Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος - Μαρία Νταλιάνη
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για περαιτέρω διερεύνηση των ευθυνών πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, αποφάσισε το ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια μυστικής σύσκεψης που έγινε χθες το πρωί στη Βουλή. Στη σύσκεψη...
εκτιμήθηκε ότι υπάρχουν στοιχεία που αφορούν πολιτικά πρόσωπα- κυρίως υπουργούς της Νέας Δημοκρατίαςπου χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, και μάλιστα ότι υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν και σε παραπομπές, παρακάμπτοντας την παραγραφή των αδικημάτων στην οποία προχώρησε αιφνιδιαστικά πέρσι τον Μάιο η κυβέρνηση Καραμανλή. Σύμφωνα με στοιχεία που εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που συγκροτήθηκε υπό τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη και με τη συμμετοχή στελεχών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και πανεπιστημιακών καθηγητών, η μη περατωθείσα έρευνα της Τραπέζης της Ελλάδος για τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών την επίμαχη περίοδο των αποφάσεων για τις ανταλλαγές της λίμνης Βιστωνίδας με φιλέτα της κρατικής περιουσίας, μπορεί να στοιχειοθετήσει αδικήματα που δεν υπόκεινται σε παραγραφή.
Αλλωστε η συνεχιζόμενη ειδική έρευνα στην Τράπεζα της Ελλάδος ήταν ένας από τους λόγους που υπαγόρευσαν την παράταση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής. Στη σύσκεψη ειπώθηκε με έμφαση ότι η λίστα των προς τουριστική αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου την οποία συνέταξε κατ΄ εντολήν της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η τέως γενική διευθύντρια του υπουργείου Στ. Μαντέλη, συνιστά σημαντική απόδειξη ότι το σκάνδαλο εξελίχθηκε κάτω από κεντρική καθοδήγηση. Αναφορικά με το θέμα της κλήτευσης ή μη του τέως πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής, η πλειοψηφία των μετεχόντων στη σύσκεψη έκρινε ότι στην παρούσα φάση δεν θα πρόσφερε τίποτε περισσότερο από επικοινωνιακού χαρακτήρα επιχειρήματα στη Νέα Δημοκρατία, να ισχυριστεί ότι το ΠΑΣΟΚ προβαίνει στη δίωξη των πολιτικών του αντιπάλων. «Αν προκύψουν στοιχεία τα οποία καθιστούν επιβεβλημένες τις διευκρινίσεις του, η Προκαταρκτική (όπως λέγεται πλέον η Προανακριτική Επιτροπή) είναι ίσως ο πιο ενδεδειγμένος χώρος», δήλωσε σχετικά ένας από τους μετέχοντες στη σύσκεψη. Αυτό ουσιαστικά προοιωνίζεται μετάθεση της κλήσης Καραμανλή από το τώρα, που απαιτούσε το ΛΑΟΣ, για αργότερα, στην Προκαταρκτική Επιτροπή, την οποία το ΠΑΣΟΚ θα εισηγηθεί να συγκροτηθεί.
Πάντως η κυβέρνηση επιχείρησε να τηρήσει αποστάσεις από τις αποφάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής. Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, «οι Εξεταστικές Επιτροπές είναι θέμα της Βουλής και όχι της κυβέρνησης. Λειτουργούμε με βάση την αρχή της διαφάνειας, το εννοούμε όταν λέμε «φως σε όλα» και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω και να υποκύψουμε σε κανέναν συμψηφισμό (...). Η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη, δεν μπορούμε να συγχωρήσουμε συγκαλύψεις και συμψηφισμούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: