Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

«Χρέος μας να λάβουμε μέτρα υπέρ του πολίτη»

Γιώργος στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο:

protothema.gr
Στην παραδοχή ότι πρέπει να υπάρξει αντιστάθμισμα στα δύσκολα μέτρα, που πονάνε τους Έλληνες, με την άσκηση πολιτικών, που βοηθήσουν το μέσο πολίτη, που δεν έχει ευθύνες για την κρίση, προχώρησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αντιλαμβανόμενος το εκρηκτικό κοινωνικό κλίμα, που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα.

Στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Παπανδρέου συμπεριέλαβε τις αναπτυξιακές πολιτικές, την ευνομία και τον παραδειγματισμό, χωρίς όμως «ανθρωποφαγίες», όπως είπε, καθώς και κοινωνικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, την αναβάθμιση της υγείας και της παιδείας, καθώς και τη δημιουργία γενικότερα ενός διχτιού προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργικό συζητήθηκε η δρομολόγηση των αποκρατικοποιήσεων σε τομείας όπως η ενέργειας, ο τουρισμός και οι υποδομές.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι στην παρούσα φάση η Ελλάδα είναι προστατευμένη από τις αγορές με το μηχανισμό στήριξης, ενώ αναφέρθηκε στις ιδεολογικές μάχες, που διεξάγονται διεθνώς, τόσο για το κοινωνικό κράτος, όσο για τις πολιτικές, που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών.

Ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι κάποιο υπεραναπτυγμένο ασφαλιστικό σύστημα, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι αμερικανοί αναλυτές. Σημείωσε μάλιστα ότι «έχουμε ένα άδικο, μη ολοκληρωμένο σύστημα κοινωνικής προστασίας και με μεγάλο ιδιωτικό κόστος για τις οικογένειες, για την ασφάλιση, για την παιδεία, για την υγεία, όπου βεβαίως, υπάρχει επίσης μεγάλη διαφθορά και σπαταλώνται χρήματα».

Πρόσθεσε δε με νόημα ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στη Σκανδιναβία το σημαντικό κοινωνικό σύστημα βοηθά και στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Θα ήταν λάθος, επισήμανε, η Ευρώπη να θεωρήσει ότι το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας λύνεται με τη μείωση των κοινωνικών δαπανών και τη φτηνή εργασία.

«Αυτό, μπορεί να είναι ένα αναγκαίο έκτακτο μέτρο εξισορρόπησης σε περίοδο κρίσης και ιδιαίτερα, όταν υπάρχει ένα πρόβλημα όπως αυτό που αντιμετωπίζει και η Ελλάδα. Όμως η ανταγωνιστικότητα θα αντιμετωπιστεί μέσα από την ουσιαστική ποιότητα των προϊόντων μας, την ποιότητα στο ανθρώπινο δυναμικό, τη μετάβασή μας σε ένα άλλο αναπτυξιακό πρότυπο, μέσα από μια άλλη τεχνολογία, με επενδύσεις στις Πράσινες Τεχνολογίες κλπ.» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι, υπάρχει μια ιδεολογική μάχη σε αυτό το ζήτημα, την οποία πρέπει και εμείς να δώσουμε, μόλις βρεθούμε σε μια φάση πιο σταθερή με τις μεταρρυθμίσεις και τις αναγκαίες αλλαγές που κάνουμε. Θα πρέπει κι εμείς, που το έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, να το κάνουμε ακόμη πιο δυνατά, και να δώσουμε τις εναλλακτικές λύσεις».

Και διαμήνυσε: «Εμείς, η Ελλάδα, ήμασταν εκείνοι που δεν θέσαμε το ζήτημα μόνο ως ελληνικό, αλλά σαν ένα γενικότερο ζήτημα, ευρωπαϊκό, ζήτημα της Ευρωζώνης, όχι ζήτημα φιλανθρωπίας, ούτε μόνον αλληλεγγύης, αλλά σαν θεσμικό ζήτημα λειτουργίας των αγορών. Βγήκαμε σωστοί, κινήσαμε τις διαδικασίες, διαμορφώσαμε νέους θεσμούς και συνεχώς, πιστεύω, θα είμαστε αντιμέτωποι με την πρόκληση να διαμορφώσουμε εκείνους τους μηχανισμούς, σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο, ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις παγκόσμιες εξελίξεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: