Πόλεμος δηλώσεων Αθήνας - Βρυξελλών για το ασφαλιστικό, με την ευρωπαική ένωση να επισημαίνει ότι αυτό που ζητεί είναι η εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί με το μνημόνιο. Σημεία τριβής η εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης να αρχίσει το 2015 και η πλήρης σύνταξη να χορηγείται μετά από 40 χρόνια εργασίας.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος τονίζει ότι με την αναλογιστική μελέτη που θα έχει μεθαύριο στα χέρια του θα επιχειρήσει να πείσει τους ευρωπαίους ότι δεν χρειάζονται τέτοια μέτρα.
Ο υπουργός, μιλώντας στον Flash 96, δήλωσε ότι ενθαρρύνουμε την υπογραφή εθνικής συλλογικής σύμβασης και τόνισε ότι οι εταίροι, αν θέλουν, μπορούν να συζητήσουν και μόνοι τους, χωρίς την παρουσία του υπουργείου.Το μνημόνιο είπε είναι βάση επίλυσης κάθε διαφωνίας. Θα επιχειρήσουμε να πείσουμε την τρόικα με τα στοιχεία της αναλογιστικής μελέτης τόνισε ο υπουργός εργασίας. Παραδέχεται ότι είναι δύσκολη η διαπραγμάτευση στην απαίτηση των Βρυξελλών για επίσπευση του ασφαλιστικού το 2015. Υπογράμμισε όμως, ότι υπάρχουν περιθώρια ώστε να μην επιβάλλεται ποινή σε όποιον βγαίνει στη σύνταξη πριν τα 40 χρόνια εργασίας.
Προωθείται άμεσα στη βουλή το νομοσχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο.
Αύριο συνεδριάζουν τα προεδρεία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για τον καθορισμό της απεργιακής ατζέντας. Κοινό πανεργατικό συλλαλητήριο στις 5 Ιουνίου.
Τα όσα αναφέρονται στην επιστολή της τρόικας αναφορικά με το Ασφαλιστικό είναι κατά βάση τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο το οποίο έχει υπογράψει η Ελλάδα διαμηνύει η Κομισιόν, την ώρα που η κυβέρνηση επιμένει ότι όσα αναφέρονται στην επιστολή δεν συμπεριλαμβάνονται στο μνημόνιο.
Ο εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου, Όλι Ρεν, ερωτηθείς σχετικά- και αφού επιβεβαίωσε την ύπαρξη της επιστολής- είπε ότι "όσα αναφέρονται στην επιστολή, δεν περιέχουν κανένα νέο στοιχείο". Επισήμανε ότι "ανάλογες επιστολές εντάσσονται στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας που έχουν οι κοινοτικές υπηρεσίες με τις ελληνικές αρχές, με στόχο την απόλυτη τήρηση του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί".
Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, σημείωσε ότι "η επιστολή της ΕΕ και του ΔΝΤ προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, για την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού συστήματος από το 2015, αντί του 2018, είναι εκτός των συμφωνηθέντων".
"Το παλεύουμε" είπε σε τηλεπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του στο Mega o υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, επισημαίνοντας ότι το βάρος θα δοθεί στην ανατροπή της απαίτησης της τρόϊκα για πλήρη σύνταξη μόνο έπειτα απο 40 χρόνια εργασίας.
Δήλωσε, επίσης, ότι έως την Παρασκευή θα παραδοθεί η αναλογιστική μελέτη, βάσει της οποίας θα ασκηθούν πιέσεις προς τους ελεγκτές, για "εκπτώσεις" στα ζητούμενα τους. Όπως είπε, "η μελέτη αυτή θα έχει το επιπρόσθετο στοιχείο, το πιο πειστικό απ' όλα των αριθμών, ότι, δηλαδή, αυτές τις επιπλέον πολιτικές που μας προτείνουν δεν τις χρειαζόμαστε, γιατί έτσι όπως δομούμε το σύστημα, θα έχει οικονομική επάρκεια και δεν θα χρειάζεται άλλα μέτρα". "Η κυβέρνηση έχει να αντιτάξει επιχειρήματα απέναντι σε αυτά που ζητούνται και αναφέρονται στην επιστολή και αυτό θα φανεί με την αναλογιστική μελέτη η οποία έχει όλα τα εχέγγυα και τις προϋποθέσεις της ασφάλειας και της πραγματικής αξιοπιστίας", είπε ο κ. Πεταλωτής.
Σημειώνεται ότι εκπρόσωποι της τρόικας αναμένονται στην Αθήνα την Τετάρτη προκειμένου να προχωρήσουν στο δεύτερο γύρο αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.
Τι ζητεί η τρόικα στην επιστολή της:
- Να εφαρμοσθεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση σε όλη της την έκταση από το 2015 και όχι το 2018.
- Να δίνεται πλήρης σύνταξη ύστερα από 40 χρόνια εργασίας και να επιβάλλεται ποινή 6% ετησίως για τους εργαζομένους που συνταξιοδοτούνται πρόωρα (πριν από τα 65).
- Να μειωθούν τα ασφαλιστικά ταμεία σε τρία (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες), χωρίς εξαιρέσεις για οποιονδήποτε κλάδο.
- Να μειωθούν οι συντάξεις για διαζευγμένες και άγαμες κόρες δημοσίων υπαλλήλων.
- Να μειωθούν οι συντάξεις χηρείας, οι οποίες να μην δίνονται πριν τα 50 έτη, και βάσει εισοδηματικών κριτηρίων για κάτω των 65 ετών.
- Να εφαρμοστεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Κατατίθεται το νομοσχέδιο
Άμεσα κατατίθεται στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών το νομοσχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, ενώ, όπως επίσης έγινε γνωστό από το υπουργείο, είναι πιθανόν στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο να υπάρχουν και άλλες γενικότερες διατάξεις σχετικές με το Ασφαλιστικό.nooz.gr
Τετάρτη 26 Μαΐου 2010
Επί τάπητος η ασφαλιστική μεταρρύθμιση
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου