Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

H 'ΣΦΗΝΑ' ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΣΕΛΗ ΕΚΝΕΥΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Η παρουσία και οι τοποθετήσεις της κυρίας Λούκας Κατσέλη στο Υπουργικό Συμβούλιο κυριαρχούν στις παρασκηνιακές συζητήσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο περισσότερο από τις διατάξεις για τους φόρους. Για άλλη μια φορά η υπουργός Οικονομίας, με το «αντι-νομοσχέδιο» που ανέπτυξε επί ημίωρο την Πέμπτη απέναντι από τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , δίχασε τους συναδέλφους της ως προς τις προθέσεις της...


Ορισμένοι δεν βρήκαν τίποτα μεμπτό στην απόφασή της να δημοσιοποιήσει τις αντιρρήσεις της επί του νομοσχεδίου σε μια κλειστή κυβερνητική συνεδρίαση. «Δηλαδή, πού είναι το κακό να λέει ένας υπουργός την άποψη του;» έλεγαν.

Οι περισσότεροι όμως ερμήνευσαν την πρωτοβουλία της σαν μια «επιχείρηση-σφήνα» στον υπουργό Οικονομικών. «Δεν πάει άλλο η κατάσταση. Τι θέλει να αποδείξει η Λούκα; Αν επιχειρήσει να φέρει αντιπρόταση την Τρίτη, την έχει πατήσει» σχολίαζαν όσοι ενοχλήθηκαν από την παρέμβασή της.

Την Πέμπτη δημιουργήθηκε περίεργη ατμόσφαιρα γύρω από την υπουργό Οικονομίας. Νωρίς το μεσημέρι είχε κυκλοφορήσει παντού το δημοσίευμα του «Dow Jones Νewswires» ότι θεωρείται πιθανό να προσφύγει η Αθήνα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 2-4 Απριλίου, επικαλούμενο ανώτερη κυβερνητική πηγή. Και ενώ το «σενάριο της Μ. Παρασκευής» σκορπούσε ρίγη ανατριχίλας στα μέλη της κυβέρνησης, ορισμένοι, τόσο στη Νίκης όσο και στην Ηρώδου Αττικού, σήκωσαν επικριτικά το φρύδι σκεπτόμενοι τη δήλωση της κυρίας Κατσέλη δύο ημέρες πριν σε φιλική συνάντηση με δημοσιογράφους ότι «η Ελλάδα κατά 70% θα προσφύγει στο ΔΝΤ». Η υπουργός Οικονομίας θεωρήθηκε ύποπτη για τη διαρροή μολονότι επικράτησαν ψυχραιμότερες σκέψεις ότι δεν ήταν δυνατόν να κάνει κάτι τόσο υπονομευτικό για την κυβέρνηση.

Προφανώς τίποτε από αυτά δεν έφτασε στα αφτιά της κυρίας Κατσέλη, διαφορετικά δεν θα προχωρούσε ίσως σε μια τόσο τολμηρή παρέμβαση ενώπιον του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου καταθέτοντας δύο προτάσεις «αναπτυξιακού χαρακτήρα»- για το αφορολόγητο των ναυτικών και για παροχή κινήτρων στα σκάφη αναψυχής-, οι οποίες απορρίφθηκαν αμέσως από τους κκ. Χ. Παμπούκη και Γ. Παπακωνσταντίνου.

Η ατμόσφαιρα στο Υπουργικό Συμβούλιο έγινε τόσο βαριά για την υπουργό, ώστε συνάδελφός της σχολίασε ειρωνικά με φωνή σιγανή, που όμως ακούστηκε από όσους κάθονταν κοντά του στο μεγάλο οβάλ τραπέζι των συνεδριάσεων, ότι αντί να ανησυχεί για την αναπτυξιακή διάσταση του φορολογικού νομοσχεδίου θα ήταν καλύτερα να ασχοληθεί με τον δικό της αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος καθυστερεί αδικαιολόγητα.

Την ώρα που φήμες φέρουν διάφορους μνηστήρες να εποφθαλμιούν την καρέκλα της κυρίας Κατσέλη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής κάλυψε την υπουργό Οικονομίας λέγοντας ότι είναι μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου και δικαιούται να έχει τις απόψεις της. «Ως κυβέρνηση μας ενδιαφέρει η ουσία. Ολα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου γνωρίζουν πολύ καλά πώς θα συνεισφέρουν, ειδικά στο θέμα της ανάπτυξης που είναι το ζητούμενο» δήλωσε. Δικαίωσε έτσι όσους υποστηρίζουν ότι «η Λούκα θα αποδειχθεί η μακροβιότερη υπουργός του Παπανδρέου».

Η συνεισφορά των υπουργών θα αποτιμηθεί την Τρίτη, στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου θα οριστικοποιηθούν οι ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: