ζούμε έναν ιδιότυπο πόλεμο. Και όταν έχεις πόλεμο, ζητάς να πάνε στο μέτωπο όλοι, ανάμεσά τους και απλοί άνθρωποι που σε τίποτα δεν φταίνε για το γεγονός ότι προκλήθηκε πόλεμος.

Για αυτό και οι αποφάσεις μας ήταν δύσκολες. Άδικες για πολλούς συμπολίτες μας που δεν ευθύνονται για το που φτάσαμε σήμερα. Αλλά το δίκαιο και το άδικο προσδιορίζεται κάθε φορά από τις συνθήκες και τους κινδύνους.

Δίκαιο είναι σήμερα να σώσουμε τη χώρα μας από τα χειρότερα. Πολύ πιο άδικο θα ήταν αυτό που θα συνέβαινε στην πατρίδα μας αν δεν παίρναμε αυτές τις αποφάσεις. Αν καθόμασταν με σταυρωμένα χέρια να παίζουν άλλοι με τις τύχες μας. Τότε οι συνέπειες θα ήταν αφόρητες. Ούτε μισθούς θα μπορούσαμε να πληρώσουμε, ούτε συντάξεις. Οι συνέπειες θα ήταν ανυπολόγιστες αν –έστω και για μερικές μέρες- το κράτος έπαυε να πληρώνει μισθούς και συντάξεις" υπογράμμισε σε δραματικό τόνο ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να χρεωκοπήσει, είπε όμως ότι πρέπει να δοθεί αγώνας προκειμένου να πεισθούν οι ευρωπαίοι εταίροι μας και οι διεθνείς συνομιλητές ότι αν δεν μπουν κανόνες στις αγορές και στους κερδοσκόπους που "τζογάρουν κυριολεκτικά εις βάρος ολόκληρων κοινωνιών, αύριο θύμα δεν θα είναι θύμα μόνο η Ελλάδα".

"Δε ζητάμε από κανέναν να πληρώσει τα δικά μας λάθη και τα δικά μας χρέη. Τα λάθη μας θα τα διορθώσουμε μόνοι μας –το αποδεικνύουμε κάθε μέρα με τις μεγάλες αλλαγές που κάνουμε παντού- και τα χρέη μας θα τα πληρώσουμε επίσης μόνοι μας. Ζητάμε όμως πολιτική στήριξη εναντίον όσων κερδοσκοπούν εις βάρος μας και ουσιαστικά μας αφαιρούν τη δυνατότητα να δανειστούμε με όρους, που θα μας επιτρέψουν να ανασάνουμε. Τα όπλα πάνω στο τραπέζι, ώστε να μας αφήσουν ήσυχους οι κερδοσκόποι" είπε.

"Ως Πρωθυπουργός της χώρας δεν πρόκειται να αφήσω την Ελλάδα να καταρρεύσει. Όπως δεν πρόκειται και να αγνοήσω τη φωνή ολόκληρου του Ελληνικού λαού που φωνάζει δυνατά ότι θέλει μια άλλη Ελλάδα" είπε και αναφέρθηκε στις διεθνείς του πρωτοβουλίες που ο ίδιος πήρε και οι οποίες απέδωσαν.

"Όμως, παρά τις εις βάρος μας συνθήκες, παρά το ότι κινούμαστε σε μια Ευρώπη που κυριαρχείται από συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις, με τις πρωτοβουλίες μας καταφέραμε τη δημιουργία συμμαχιών που είναι πολύτιμες για να υπερβούμε την κρίση. Καταφέραμε το θέμα της κερδοσκοπίας και της συλλογικής ευθύνης για την προστασία του ευρώ να μπει στην ημερήσια διάταξη των ευρωπαϊκών συζητήσεων".

Ακόμη ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο μέχρι σήμερα κυβερνητικό έργο, αλλά και στα προγράμματα ανάπτυξης που είναι σε εξέλιξη, στον τομέα της υγείας, στην παιδεία κτλ.

Αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο τόνισε ότι από εδώ και στο εξής θα χτυπηθεί αλύπητα η φοροδιαφυγή. "Τελειώνει επιτέλους η ατιμωρησία στη χώρας μας" είπε και διευκρίνισε ότι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, τα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα που προέρχονται από την εργασία παύουν να φέρουν το μεγαλύτερο βάρος.

Ο Γιώργος Παπανδρέου σε εκτενή αναφορά που έκανε στο φορολογικό νομοσχέδιο, προανήγγειλε αλλαγές όπου διαπιστωθούν λάθη, υπερβολές και αδικίες.

"Όπως είπα και προχθές στο Υπουργικό Συμβούλιο, με το φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και με κάθε άλλο που προωθούμε, κάνουμε αλλαγές που δεν είχαν γίνει για δεκαετίες και, μάλιστα, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, όσο ποτέ άλλοτε σε αυτή τη χώρα. Και αν στην πράξη διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν υπερβολές ή αδικίες, εδώ είμαστε να αναγνωρίσουμε και λάθη, και να τα διορθώσουμε προς το καλύτερο, προς το συμφέρον όλων, υπηρετώντας τους πολλούς, υπηρετώντας τον κάθε πολίτη, τα δικαιώματά του, την ελληνική οικονομία και την ευημερία του τόπου".

Τέλος ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ιστορική στιγμή και είπε ότι όλες οι δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις ως στόχο έχουν να μη ξαναβρεθεί ποτέ η χώρα σε ανάλογη κατάσταση.

Ζήτησε δε,για την υλοποίηση όλων αυτών τη στήριξη του κόμματός του.

"Ζητώ από εσάς ειδικά, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, το βασικό πυρήνα των στελεχών του Κινήματος μας, να υποστηρίξετε με σθένος σε κάθε γωνιά της χώρας τις πρωτοβουλίες μας...Σε αυτήν την δημιουργική διαδικασία δεν μας περισσεύει κανείς, κανένα μέλος και στέλεχός μας δεν μπορεί να μείνει πίσω".
/fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: