Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ...


Ρεπορτάζ : Προκόπης Γιόγιακας
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Τέλος στην υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος από την πύλη τού παλιού αεροδρομίου έως τη λεωφόρο Αμφιθέας που προέβλεπαν τα σχέδια του 2007, βάζει σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Με τα νέα σχέδια για το πάρκο του Ελληνικού, καταργούνται ακόμη τα εμπορικά κέντρα και οι πολυτελείς κατοικίες. Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πέσουν όλες οι περιφράξεις των Ολυμπιακών... Ακινήτων στο Ελληνικό προκειμένου να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση του κοινού. Αυτό, σύμφωνα με πηγές από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, δεν σημαίνει και αλλαγή στις συμβάσεις εκμετάλλευσης. Στα σχέδια περιλαμβάνεται ακόμη η ένωση του χώρου του πρώην αεροδρομίου με την παραλία του Αγίου Κοσμά με το ρίξιμο των περιφράξεων και τη μεταφορά αθλητικών εγκαταστάσεων που υπάρχουν στην παραλία, στους χώρους των Ολυμπιακών Ακινήτων στο Ελληνικό.
Τα νέα σχέδια για τη δημιουργία χώρου πρασίνου στο Ελληνικό και την απελευθέρωση του θαλάσσιου μετώπου αναμένεται να παρουσιαστούν την ερχόμενη εβδομάδα από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Οι νέες επεμβάσεις αναμένεται να είναι αισθητά πιο οικονομικές από τον αρχικό σχεδιασμό του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ.
Χώρος πρασίνου. Την ερχόμενη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί συνάντηση του νέου προέδρου του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας κ. Γιάννη Πολύζου με τους δήμαρχους Ελληνικού, Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας προκειμένου να γίνει ενημέρωση για την αλλαγή πλεύσης στα σχέδια σχετικά με τη δημιουργία χώρου πράσινου στον χώρο του πρώην αεροδρομίου.
Βασικός στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι η ελεύθερη πρόσβαση στο θαλάσσιο μέτωπο της Αθήνας. Σήμερα, έξι χρόνια μετά τούς Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας, στο παραλιακό μέτωπο από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως τη Γλυφάδα βλέπει κανείς μπάζα, περιφράξεις, κατασκευές νυχτερινών κέντρων και στο... βάθος θάλασσα.
«Η απόδοση της διαχείρισης της πλαζ του Αγίου Κοσμά στον Δήμο προκειμένου να ανοίξουμε τις εγκαταστάσεις είναι από τις πρώτες μας προτεραιότητες», λέει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Ελληνικού κ. Χρήστος Κορτζίδης. «Σε ό,τι αφορά τον χώρο του πρώην αεροδρομίου, η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Διεκδικούμε να γίνει χώρος πρασίνου χωρίς να υπάρχει καμία νέα πολεοδόμηση για την κατασκευή εμπορικών κέντρων και κατοικιών».
Έργα σε δύο φάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση μέσα στα επόμενα 4 χρόνια θα πέσουν όλες οι περιφράξεις στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις στο Κανόε- Καγιάκ, στις εγκαταστάσεις Σόφτμπολ και στο Κέντρο Ξιφασκίας προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ενιαίος χώρος, να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση του κοινού και να γίνει δενδροφύτευση όλων των ελεύθερων χώρων.
Οι όποιες πολεοδομικές παρεμβάσεις θα γίνουν μόνο στα υφιστάμενα κτίρια που υπάρχουν στον χώρο του πρώην αεροδρομίου, ενώ τα έσοδα για τη συντήρηση του πάρκου θα προέρχονται από την εκμετάλλευση των Ολυμπιακών Ακινήτων.
Στον χώρο του πρώην αεροδρομίου υπάρχουν 419 κτίρια και το σχέδιο του 2007 προέβλεπε την κατεδάφιση των 378 και τη διατήρηση των 41.
Ελάττωση του κόστους. Η δεύτερη φάση, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα αφορά την υλοποίηση- αλλά με μικρότερο κόστος- των όσων προβλέπονται στο βραβευθέν αρχιτεκτονικό σχέδιο (στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που διεξήχθη) μόνο στα έργα πρασίνου, όπως είναι για παράδειγμα οι διαδρομές πρασίνου και τα ρέματα.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: