Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Ηλεκτροσόκ για τις συντάξεις...


Με ορισμένους βασικούς υπουργούς να συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει το μνημόνιο δανεισμού και άλλους να καθυστερούν ακόμη και τις δράσεις του Προγράμματος Σταθερότητας, ο Γ. Παπανδρέου είναι έτοιμος να παρέμβει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Χθες...
προήδρευσε πολύωρης σύσκεψης με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, τον Χ. Παμπούκη, τον Κ. Θέο, τον Η. Πολεμαρχάκη και τον Ν. Αθανασάκη, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει η κυβέρνηση τον έλεγχο της κατάστασης. Εκεί αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα.

Ενδεικτικό της αγωνίας που κυριαρχεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι στο σημερινό άτυπο υπουργικό συμβούλιο θα συζητηθούν οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις φορέων του Δημοσίου και υπηρεσιών, η πολιτική αποκρατικοποιήσεων, η ενιαία αρχή πληρωμής στο Δημόσιο, οι θεσμικές αλλαγές στο ΕΣΥ και οι εξελίξεις στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

Δεν θα συζητηθούν τα κλειστά επαγγέλματα, καθότι κρίθηκε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο για το άνοιγμα των σχετικών αγορών, κάτι το οποίο χρεώνονται ο Δ. Ρέππας και η Λ. Κατσέλη. Η υπουργός Οικονομίας απουσίαζε από τις χθεσινές συσκέψεις, ενώ ο υπουργός Υποδομών κλήθηκε στη σύσκεψη για το ασφαλιστικό, καθότι έχει χειριστεί το θέμα στο παρελθόν.

Τα όσα έχουν λάβει χώρα τις τελευταίες ημέρες μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και της Κομισιόν προβληματίζουν το Μέγαρο Μαξίμου. Αν και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού αρνούνται να δηλώσουν δυσαρέσκεια για τον Α. Λοβέρδο, οι επιτελείς του Γ. Παπακωνσταντίνου δηλώνουν πως «οι σχέσεις των δύο υπουργών δεν είναι στο καλύτερο επίπεδο». Πιστεύουν πως «με τους χειρισμούς του άνοιξε την όρεξη των Βρυξελλών και του ΔΝΤ». Iσως για αυτό στο υπουργείο Οικονομικών να αποφάσισαν να ανεβάσουν στο Διαδίκτυο έναν πίνακα με το τι έχει υπογραφεί στο μνημόνιο και τι κάνει ο κάθε υπουργός!

«Oποιος δεν ανταποκρίνεται, θα αποπέμπεται!» είναι το μήνυμα που εκπέμφθηκε από τη χθεσινή σύσκεψη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πάντως, στήριξε πλήρως τον υπουργό Εργασίας: «Οταν έχουμε να κάνουμε με ένα νέο ασφαλιστικό πλαίσιο, με το οποίο αλλάζουν πολλά από αυτά που γνωρίζαμε μέχρι τώρα, πιστεύω ότι και ο αρμόδιος υπουργός είναι αυτός που δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος και προχωρεί στην ολοκλήρωση αυτού του νομοσχεδίου». Το ερώτημα είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση αν απειληθεί πως δεν θα της καταβληθούν οι επόμενες δόσεις που προβλέπονται στο μνημόνιο δανεισμού.

Ο Γ. Πεταλωτής υποστήριξε, ακόμη, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι από τους οργανισμούς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, πως δεν θα θιγούν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα και ότι δεν θα καταργηθούν ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Παρά τις όποιες διαφωνίες υπάρχουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τους επιμέρους χειρισμούς, οι πάντες συμφωνούν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούν ως ποσοστό αναπλήρωσης το 48%. Για τον λόγο αυτό έγινε σύσκεψη υπό την προεδρία του Χ. Παμπούκη και με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων στελεχών.

Το νομοσχέδιο
Στη χθεσινή σύσκεψη συμφωνήθηκε ότι, πριν από την κατάθεση του ασφαλιστικού, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει πάρει έγκριση από τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ, προϋπόθεση που τοποθετεί την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή στα τέλη Ιουνίου. «Τηρούμε τις υποχρεώσεις μας έναντι του μνημονίου, η συζήτηση συνεχίζεται, κριτήριά μας είναι η κοινωνική ευαισθησία και η διάσωση του συστήματος» δήλωναν αμέσως μετά κυβερνητικές πηγές.

«Αυτοί σκληραίνουν τη στάση τους, ο Ανδρέας αντιστέκεται και ο Γιώργος παρακολουθεί έτοιμος να παρέμβει» σημείωσε στο «Εθνος» συνεργάτης του πρωθυπουργού, αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τόσο σε συνεντεύξεις του όσο και στην καθημερινή ενημέρωση, είπε πως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πείσει τους δανειστές της ότι δεν χρειάζονται επιπλέον μέτρα, ενώ για το ασφαλιστικό έκανε λόγο για ανάχωμα στις απαιτήσεις για περικοπές, επικαλούμενος την αναλογιστική μελέτη που έχει στα χέρια του ο υπουργός Εργασίας.

Ξεκαθάρισε, όμως, πως «ό,τι είναι σκληρό και εκτός μνημονίου, δεν θα γίνει δεκτό». Μαζί έκαναν δηλώσεις μετά τη σύσκεψη οι υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών. «Παραμένουμε στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει για το ασφαλιστικό, αλλά με την προσθήκη των αναγκαίων συζητήσεων που έχουν γίνει και θα γίνουν με την ΕΕ και το ΔΝΤ» τόνισε ο Α. Λοβέρδος. «Ενα ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι μεγάλο πράγμα, δεν είναι ακριβώς ένα κείμενο μνημονίου, έχει μια σειρά από παραμέτρους, αυτά κουβεντιάζουμε και αυτά θα συνεχίσουμε να κουβεντιάζουμε» δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: