Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Οι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής

nooz.gr
"Το θέμα της ανταγωνιστικότητας, που είναι κεντρικό για εμάς, η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να το αντιμετωπίσει, θεωρώντας ότι το κεντρικό πρόβλημα είναι το κοινωνικό κράτος και επομένως η λύση είναι η φθηνή εργασία και η μείωση των συντάξεων, ώστε να αντιμετωπίσουμε πιο ανταγωνιστικές οικονομίες", τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στο άτυπο υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο είχε ως θέμα τον ανταγωνισμό, τις τιμές, τις αποκρατικοποιήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής.

"Αυτό μπορεί να είναι ένα αναγκαίο, έκτακτο, μέτρο εξισορρόπησης σε περίοδο κρίσης και ιδιαίτερα όταν υπάρχει ένα πρόβλημα, όπως αυτό που αντιμετωπίζει η Ελλάδα", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η ανταγωνιστικότητα θα αντιμετωπιστεί μέσα από την ουσιαστική ποιότητα των προϊόντων, την ποιότητα στο ανθρώπινο δυναμικό και τη μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Επίσης, ανέφερε ότι και η Ευρώπη θα έπρεπε να στραφεί προς την ανάπτυξη, τονίζοντας ότι υπάρχουν κεφάλαια διεθνώς που μπορούν να επενδυθούν, με τη διαφορά ότι αυτά θα έπρεπε να ελέγχονται ώστε να αποφεύγονται και φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα
, ο πρωθυπουργός είπε ότι τα δύσκολα μέτρα που ελήφθησαν πρέπει να εξισορροπηθούν με την ανάπτυξη, τόνισε ότι πρέπει να εδραιωθεί στη χώρα η ευνομία, χωρίς, όμως, φαινόμενα ανθρωποφαγίας, ενώ πρέπει να αντιμετωπιστούν και μια σειρά κοινωνικών ζητημάτων.

Ο κ. Παπανδρέου έδωσε έμφαση στο θέμα των τιμών
, λέγοντας ότι πρέπει να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή και η κατανάλωση εγχώριων προϊόντων, όπως επίσης να καταπολεμηθούν οι πρακτικές υποτιμολόγησης και υπερτιμολόγησης προϊόντων, αλλά και να ληφθούν κοινωνικά μέτρα στήριξης ανθρώπων, που είναι στο όριο της φτώχειας.

Στη συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έθεσε κατ΄αρχήν τέσσερις πυλώνες σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών. Με πρώτον εκείνον της παρακολούθησης της αγοράς, με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Ακολουθούν η επισήμανση και η άρση των στρεβλώσεων που εντοπίζονται, η αναβάθμιση των θεσμών εποπτείας της αγοράς και προστασίας του καταναλωτή και η αναβάθμιση της λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Όπως ανέφεραν οικονομικά στελέχη της κυβέρνησης, έγινε μια γενική συζήτηση για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, από όπου εξάγεται το στίγμα ότι θα υπάρξει ισχυρό πακέτο αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα έλθει την ερχόμενη εβδομάδα σε Υπουργικό Συμβούλιο από τους συναρμόδιους υπουργούς. Οι αποκρατικοποιήσεις θα αφορούν στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας και του τουρισμού.

Ενώ όπως ανέφεραν δεν θα ακολουθηθεί η ίδια πρακτική παντού, καθώς, ανά τομέα και επιχείρηση, το δημόσιο θα κρατήσει πάνω ή κάτω από το 51%, αλλού θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής και αλλού θα προχωρήσουν σε πωλήσεις.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των εφοριακών
που ανέκυψε, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι πάμε σε ένα σύστημα κεντρικού ελέγχου, θα εξεταστούν όλες αυτές οι περιπτώσεις, χωρίς να δοθούν ονόματα, καθώς ενδέχεται να είναι και νόμιμες οι ακίνητες περιουσίες, που εντοπίστηκαν. Χαρακτηριστικά ειπώθηκε ότι το χθεσινό σημαίνει πως θα γίνει ένα ξεκαθάρισμα στο χώρο των Εφοριών ενώ κάποιες ΔΟΥ θα κλείσουν ή θα συγχωνευτούν.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το θέμα δεν ήταν καν υποχρέωσή μας γι΄αυτό το διάστημα, εμείς το φέρνουμε μπροστά για να τελειώνουμε, ενώ για το θέμα που έχει ανακύψει με τις επιστολές της τρόικας προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέφεραν ότι ισχύει το μνημόνιο.

Τέλος σε ο,τι αφορά την εξίσωση των ορίων
ανδρών- γυναικών οι ίδιες πηγές είπαν ότι είναι σαφές ότι η έναρξη είναι από το 2011 και σταδιακά ως το 2013, τα όρια θα έχουν εξισωθεί πλήρως.

* Οι καθαρές τιμές στο ράφι, η τιμολόγηση όλων των προϊόντων από την παραγωγή τους ως το ράφι και ο έλεγχος των προωθητικών ενεργειών, δηλαδή των προσφορών, αποτελούν τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση για τον έλεγχο των τιμών στο προσεχές διάστημα, είτε με νομοσχέδιο είτε με αγορανομικές διατάξεις, έλεγαν πηγές από το οικονομικό επιτελείο, μετά το πέρας του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου.Επίσης, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξέτασε νομοτεχνικές πλευρές που αφορούν στο καμποτάζ, την ίδρυση επιχειρήσεων, την τιμολόγηση φαρμάκων και των αναπτυξιακών νόμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: