Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Συνεδρίαση Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ

Νέο ηχηρό μήνυμα Παπανδρέου

«Να είναι όλοι βέβαιοι και να είναι πιο βέβαιοι οι διάφοροι καλοθελητές που διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις για τη χώρα μας ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, δεν θα την αφήσουμε να χρεοκοπήσει», τόνισε ο πρωθυπουργός στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, στέλνοντας νέο μήνυμα διάψευσης σεναρίων.

Στην ομιλία του, είπε ότι «η Ελλάδα έχει και ισχυρή και αποφασισμένη κυβέρνηση να κάνει ό,τι χρειάζεται αλλά και θαρραλέο λαό». «Επανερχόμαστε στο δρόμο της ανάπτυξης. Δίνουμε διαρκή πρωτόγνωρο αγώνα σε όλα τα μέτωπα», πρόσθεσε ο Γ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την άνευ προηγουμένου επίθεση που δέχθηκε η χώρα από τους κερδοσκόπους, τονίζοντας ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά την ευρωζώνη και το κοινό νόμισμα.
Επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα λύσει μόνη της τα προβλήματά της, ότι η ίδια θα πληρώσει τα δικά της χρέη και το μόνο που ζητά είναι η πολιτική στήριξη εναντίον των κερδοσκόπων που αφαιρούν από τη χώρα τη δυνατότητα να δανειστεί με όρους που θα της επιτρέψουν να ανασάνει. Γι' αυτό, πρόσθεσε, (ζητάμε να είναι) «τα όπλα πάνω στο τραπέζι ώστε να μας αφήσουν ήσυχους οι κερδοσκόποι και να εξασφαλίσουμε την εφαρμογή του προγράμματός μας των μεγάλων αλλαγών χωρίς υπονομεύσεις».

Ο κ. Παπανδρέου άσκησε σκληρή κριτική στη Νέα Δημοκρατία για την πολιτική που εφάρμοσε τα προηγούμενα χρόνια και την κατηγόρησε ότι άφησε τη χώρα στα πρόθυρα της κατάρρευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν βρήκαμε κράτος, βρήκαμε τεράστιο χρέος».

Αναφερόμενος στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, τα χαρακτήρισε κατεπείγοντα, προσθέτοντας ότι παλεύουμε σήμερα, για να μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις και να ορίζουμε το μέλλον μας χωρίς εξαρτήσεις.

Εμείς, δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, δεν λιποτακτούμε στα δύσκολα και θα κάνουμε ότι πρέπει, όσο σκληρό και επώδυνο κι αν είναι και όσο κι αν είναι το κόστος ακόμη και για τον ίδιο προσωπικά. Όμως, όπως υπογράμμισε, οι συνθήκες που ζούμε σήμερα δεν είναι ομαλές: Είναι συνθήκες πολέμου και γι' αυτό οι αποφάσεις μας ήταν δύσκολες.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι εάν δεν λαμβάνονταν τα συγκεκριμένα μέτρα οι συνέπειες θα ήταν αφόρητες και θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε σημείο που δεν θα μπορούσαν να πληρωθούν ούτε οι μισθοί ούτε οι συντάξεις. Κάναμε τις επιλογές που έπρεπε και γι' αυτό βγαίνουμε από την κρίση. Έχουμε τις δυνατότητες και τις επιλογές να ξεφύγουμε από το σημερινό τέλμα.

Ειδικότερα για το φορολογικό νομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι γίνεται ένα τεράστιο και αποφασιστικό βήμα για τη δίκαιη κατανομή των βαρών και την αναδιανομή των εισοδημάτων: Φορολογούμε όλους τους πολίτες, με βάση τα πραγματικά τους εισοδήματα. Χτυπάμε αλύπητα τη φοροδιαφυγή. Τελειώνει επιτέλους η ατιμωρησία στη χώρα μας.

Όσο για το ρόλο του κόμματος είπε ότι αποδυναμώθηκε όταν έγινε ένα με το κράτος και τόνισε ότι αυτό που θέλουμε είναι η ανεξαρτησία και η ισχύς του, προκειμένου να παίξει σωστά το ρόλο του.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι πρέπει να σεβόμαστε το λαό και τα οράματά του αλλά και τα χρήματά του και κάλεσε όλα τα στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου να υποστηρίξουν με σθένος σε κάθε γωνιά της χώρας τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι πρώτος στόχος είναι η σωτηρία της χώρας που αποτελεί και προϋπόθεση για να μπορέσει η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ να υπηρετήσουν τον Έλληνα πολίτη.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Αρκετά μέλη του Εθνικού Συμβουλίου επιχειρηματολόγησαν για τη μη προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ.

Στελέχη που πρόσκεινται στην «αριστερή» πτέρυγα, όπως μεταξύ άλλων οι Γ. Παναγιωτακόπουλος και Στ. Τζουμάκας, αλλά και στελέχη που κάποτε πρόσκεινταν στην πτέρυγα των «εκσυγχρονιστών», όπως π.χ. οι Γ. Νικολάου, Μιχ. Νεονάκης, Μ. Σταυρακάκης, Ν. Μπίστης, συμπίπτουν στο ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να προσφύγει στο ΔΝΤ, ωστόσο αντιπαρατέθηκαν σε άλλα ζητήματα.

«Έχω την εντύπωση πως μας αντιμετωπίζουν ως ένα πείραμα, όπου δοκιμάζονται οι ανησυχίες και οι αντοχές του λαού», ανέφερε ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος και έκανε λόγο για «στήσιμο τον σοσιαλιστών στον τοίχο από τα διεθνή κέντρα εξουσίας».

Ο κ. Παναγιωτακόπουλος διερωτήθηκε, μεταξύ άλλων, «γιατί οι μαθητευόμενοι μάγοι του υπουργείου Οικονομικών επέλεξαν τα εύκολα και αρνήθηκαν τα δύσκολα».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Παναγιωτακόπουλος απηύθυνε «έκκληση» στον πρωθυπουργό να «διώξει τα μαύρα σύννεφα» και «να αναμετρηθεί με τη μεγάλη πρόκληση». «Έχεις χρόνο, διαθέτεις δύναμη, μπορείς. Αλλιώς η ιστορία θα σε κρίνει αυστηρά για ό, τι συμβεί», ανέφερε το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: